Tichie de mărgăritar! Pian de 40.000 de euro la Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”

3
727

 

„Nu e nici o problemă, este sau nu pe SEAP, totul e legal”, a declarat Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”

O achiziție importantă, realizată în vara acestui an de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a fost ținută la secret de mai marii județului. Nimeni din conducerea CJ-ului, dar nici din cea a Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare” nu s-a lăudat cu investiția de 40.000 de euro făcută pentru achiziționarea unui pian Boston GP 215 PE, deși, dacă e să analizăm postările de pe rețelele de socializare ale conducătorilor județului, ne dăm seama lejer cât de avizi sunt aceștia de publicitate. Așadar, ne întrebăm cum de a ratat președintele Ionel Arsene, vicepreședinții Asaftei și Dulamă sau Carmen Nastasă, șefa de la „Carmen Saeculare”, să se laude, mai ales în articolele plătite, cu achiziția acestui instrument muzical deosebit de valoros. Poate a fost o scăpare sau, de ce nu, poate intenționat nu s-a pomenit de noul pian pentru că oricum tensiunea este maximă printre angajații și colaboratorii Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Și asta pentru că există voci care afirmă că cei 183.000 de lei (TVA inclus), adică aproape 40.000 de euro la cursul din 15 iunie al BNR, puteau fi folosiți pentru a achiziționa, de exemplu, instrumente sau costume pentru artiștii care susțin concerte în numele „Carmen Saeculare”.

„Nu spune nimeni că nu este bun un pian. Da, este bun, însă înainte de a lua această decizie trebuie să analizezi oportunitățile. Cu banii care s-au dat pentru pian, instrument ce este folosit doar la „Vacanțe Muzicale”, se puteau cumpăra alte lucruri. Costume, instrumente, dar se puteau face și altele necesare bunei desfășurări a activității Centrului. Așa, s-a investit o sumă colosală într-un pian care va fi folosit foarte rar. Nu știm cât de necesară era această investiție, atâta timp cât o universitate ar fi oferit cu titlu gratuit Centrului un pian de calitate, care ar fi necesitat doar niște reparații de maximum 2.000 de euro”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, o persoană din Consiliul Județean Neamț. 

Cert este că aproape toți instrumentiștii de la „Carmen Saeculare” folosesc instrumentele cu care vin de acasă, iar o investiție pe acest segment ar fi fost binevenită. De asemenea, banii puteau fi investiți pentru reparații, dar și alte lucruri absolut necesare celor care își desfășoară activitatea în această instituție de cultură.

„Mulțumim domnului președinte!”

La ultima ediție a Vacanțelor Muzicale, Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” a ținut să mulțumească, de pe scenă, în fața sutelor de spectatori, președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, pentru sprijinul acordat în achiziționarea pianului.  Analizând această achiziție, cât de oportună era această investiție?  Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, ne-a explicat că artistii care au venit la „Vacanțe Muzicale” au amenințat că nu vor mai participa dacă nu vor avea un pian bun. 

„În ceea ce privește oportunitatea achiziționării unui pian nou, vreau să vă spun că solicitări în acest sens sunt făcute de 4 – 5 ani în fiecare fundamentare a bugetului nostru, iar anul ăsta am reușit să-l cumpărăm. Anul trecut, la „Vacanțe Muzicale” cei care au cântat au spus că nu vor mai veni, anul ăsta, dacă va fi același pian. Cel vechi nu mai putea fi reparat. Era să rămână fără pedale! La concertul lui Daniel Ciobanu au sărit clapele, noroc că s-a întâmplat la sfârșitul prestației. Permanent am avut probleme cu pianul vechi, nu numai la „Vacanțe Muzicale”. Firma de la care am cumpărat pianul are un magazin în București. Noi, căutând să cumpărăm un pian, am colaborat cu doamna Verona Maier, profesor universitar și pianist. I-am cerut să ne ajute, pentru că nu puteam face această achiziție fără să ne consultăm cu un specialist. I-am spus doamnei Maier care este suma pe care o avem la dispoziție și am rugat-o să ne ajute. Ne-a recomandat pianul Boston. Ce găsisem noi costa 180.000 de euro, însă nu se justifica achiziția decât dacă aveam o filarmonică”, a declarat Carmen Nastasă.

Directorul de la „Carmen Saeculare” a ținut să precizeze că pianul este folosit și în timpul stagiunii, dar și la alte concerte. Când nu va fi folosit, instrumentul de 40.000 de euro, cu o greutate de 400 de kilograme, va fi depozitat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Întrebată de ce nu apare această achiziție pe SEAP, Carmen Nastasă a răspuns că totul s-a făcut legal, anunțul fiind postat și în sistem. Cum noi nu l-am găsit, am solicitat mai multe date, moment în care Carmen Nastasă a răspuns: „Nu e nici o problemă, este sau nu pe SEAP, totul e legal. Nu cred că mă puteți acuza pe mine acum…”.

Nu acuzăm pe nimeni, numai că nu am găsit nici o referire privind organizarea vreunei licitații pentru achiziționarea acestui pian, deși, având de a face cu o instituție care folosește bani publici, pianul trebuia cumpărat cu respectarea legii achizițiilor publice.

Dacă achiziția pianului nu am găsit-p pe SEAP, am identificat în schimb alte cumpărări directe pentru diverse accesorii necesare pianului de 40.000 de euro. În iulie, „Carmen Saeculare” a mai investit peste 5.000 de lei fără TVA în husa pentru pian, fallboard clamp, unitatea de comandă si life saver piano.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 17 octombrie, 2017 at 18:15 Răspunde

    Oare Horikă ar fi dat o mie de kosoni p-o liră? că s-ar putea să face, mă gândesc! Numa să nu cânte decât ăia care vine la Târg de „ziua împușcaților”!… sau vreun „imnu barabulelor”… păpușa, pardon, nu mă pot abține!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.