Minciunile anului. Asaftei: Axialul va fi refăcut până la finele lui 2017! Arsene: Podul de la Preluca va fi reparat!

9
523

Ne-am obișnuit ca politicienii să spună vrute și nevrute mai ales în campaniile electorale, atunci când sunt în goana după voturi. Însă, mai nou, avem parte de promisiuni neonorate și în perioada dintre campaniile electorale, în care cei ajunși în funcții cheie aruncă cu promisiuni în stânga-n și-n dreapta, ca la piață. Două dintre marile exemple le vom prezenta astăzi cu probe, evident. Îl avem pe Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, și pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Anul trecut, județul Neamț a fost vizitat de mai mulți miniștri, dar și de fostul premier Grindeanu, prilej pentru cei din administrația județeană de a emite tot felul de declarații abracadabrante cu privire la investițiile de care se vor bucura nemțenii. S-a tot bătut monedă pe marile investiții în infrastructura rutieră, bani dați pentru spital, construirea de heliporturi, însă nimic nu s-a întâmplat. Încă se așteaptă banii pentru demararea lucrărilor, deși proiectele și studiile au fost executate pe bani grei. Lăsând la o parte proiectele pe PNDL II, multe dintre ele aprobate, dar pentru care nu au venit banii, merită să ne axăm doar pe câteva exemple care arată cât de ușor se fac de râs unii politicieni, făcând promisiuni pe care nu le pot onora.

De departe cea mai mare gogomănie aparține lui Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț care, în perioada vizitei fostului vicepremier Sevil Shhaideh, acum cercetat penal de procurorii DNA în afacerea „Insula Belina”, declara că drumul Axial (DJ 155F), cel care face legătura între Izvorul Muntelui și stațiunea Durău, va fi reabilitat până la sfârșitul anului 2017.

Prins în PNDL II, proiectul privind reabilitarea Axialului, încă bate pasul pe loc din cauza lipsei finanțelor, singurul lucru care s-a efectuat fiind studiile. Și acestea, însă, au fost executate de o firmă din Galați care are ca obiect principal de activitate „comerțul cu amănuntul”. Asaftei promitea, în martie 2017, că până la sfârșitul anului Axialul va fi reabilitat. Avansa și un procent de reușită – 90%. Nu s-a întâmplat așa, cum nici proiectul telecabinei pe masivul Ceahlău sau alte proiecte frumoase și greu de pus în practică, nu au simțit nicio mișcare.

În schimb, vicele CJ-ului s-a afirmat, pe tot parcursul anului 2017, prin prezența pe tot felul de drumuri județene ce au fost reabilitate cu fonduri de la bugetul județean, multe dintre ele fiind finanțate cu mult timp înainte ca el să ajungă la CJ. De altfel, pagina de Facebook a vicelului Asaftei este plină de poze realizate pe șantierele județelui: Asaftei pe DJ nu știu care, Asaftei la stația de epurare, Asaftei studiază drumul… etc.

Nici Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, nu a stat rău la capitolul „gogorițe electorale”, ba am putea spune că pe alocuri l-a întrecut pe vicele Asaftei. Pe lângă faptul că Arsene și-a tras poze cât cinci albume pe tot felul de drumuri județene aflate în reabilitare, el s-a lăudat și cu investiții care nu țin de finanțarea Consiliului Județean. Ne referim în special la lucrările efectuate pe drumurile naționale de a căror administrare se ocupa CNAIR – Ministerul Transporturilor. Asta nu l-a oprit pe Arsene să promită multe lucruri, puține dintre ele realizate. La acest capitol ar intra porțiunea de drum de la ieșirea din orașul Piatra Neamț spre Bicaz. Si aici, însă, informațiile noastre arată că cei de la Drumuri Naționale au „rupt” fonduri de la alte  drumuri din județ pentru a petici cele câteva sute de metri de șosea. 

Cuc, încă o promisiune și mă duc

 

La sfârșitul lunii septembrie 2017, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor la acea dată, venea în Neamț și sărea cu promisiuni, iar odată cu el și Ionel Arsene declara că podul de la Preluca, unde se circulă pe un singur sens de mers de mai bine de un an, va fi reparat până la sfârșitul anului; că drumul național Bicaz – Lacul Roșu va fi reabilitat în întregime tot până la sfârșitul anului; că drumul național DN 15, Bicaz – Poiana Teiului – Vatra Dornei va beneficia de finanțare etc. A trecut anul, iar podul de la Preluca arată la fel, ba chiar mai rău, iar drumul național Bicaz – Lacul Roșu a rămas cu asfaltul aplicat până la finele lunii septembrie.

Dacă analizăm și proiectul de buget pentru 2018, este mai mult decât evident că șansele ca DN 15 să fie reabilitat sunt foarte mici. Așadar, turiștii care se vor încumeta să viziteze județul Neamț și în 2018 vor avea ce să le povestească prietenilor și apropiaților despre drumurile cumplit de proaste. Atâta timp cât actuala administrație județeană nu a reușit să reabiliteze nici măcar cei 2 kilometri de drum județean din apropierea Cabanei Izvorul Muntelui, obiectiv turistic aflat la poalele Muntelui Ceahlău care atrage zeci de mii de turiști annual, este greu de crezut că în acest an se vor întâmpla minuni.

Așa arăta porțiunea de DJ 155F în primăvară:

Și așa arăta după “reabilitarea“ din vară:

 

O peticeală a la Drupo SA, firma din subordinea CJ-ului, ce se află în reorganizare de ani buni.

Daniel MURARU

Citeste si:

Facem heliporturi, dar nu avem o roabă de asfalt pentru un drum turistic

Wow, ce fâs! Arsene se laudă cu autostrada, dar nu vede drumurile naționale și județene

Trafic blocat de indiferența celor de la Drumuri Naționale

Habarniștii între ei: ministrul Turismului, vicepreședintele CJ Neamț și subiectul Stațiunii Durău

 

 

 

9 comments

 1. Ion 3 ianuarie, 2018 at 17:49 Răspunde

  Acuma, Omu a zis 90% nu 100%! Poate ar trebui sa mai aprofundați și informații despre d-na secretar al județului și neamurile multe angajate fără știrea sefului

 2. bunele maniere strica 3 ianuarie, 2018 at 20:14 Răspunde

  Domnu Muraru, va respect si va citesc articolele cu mare placere.Dar am o intrebare…cand mai scapam de securistii astia nenorociti? De toti turnatorii si sifoanele comuniste care tin tineretul pe loc…sunt multi tineri destepti si pregatiti, dar nu pregatiti sa se lupte cu securistii abonati la bani publici si pensii de mii de euro…stiti ce pensie are individul asta de care vorbiti? Cam cat ia un medic in 5 luni de pensie…va garantez

 3. Diana 4 ianuarie, 2018 at 06:54 Răspunde

  Minciuna e ridicata la nivel de politica de stat. De catre toti politrucii. E drept, cei ce ne fura acum viitorul au intrecut orice masura. Oamenii astia au pierdut orice simt al masurii. Au impresia ca nu mai ating pamantul cu picioarele, atat de mari se cred. Pe fond nu sunt decat niste analfabeti pusi pe capatuiala. Concluzia mea este ca acesti indivizi urasc oamenii de rand. Si pe fondul imbogatirii prin hotii nu se mai regasesc pe lista celor mandri ca sunt nemteni. De asta si concediile exotice sunt atat de dese, inclusiv in perioada asta pt barbatul fatal al judetului.

  • vasile 4 ianuarie, 2018 at 12:25 Răspunde

   D-na Diana, n-au pierdut nici un simt al masurii, pt simplul motiv ca nu au avut vreodata simt al masurii. Sunt oameni cu diplome cumparate pe la 30 de ani, pe care daca-i intrebi cea mai banala formula chimica, sau de cultura generala sunt in plop. Ce simt al masurii sa aiba un schimbator de valuta? Poate doar simtul cursului leu-dolar…

   • Cetatean 5 ianuarie, 2018 at 13:20 Răspunde

    O diplomă nu este o asigurare împotriva ignoranţei. Ei au crezut că odată cu diploma cumpăra şi cunoştinţe generale,la pachet, dar s-a dovedit că nu e deloc aşa…

 4. Gabi 4 ianuarie, 2018 at 09:41 Răspunde

  Axialul, eterna poveste… Chiar nu v-ati prins că acest drum e asul din mânecă pentru orice campanie electorală? Ia uitați-vă și vedeți câți candidați la diverse foncții au utilizat această gogoașă pentru a fi votați. După ce se va fi dărâmat și ultimul mal, se va pune batista pe țambal. ”N-am făcut, că n-am avut!” Bani destui de furat, evident.
  Poate dați o raită și pe drumul DN 15. E în comă. Mai are o țâră și intră în moarte clinică și ADIO.
  Așteptăm cu interes primul accident – Doamne, feri!- (între Hangu și Poaiana Largului) ca tovarășii să vadă că niște stânci se prăvălesc pe carosabil.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.