Raportul Curții de Conturi: jale prin primăriile din județ. Probleme grave la CJ Neamț, dar și la Primăria Piatra Neamț

8
403

 

Curtea de Conturi a României a publicat recent raportul care conține  rezultatele controalelor efectuate în cursul anului 2017 la mai multe primării din județul Neamț, dar și alte entități care gestionează bani publici. Din sinteza acestor verificări se pot trage mai multe concluzii, cea mai importantă fiind aceea că prin toate instituțiile jaful este cuvântul de ordine. Au fost, ce-i drept, și situații care au dus la abateri financiare substanțiale din cauza neatenției sau a necunoașterii legii, însă asta nu este o scuză. Controlul efectuat de către auditori la Consiliul Județean Neamț a scos la iveală mai multe nereguli, inclusiv aspecte pe care atacul.ro le-a prezentat de-a lungul timpului. Ne referim aici la șmecheriile de la prima ediție a Târgului de Crăciun și nu numai. Abateri financiare consistente au fost identificate și la Primăria Piatra Neamț, condusă de Dragoș Chitic și echipa sa. Probleme au fost identificate și la Primăria Roman, dar și la Spitalul Județean și Publiserv SA, firmă unde acționar majoritar este Consiliul Local Piatra Neamț.

Raportul Camerei de Conturi Neamț poate fi citit aici: Raport

În fișierele de mai jos sunt prezentate abaterile constatate de către auditorii financiari la entitățile verificate în 2017, valoarea prejudiciilor și a abaterilor financiare și, bineînțeles, concluziile. Nu în ultimul rând, auditorii au dipus măsuri și recomandări în vederea recuperării pierderilor financiare ale acestor entități, pierderi care au avut la bază fie dorința unora de a se îmbogăți, fie slaba pregătire a angajaților. Toate aceste constatări pot fi contestate în instanță de reprezentanții entităților verificate. Iar unii au făcut-o, chiar cu riscul de a pica în penibil.

„Rezultatele acțiunilor de audit și control desfășurate de Camera de Conturi Neamţ au fost aduse la cunoștința managementului entităților atât pe parcursul acțiunilor cât și cu ocazia concilierilor, dar în foarte puține cazuri acestea au dat curs solicitărilor de remediere în timpul acțiunilor a abaterilor constatate. Deși cu ocazia concilierilor, majoritatea conducerilor entităților au fost de acord cu constatările privind încălcarea dispozițiilor legale, ulterior au contestat măsurile dispuse prin decizii, existând situații de contestare inclusiv a măsurilor care nu aveau consecințe financiare, fără însă a se aduce argumente temeinice și pertinente, contestaţiile de cele mai multe ori bazându-se pe formulări generale, fără susținerea acestora cu documente”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

UATJ Neamt; UATM Piatra NeamtUATM RomanSpitalul Judetean NeamtSC PUBLISERV SRLUATC AgapiaUATC Bicazu Ardelean;  UATC Boghicea; UATC Borca; UATC Bozieni; UATC Dochia; UATC Doljesti; UATC Farcasa; UATC Gircina; UATC Grinties; UATC Grumazesti; UATC Horia; UATC Icusesti; UATC Negresti; UATC Pastraveni; UATC Podoleni; UATC Poiana Teiului; UATC Poienari; UATC Razboieni; UATC Sabaoani; UATC Savinesti; UATC Secuieni; UATC Tarcau; UATC Tazlau; UATC Tibucani; UATC Timisesti; UATC Vinatori.

Daniel MURARU

8 comments

 1. Nicolae Birsan 21 februarie, 2018 at 10:07 Răspunde

  Cati vinovatii sant ? Nici un VINOVAT de SERVICIU ? EXTRAORDINAR ! Curtea de Conturi Neamt a sesizat vre-o INSTITUTIE ? De 28 de ani ne intoxica cu astfel de raporturi si absolut nici un vinovat .

 2. V.Vasile 21 februarie, 2018 at 11:01 Răspunde

  Poate totusi, fraudele dovedite vor fi recuperate din buzunarele proprii si nu din banul public si nu numai atat.
  Ce rezolvam daca lupul ramane in continuare paznic la stana ?!

 3. Gabi 21 februarie, 2018 at 12:22 Răspunde

  Frecție la picior de lemn. Până și prostul satului își dă seama că de 30 de ani, în România se fură, se fură, se fură. Și prostul satului n-are nici acces la internet, nici școală ca să priceapă graficele colorate ale Curții de Conturi. Dar vede că pârlitul pârliților, ajuns primar, e bogat de pute până la al șaselea neam, că el muncește cu ziua de se-ndoaie și tot n-are ce pune pe masă, pe când jmekerașii de la primărie trăiesc boierește.
  Iar mie, alt prost, puțin îmi pasă de rapoarte și dacă X sau Y ajunge la pârnaie. Eu vreau să nu se mai fure! Atât. Că de recuperat ce s-a furat… E ca și cum aș aștepta ca peste noapte să crească pădurile rase în treizeci de ani de hoții României și să răsară din pământ combinatele vândute la fier vechi.

 4. Maria Sfetcu 21 februarie, 2018 at 12:33 Răspunde

  Oare nu ne-am invatat lectia care spune ca orice, dar absolut orice trepadus de la stat ( a se citi onor functionar public de la mic la cel mai mare rang, cel de ministru) nu este vinovat chiar daca a devalizat bugetul de stat. M-ar fi mirat sa fie condamnati pe banda rulanta si ce m-ar fi blocat total daca s-ar fi recuperat vreun leu de la ei. Deci, “run Forest, run!”

 5. FLORIN 21 februarie, 2018 at 14:38 Răspunde

  Ne-am plictisit de rapoartele curtii de conturi.

  Alta institutie inutila platita degeaba.

  Cine opreste aceste hotii care continua de 20 de ani?Vorbim de jumatate din bugetul tari….

  NIMENI, deoarece Romania este un stat mafiot.

  Unde sunt prostii care proslavesc institutiile corupte DNA/PARCHET/IPJ si anchetele lor de 2 bani care nu au nici o finalitate?Condamnari de 2 bani si recuperari ZERO de prejudicii.

  Aloo prostilor,astept comentarii…

 6. valisor 21 februarie, 2018 at 22:11 Răspunde

  Raportul Curții de Conturi, adică cu ce se laudă jegmânărelipitorii, ei între ei! Până la urmă îi vor lua “DNA/PARCHET/IPJ”, ca să se bucure “proștii” în ciuda “așteptătorilor de comentarii” cărora nu le va mai ieși pasența.

 7. valisor 21 februarie, 2018 at 22:27 Răspunde

  Drumurilinoa, stritoatiii… că când mă uit la “Dragnea” văd decât drumul romârleților cel plin de carii și de șomârlani. Așteptăm așteptări, după cum ni se promit promisiuni, dar chiar așa nesimțit cum sunt mi-e totuși jenă să spui pe șleau ce-și bagă dânși-niele. Făculețu lu Moș Ion Boaită e prima ultima deci singura soluție.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.