Cum mor „graviduțele” în Spitalul Județean Neamț? Cu zile!
- ”Pacienta a fost diagnosticată, în perioada gravidității, cu tahicadrie sinusală, care este obișnuită pentru starea de sarcină la toate graviduțele”, a declarat medicul cadiolog Chetreanu
- Examenul ecocardiografic, care ar fi putut identifica problemele grave ale tinerei, a fost făcut cu o oră și jumătate înainte de decesul acesteia *
Ana Geanina Sechel, o tânără în vârstă de 23 de ani, din Piatra Neamț, a murit în seara de 30 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Tânăra născuse cu o zi înainte o fetiță sănătoasă la maternitatea spitalului și nimic nu prevestea tragedia ce avea să se întâmple, deși cadrele medicale au avut informații despre problemele cardiace ale tinerei. Cu toate acestea, nimeni nu a considerat că este necesar ca Ana Geanina Sechel să fie supusă unor investigații medicale de specialitate. Cine a urmărit cu atenție conferința de presă a medicilor care au gestionat acest caz, conferință organizată la cinci zile după producerea tragediei, a constatat că există foarte multe lucruri care nu se leagă în această poveste tragică. Este evident că atât medicul curant ginecolog-Cosmin Rugină, șeful acestuia-doctor Georgeta Vintea, directorul interimar al spitalului- Atănăsoaie-Iacob Cristina-Daniela, directorul medical-Silviu Verzea, medicul cardiolog de gardă-Lucia Chetreanu, adică toți cei implicați, unii mai mult, alții mai puțin, au însăilat o poveste menită să scoată basma curată halatele albe din spital. Nu spunem că toți cei prezenți la conferința de presă sunt vinovați, mai ales că doctorul Verzea, de exemplu, a fost prezent acolo în calitatea sa de director medical și purtător de cuvânt al unității medicale. La fel, nici directorul spitalului nu a fost implicat în gestionarea situației, însă prezența sa la întâlnirea cu presa era absolut obligatorie datorită funcției pe care o deține.
Este clar că în toată această ecuație avem două personaje principale, cărora li se adaugă, din poziție secundară, alte câteva (dr. Vintea, șefa Secției de Obstretrică-Ginecologie și medicul de gardă de la ATI-Vitalie Gurău). Vorbim de medicul ginecolog Cosmin Rugină și de medicul cardiolog Lucia Chetreanu. Primul a fost medicul curant al pacientei decedate, iar cel de-al doilea a gestionat situația în momentul în care au apărut problemele cardiace.
Facem precizarea, încă de la bun început, că cei doi beneficiază de prezumția de nevinovăție, așa cum este și normal. Nu spune nimeni că sunt vinovați, de acest lucru urmând să se ocupe Colegiul Medicilor, organele de cercetare penală și, poate, reprezentanți ai altor instituții. Da, este adevărat că în spitale se mai și moare, însă când o tânără de nici 24 de ani își pierde viața, și nu într-un dispensar, ci în cel mai important spital din județ este grav. Foarte grav! Ana Geanina nu a născut în anul 1917, cu ajutorul unei moașe, într-un cătun uitat de lume, ci într-un spital modern, dotat cu aparatură performantă, inclusiv EKG-uri, ecocardiografe, cu medici specialiști șamd. Nu? Indiferent de motivele pe care unii sau alții le invocă în acest moment, încercând să scape de răspundere sau să arunce vina în altă curte, credem că este inacceptabil ca medicii să afirme că, în anul 2017, o pacientă, decedată în cel mai mare spital din Neamț, nu avea nicio șansă de supraviețuire din cauza gravelor probleme de sănătate de care suferea. Sună total neprofesionist, ca să nu spunem penibil, ca doctorii să declare sus și tare că nu au reușit să identifice la timp problemele medicale ale pacientei și să ia măsuri. Iar reacții la ceea ce s-a întâmplat ar fi trebuit să vină și din partea reprezentanților Consiliului Județean Neamț, finanțatorul spitalului. Este adevărat, nu a murit fiica unui VIP, ci o tânără mămică, fără „nume”, fără pile, ca multe alte zeci ce mii din acest județ, dar asta nu înseamnă că situația este una ce merită tratată la capitolul diverse.
Ginecologul, cardiologul și declarațiile lor
În conferința de presă de acum două zile, mediul ginecolog Cosmin Rugină a arătat cum au decurs lucrurile, aspect deosebit de important de altfel:
„Doamna Sechel era pacienta mea. S-a internat în dimineața zilei de 28 noiembrie, fără contracții, cu stare generală bună. Am consultat-o, i-am făcut ecografie, cardiografie, deci tot ce se face uzual. Ulterior, în decursul nopții, la 3 dimineața, s-a declanșat travaliul care a decurs normal. Dimineața a născut spontan la 11.20, după un travaliu de 8 ore, în limite normale, copil sănătos, fără probleme deosebite. Lucrurile ulterior au decurs normal, monitorizată înainte travaliu, după travaliu, transferată pe secția de lăuze. Starea a fost bună, au venit și aparținătorii. A doua zi, în 30 noiembrie, după naștere, eram de gardă. Am văzut pacienta , starea era bună. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, la ora 17.00, când am fost anunțat că pacienta acuză palpitații și transpirații. Am mers în salon și, într-adevăr, pacienta avea o stare bună, având în vedere că dumneaei era cunoscută cu tahicardie sinusală. Totuși, am cerut, în momentul ăla, consultul cardiologic, s-a administrat un tratament, s-a făcut un EKG. Asta e partea care ține de obstetrică, după care a mers la Cardiologie. Eu am anunțat la ora 17.00 cardiologul. Au fost, am înțeles, niște mici probleme că nu a putut ajunge inițial. Telefonic mi s-a spus ce medicament să dau, lucru pe care l-am făcut. La ora 20.00, pacienta a fost transferată la Cardiologie”, a declarat medicul Rugină.
Medicul cardiolog, care a fost de gardă în seara de 30 noiembrie, Lucia Chetreanu a intervenit cu completări: „Inițial a fost un consult telefonic, după indicații s-a administrat tratamentul, pentru că am discutat cu domnul doctor, eu fiind la un stop-cardio respirator la UPU și, ulterior, alte două urgențe grave care au ajuns la Terapia Intensivă a spitalului. I-am zis domnului doctor că în momentul în care eu mă eliberez cu urgențele la UPU o să transfer pacienta. În acel moment, în care m-am eliberat, a venit domnul doctor cu foaia, am văzut electrocardiograma și am decis transferul de urgență a pacientei pentru a fi supusă tratamentului specific”, a declarat medicul Chetreanu.
Întrebată dacă soarta pacientei ar fi fost alta în cazul în care nu ar fi fost prinsă cu urgențele la UPU, medicul Chetreanu a spus clar:
„În niciun caz, cordul era mult dilatat , am și făcut investigația ecocardiografică, sunt și la foaia de observație, cavitățile cordului sunt mult dilatate cu o alterare severă a funcțiilor histolice. Probabil că această patologie s-a instalat în ultima lună de sarcină”.
„Dacă ar fi născut prin cezariană s-ar fi schimbat datele problemei?”, a fost întrebat cardiologul, la care acesta a răspuns:
„În niciun într-un caz. Ba dimpotrivă, exista riscul ca nașterea prin cezariană să declanșeze o embolie pulmonară, așa că conduita obstetricianului a fost destul de adecvată, cu atât mai mult cu cât nu au fost complicații în timpul nașterii…”.
Medicul cardiolog a completat, precizând că: ” Pacienta a fost consultată (n.r la un cabinet privat) în luna mai, când i s-a făcut ecocardiografia, aceasta fiind normală, electrocardiograma, la fel, normală”.
Directorul spitalului a precizat că pacienta s-a prezentat la medicul de familie în luna a patra de sarcină, însă, după ce a făcut consultul medical, nu a mai revenit.
Vitalie Gurău, medicul de gardă de la Terapie Intensivă a relatat ce s-a întâmplat în ultima oră și jumătate de viață a tinerei: „Decesul s-a declarat la 23.03. În stop a intrat la ora 21.53. S-a prezentat la Terapie Intensivă după discuțiile avute cu d-na doctor și, de comun acord, am decis să o transerăm. A ajuns la Terapie Intensivă la ora 21.25, când starea era critică. Am continuat tratamentul cu antiaritmice… avea tensiune scăzută… rapid am montat un cateter… în același timp se făcea ecografia cardiacă… abdominală… recoltate analize… Din păcate, la 21.53 a intrat în stop… măsuri resuscitare… nu am reușit să restabilim activitatea activitate cardiacă, iar la 23.03 a fost declarat decesul… S-a reușit, pentru scurt timp, la ora 22.07, să se reia activitatea cardiacă, însă după cinci minute lucrurile s-au deteriorat, pacienta având o tahicardie severă, fără puls…”.
Medicul Chetreanu: „Această pacientă nu a fost suspicionată cu o astfel de patologie. Dacă era diagnosticată, se administra tratament specific care, poate, ameliora boala, iar fata ar fi fost internată într-o clinică specializată”.
Directoarea: „Pacienta merge la medic când se simțea rău. Când s- internat pentru naștere avea puls normal, tensiune normală. Recomandările din scrisorea medicală nu erau deosebite”.
Întrebată ce investigații puteau stabili problemele de sănătate ale pacintei, doctorul Chetreanu a răspuns:
„Ecocardiografia sau rezonanța magnetică. Ori, am spus și la început, pacienta a făcut un singur examen cardiografic în luna mai, când a fost la medicul cardiolog. Atunci s-a stabilit că are tahicadrie sinusală, care este obișnuită pentru starea de sarcină la toate graviduțele”.
Tratament administrat după un consult … telefonic
Când a fost făcută ecocardiografia în spital? Medicul Chetreanu: ”După ce am încercat să remitem această tulburare de ritm. Până atunci nu, pentru că nu era cazul. În diagnosticul din scrisoarea medicală nu se stipula nimic care ar fi impus acest examen. Vă dați seama, e un singur cardiolog, iar ea, pacienta, a venit urmărită, fiind supusă evaluării în timpul sarcinii de către cardiolog. A fost de trei ori, o dată în mai și de două ori în octombrie. În spital, examenul ecocardiografic s-a făcut înainte de decesul pacientei, în momentul transferării acesteia, pentru că eu aveam în sarcină să o stabilizez. Ulterior, am luat legătura, după ce s-a aplicat protocolul, cu medicul de la Terapie Intensivă și acolo a fost examinată ecocardiografic, pentru că îmi lua timp și trebuia să procedăm în consecință”.
Medicul Cosmin Rugină a mai spus că tânăra era pacienta sa încă de la începutul sarcinii, văzând-o prima dată când fătul avea 10 săptămâni. Ana Geanina i-ar fi spus doctorului că are palpitații de mult timp, iar medicul a trimis-o la cardiolog. Foaia de observații de la spital are atașată și scrisoarea medicală a cadiologului, în care se menționează că tânăra suferă de tahicardie sinusală și se afla sub tratament.
Întrebat dacă a discutat despre problemele medicale ale pacientei cu șeful de secție, medicul Rugină a răspuns: „Nu, că este o patologie care nu necesita ceva în plus”.
În completare, cardiologul Chetreanu a precizat că tahicardia sinusală este mai mult decât o patologie, pentru că organismul unei gravide duce o greutate în plus și atunci crește sarcina asupra cordului, însă „tahicardia de până la 120/minut este un ritm normal”.
Pacientei nu i s-a făcut în spital examenul ecocardiografic pentru că mai făcuse unul în luna a cinea de sarcină. Ginecologul și cardiologul, la unison, afirmă că tahicardia sinusală este o patologie care nu necesită ceva în plus, ba chiar este normală la „graviduțe”. Acest lucru urmează să-l stabilească ancheta demarată, în care rezultatele histopatologice vor avea un rol deosebit de important.
De asemenea, declarațiile medicului cardiolog Chetreanu, vizavi de examenul ecocardiografic, sunt extrem de interesante. Doctorița afirmă că un astel de examen ar fi identificat problemele cardiace ale pacientei și s-ar fi putut acționa în consecință. Numai că pacientei i s-a făcut examen la Terapie Intensivă cu puțin timp înainte de deces, când nimeni nu a mai putut face nimic pentru ea. Ce s-ar fi întâmplat, de exemplu, dacă acest examen ecocardiografic ar fi fost făcut la ora 17.00, atunci când doctorul Rugină a anunțat cardiologul că pacienta se simte rău? Putea sau nu fi salvată tânăra? De asemenea, anchetatorii au obligația să clarifice afirmațiile medicului cardiolog cu privire la activitatea sa din UPU în intervalul 17.00-20.00. Tinerei i-a fost administrat un medicament ca urmare a unui consult telefonic, ceea ce numai normal nu este. S-a procedat așa, pentru că medicul cardiolog avea urgențe în UPU. Există cel puțin trei aspecte deosebit de importante ce trebuie clarificate: De ce nu i s-a făcut ecocardiografie pacientei în spital, în perioada internării? Ce s-a întâmplat în intervalul 17.00-20.00, în care medicul cardiolog nu a putut interveni? De ce ecocardiograma s-a făcut abia cu o oră și jumătate înainte de deces? Analizând declarațiile medicilor de la Spitalul Județean Neamț realizezi ușor că vina pentru moartea pacientei este pasată, ce-i drept, nu direct și nici cu brutalitate, oriunde, numai în curtea spitalului nu. În trecut, în astfel de situații auzeam scuze de genul nu avem aparatură, nu avem medici etc. Acum nu mai este cazul. Să ai ecocardiograf și să nu-l folosești pe motiv că patologia era una normală pentru graviduțe este strigător la cer.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Aceste (***cenzurat admin.) (scuze pentru termen) omoara oameni. E suficient sa-i priviti si va dati seama ca au mina unor oameni complet vinovati. In afara de faptul ca, impreuna, incaseaza in jur de 20.000 euro pe luna din bani publici, sunt niste criminali. Imi asum termenul. Au omorat aceasta fiinta cu zile. Toate ineptiile si lectiile de medicina prost expuse nu au demonstrat decat ca sunt vinovati. Nu trebuie sa ne mai fie frica sa spunem asta. Auzi la ei, au dat consultatii prin telefon. In secolul XXI ne mor oameni atunci cand ar trebui sa fie cel mai fericit moment al vietii lor si dau viata altor fiinte. Criminali. Pe toti i-as scoate din medicina si i-as inchide macar cate 6 ani. O (*** cenzurat admin) cu pretentii de medic cardiolog ne spune ca oricum murea, chiar daca a intarziat peste 3 ore!!!! In 3 ore o transferau la Iasi, criminalilor! Si (***cenzurat admun) ala de ginecolog nu stie cum il cheama cu buletinul in mana. Iar matusalemica Vintea, care a distrus atatea vieti si s-a imbogatit peste masura din suferinta semenilor nostri, vine sa-si toarne colegii medici ca fac cezariene si primesc spagi iar ea nu stie. Baaa, nu va e greata cand va uitati in oglinda? Baaaa, sa dea Dumnezeu sa muriti in chinuri asa cum a murit acel suflet fara noroc care a primit pedeapsa suprema pentru ca a indraznit sa creada ca poate sa nasca fara probleme la maternitatea spitalului judetean. Criminalilor! Nu ma pot abtine!!!! Cate milioane de femei cu probleme la inima nu nasc? Pe cine prostiti? Ati falsificat toate hartiile ca sa va acoperiti! Blestemati sa fiti, acum, in Postul Craciunului! Jur ca va trec pe pomelnic de morti pe toti! Nu o cunosc pe acea copila care a avut nesansa de a ajunge pe mana voastra, dar pentru mizeriile si explicatiile inumane pe care le-ati dat o iau personal, ca pe un afront la adresa noastra. Nu trebuie sa fim medici ca sa ne dam seama cat de nenorociti sunteti. Niste spagari care omorati oameni. Era suficient sa faceti o electrocardiograma sa va dati seama ca trebuie transferata la terapie intensiva, cu sau fara acordul acelei (***cenzurat admin) care ne da lectii de cardilogie. Fulminant. Asta e explicatia voastra. Fulminanta e ura pe care ati starnit-o in noi, revolta ca ne omorati semenii. Intelegeti ca nu exista ca o persoana cu acea afectiune sa moara intr-un spital in care lucreaza medici profesionisti care isi respecta juramantul? Mai avem si noi unde intreba. Baaaaa, asta e spital judetean sau abator? Ne omorati copiii, ne omorati femeile. Unde dracu sunt nemernicii de la consiliul judetean? S-au ascuns sub birouri? Unde sunt membrii CA-ului care primesc bani publici? Unde sunteti criminalilor? Sunteti la fel de vinovati ca si acesti nemernici care-si spun medici pentru toate nenorocirile care se intampla in spitalul judetean. Blestemati sa fiti! Ca serpii sa va zvarcoliti de boala cate zile veti mai avea! Imi cer scuze pentru limbaj dle Muraru, dumneavoastra si cititorilor d-voastra inteligenti. Mesajul este doar pentru vinovatii de crima enumerati mai sus.
Rusine nu am cuvinte sper sa se faca dreptate iar cei vinovati sa plateasca…..am citit comentarii ale unei mame care luna trecuta putea fi ea in locul Geaninei sì c’è credeti?avea exact aceeasi problema „grava” de care suferea Geanina norocul ei a fost ca au bagato de urgenta in cezariana era sa faca embolie i s-au facut transfuzii de sange cardiologia a fost prezent in sala operatorie si a administrat medicamente specifice a stat la ATI dupa 10 zile la leuzie dar a fost salvata si ghici cum?prin cezariana….a sp mama ca sa facut pielea buburuza per ea cand a aflat ca Geanina a murit din aceeasi chestie care ea a fost salvata dupa mine si embolie daca facea tot putea fi salvata!!dar indiferenta lor lasa de dorit!!sa mai sp ca o alta mama o auzea cum vb cu sotul sì ii spunea:cum m-au umilit astea aici si cate am indurat eu cu astea aici….dar lasa ca iti povestesc eu acasa mi se rupe sufletul cand ma gandesc ca putea fi salvata daca era bagata in seama
O informatie legata de Spitalul Judetean, dr. Lazar a castigat DEFINITIV ( castigasa si in prima instanta) procesul cu CJ !
Corect este ca trepadusii care au dispus demiterea acestuia, sa plateasca sumele castigate de acesta in instanta, din propriile buzunare si nu numai atat….
Nu ar fi corect…ci ar fi vadit necesar si obligatoriu…cum sa platim din banii nostri?!!!…dar parca vad ca asa va fi…bugetul de stat mai acopera si aceasta gaura…de la prosti evident
Dumneavoastra realizati ca in acest spital un condamnat pentru spaga definitiv e reangajat la Ortopedie din nou ? Realizati ca aceasta caracatita functioneaza ceas si ne ucide pe cei care nu dam banul ?
Ce caracter are aceasta fiinta fara inima de asa zis doctor Gutu incat isi permite sa participe la un concurs in sectia in care a fost ridicat cu catuse pe labele jegoase pline de mita ?
Toti in spital fac la fel .Stim cu totii asta .Prinsi si condamnati iata ca se reintorc in acelasi spital .
De unde doctori buni la asa zis spital judetean.fiti seriosi medicii buni ori raman in orase mari ori pleaca din tara.aici vin coada rezidentilor.vai de steau lor nici o tensiune nu sunt in stare sa ia!asteapta doar spaga.