Tupeu! Încasează 595.937 lei pentru scările de pe Vârful Toaca și cer sprijinul voluntarilor

9
818

O pagină apărută recent pe o rețea de socializare, intitulată „Se strigă voluntari pentru noua scară către Vârful Toaca”, pune într-o lumină deloc plăcută această investiție care costă bugetul Consiliului Județean Neamț 595.937 lei cu TVA inclus. Administratorul/administratorii paginii solicită ajutorul voluntarilor pentru a instala noile scări. Voluntarii, adică persoane neremunerate, ar urma să transporte materiale de construcții de la cabana meteo la baza vârfului și, probabil, mai sus atunci când va avansa lucrarea, dar și să dea o mână de ajutor echipei de muncitori a firmei ce a câștigat licitația.

Demersul de pe pagina de socializare pare a fi opera reprezentanților firmei (administrator, acționari), chiar dacă această informație nu este făcută publică. Faptul că majoritatea postărilor au beneficiat de like-uri de la persoane ce au numele acționarilor societății ieșene Metalideea, dar și că informațiile oferite despre proiect sunt în amănunt este mai mult decât clar că inițiativa aparține celor care au prins acest contract.

Iată mesajul postat pe data de 24 septembrie:

 

 

Se strigă voluntari pentru noua scară către Vârful Toaca

24 septembrie la 12:40 · 

În viitorul apropiat vom avea o nouă scară pe Vârful Toaca! Și nu este doar un zvon. Concret, după mai multe încercări ale Consiliului Județean Neamț, se pare că de data asta lucrurile s-au pus în mișcare. S-a câștigat (din nou) licitația, s-a semnat contractul și lumea s-a pus pe treabă. Așa cum știți cu toții, în prezent fosta scară nu mai poate fi utilizată din cauza nivelului avansat de degradare, iar traseul către vârf înseamnă de fapt o potecă presărată din belșug cu șanțuri, bolovani și alte ”delicatese” asemănătoare. Pe data de 4 octombrie, toate materialele vor fi aduse cu elicopterul la cabana meteo, după care începe distracția! Și cum știu că mulți suntem cei care iubim muntele cu toate minunățiile lui, m-am gândit că ar fi interesant și îndestulător sufletește pentru unii sau alții să știe că au pus și ei o treaptă pe noul traseu practicabil către vârful Toaca. Să nu mai spun ce check in poți da de acolo! 😛 Așadar, se face strigare de acum și până pe trei octombrie pentru oameni care vor să petreacă în regim voluntar o zi sau chiar mai multe (în funcție de timp, mușchi, numărul de țigări fumate și altele asemenea :P) ajutând la instalarea acestei noi scări. Fiecare poate contribui după pricepere și evident sub supravegherea echipei de construcții care chiar știe ce face acolo ;). E nevoie chiar din prima zi de oameni, pentru transportul materialelor de la cabana meteo până la bază și apoi pentru multe altele. Am primit aprobarea celor care se ocupă de lucrare efectiv și, dacă ne strângem, ni se asigură combustibil pentru forță (apă și mâncare, mai exact, lăsați prostiile), voie bună, aer curat la discreție, iar la final o petrecere de inaugurare în moțul muntelui. Se estimează că lucrările vor dura în jur de două săptămâni, în funcție de condițiile meteo. Așadar: cine mai dorește, cine mai poftește? Gândiți-vă bine care cum sunteți disponibili din toate punctele de vedere și haideți să ne organizăm să punem și noi umărul la noua scară către Toaca! Dacă avem doritori, va trebui să ne programăm și să anunțăm din timp echipa, care să se organizeze și să ne asigure cele necesare.

 

După cum se vede, mesajul este mai mult decât clar, cu direcție la coarda sensibilă a iubitorului de munte, dornic să se implice în astfel de proiecte. Numai că acestuia nu i s-a spus că firma care execută aceste lucrări și are acum nevoie de voluntari să-i care materialele și să-i ajute pe meseriași, încasează o sumă babană de la Consiliul Județean Neamț: 595.937 lei sau 129.579 euro la cursul de astăzi al BNR. Cu alte cuvinte, munca brută se dorește a fi pusă în sarcina iubitorilor de munte, care nu vor fi plătiți, ei urmând să presteze în calitate de voluntari, iar profitul să intre în buzunarele acționarilor firmei. Voluntarii vor fi beneficia doar de „combustibil pentru forță (apă și mâncare), voie bună, aer curat la discreție, iar la final o petrecere de inaugurare”. Asta este oferta, iar cine vrea se prinde în horă. Însă nu poți să nu te întrebi cât de legal, ca să nu spunem moral, este să execuți o astfel de lucrare cu voluntari care, credem noi, nu au pregătirea necesară pentru a lucra în condiții vitrege? Vorbim de o lucrare complexă, care se execută la o altitudine de peste 1.500 de metri, temperaturi scăzute, dar și un relief dificil, pentru că vorbim totuși de Vârful Toaca, ce are o înălțime de 1.904 metri. Ce s-ar întâmpla și a cui ar fi responsabilitatea dacă, Doamne ferește, unul dintre voluntari ar suferi un accident? Tocmai de aceea, credem că proiectul respectiv trebuie executat de profesioniști, de muncitori obișnuiți cu astfel de lucrări, care se pot descurca în condițiile deloc prielnice de pe munte.

3.178 lei/metrul liniar de construcție

Licitația pentru instalarea unei scări noi pe Vârful Toaca a fost câștigată, în aprilie 2017, de firma ieșeană Metalideea SRL cu o ofertă de 500.787 lei fără TVA. Un calcul simplu arată că fiecare metru liniar al scarii, ce va avea o lungime de 187,5 metri, costă beneficiarul 3.178 lei/ml cu TVA inclus. Obiectul contractului sună astfel: „Eliminarea și securizarea zonelor periculoase din Masivul Ceahlău – scări Vârful Toaca”. La capitolul „Condiții de participare”, autoritatea contractantă, adică Consiliul Județean Neamț, a cerut ca toți participanții la licitație să aibă „capacitatea profesională de a realiza activitățile care fac obiectul contractului”. Asta înseamnă ca firma câștigătoare are tot ce-i trebuie pentru a realiza lucrarea. Iar dacă nu are muncitori care să-i transporte materialele, ar fi bine să-i angajeze, pentru ca lucrarea este plătită, iar banii intră în conturile lor, nu ale oamenilor chemați să presteze munca brută.

Că la mijloc este vorba de o solicitare făcută de reprezentanții firmei ieșene sau, poate, a unui subcontractor, o dovedește și mesajul în care proiectul este descris în amănunt:

Descrierea tehnică a lucrării, pe scurt:
Scara va fi realizată pe o structură din lemn, atât cu elemente metalice protejate prin zincare, cât și cu elemente din lemn, având o lungime totală de 187,5 metri. Elementele din lemn vor fi protejate prin aplicarea de soluții hidrofuge și antiseptice (împotriva factorilor biologici). Scara va fi compusă din 540 de trepte, dispuse în 60 de tronsoane, ancorate pe câte patru picioare reglabile din metal. Diferența de nivel pe care se va desfășura scara este de aproximativ 90 de metri de la bază până la vârf. Complementar, scara va fi amenajată cu o priză de pământ împotriva descărcărilor electrice.
Grinzile principale sunt din stejar, lemn de esență tare; acestea vor fi poziționate deasupra terenului cu țevi cu înălțime reglabilă și vor avea montate scaune din tablă groasă pentru ancorarea treptelor. Treptele sunt realizate din ramă metalică și grătar din rășină poliesterică ortoftalică. 
Scara va fi prevăzută cu balustradă de protecție și mână curentă la două înălțimi diferite – pentru copii și pentru adulți. Bara de protecție este adecvată atât protejării turiștilor, cât și a echipelor de salvare care ar putea fi nevoite să utileze în intervenții cabluri de protecție sau targă pentru transportul rănitului.
Pe platforma belvedere se va amenaja un parapet de protecție cu înălțimea de 1,10 m, format din montați din țeavă. Și aici va fi instalată mână curentă din lemn, la două înălțimi – pentru copii și pentru adulți. Astfel, nu sunt afectate în niciun fel conformația terenului și dezvoltarea florei din apropiere.
Întreaga scară se realizează cu respectarea cadrului natural, fiind vorba doar despre lucrări de montaj, astfel încât nu sunt necesare lucrări de refacere a amplasamentului la finalizarea acesteia. Toate picioarele reglabile necesare în cadrul lucrării se vor ancora în teren fără săpături sau degradări ale acestuia, ci cu câte două ancore autoforante”.

 

Nu am reușit sa aflăm un punct de vedere al celui care administrează pagina „Se strigă voluntari pentru noua scară către Vârful Toaca”, pentru că, până la ora publicării acestui articol, nu a răspuns întrebărilor noastre, deși le-a luat la cunoștință. Conform presei ieșene, societatea Metalideea SRL a fost înființată în anul 2012 și aparţine lui Cătălin Gârjan, soţul unei angajate de la Prefectura Iaşi, alţi acţionari fiind Mihai Tălpalaru şi Cristian Constantin Iladi. Ar fi interesant de văzut dacă reprezentanții Consiliului Județean Neamț vor avea vreo reacție la această idee de a lucra cu voluntari la scările de pe Ceahlău. Dacă nu, înseamnă că anumite bârfe care circulă prin diverse medii din oraș au parfum de credibilitate.

Daniel MURARU

Citeste si:

Noile scări de pe Vârful Toaca-Ceahlău, afacerea unei firme cu un angajat

9 comments

 1. Andrei 29 septembrie, 2017 at 12:50 Răspunde

  Nesimtire putin spus. Cum poti sa prostesti niste oameni speculand dragostea de munte si pasiunea impatimitilor de natura si turism ? Sau poate sub acoperirea voluntarilor firma va aduce si o gramada de voluntari la negru de prin comunele din zona .
  Personal cred ca a incasa 5 miliarde si a solicita unor voluntari sa te ajute ca tu sa ai profit mai mare este mega infractiune ( inselaciune ) ca sa nu mai vorbim despre munca la negru…ca asta e.

 2. valisor 29 septembrie, 2017 at 22:03 Răspunde

  Dobitocii, poate că o iau în râs, dar, dacă chiar se cacă pe Ceahlău, îi va prinde din lungă urmă un larg blestem. Și pe noi! dacă-i lăsăm, că… larg…

 3. XX 30 septembrie, 2017 at 07:38 Răspunde

  Este tot mai clar ca noi rominii nu avem cultul muncii.De cite ori apare cite ceva se gasesc destui care sa-si justifice lenea,trindavia cu fel de fel de argumente de ce sa nu se faca.Mai bine stau acasa,pe la pacanele,multi asteptind ajutorul social si alte pomeni decit sa puna osul la munca.Parca nu era asa ca nu se dadeau ajutoare sociale,cind sa construit cabana Dochia ieseam din fabrici si mergeam grupuri si caram caramizi si alte materiale de constructie de la baza pe virf,eram tineri si plini de avint si nu ne intrebam ce cistigam.Voi v-ati nascut obositi gata si singurul vostru scop in viata e sa va odihniti si sa traiti din pomeni si munca parintilor.Poate ne organizam noi cei peste 60 de ani sa mergem sa ajutam

  • Xxy 30 septembrie, 2017 at 08:58 Răspunde

   Furi curent prietene!
   Cand s-a facut Cabana Dochia, nu a fost nicio firma privata care sa fi castigat o licitatie cu o suma de peste 120 de mii de euro …. si apoi sa cheme pasionatii de munte la munca voluntara, doar – doar mai raman cu cateva zeci de mii de euro in buzunar!
   E trist totusi ca ai varsta pe care o ai si totusi nu intelegi nimic din ce se intampla in jurul tau…..
   Mai mult ca sigur, daca tinerii, in viziunea ta sunt asa cum ai scris, esti fan Antena 3 si votezi cu PSD!!!!

  • x 30 septembrie, 2017 at 11:16 Răspunde

   Nu a zis nimeni sa nu se faca. Dar,daca cineva a castigat o licitatie si incaseaza niste bani,trebuie sa presteze pentru acei bani. Plus ca e ilegal sa folosesti persoane fara pregatire si fara un contract.Chiar va rugam, pe d-voastra personal, sa organizati activitati de voluntariat cu cei de peste 60 ani,specifice varstei,sa dati exemplu.Ca sa nu mai creada cei tineri ca,p.c.r si comunismul a inflorit din cauza generatiei d-voastra,care ati stat ca niste momâi(lasi).

 4. Prosti da' multi 1 octombrie, 2017 at 00:39 Răspunde

  Ceahlaul a ajuns o mizerie , un tonomat de facut parale pentru administratia care taie bilete …si-atat. Peste tot gunoaie , masini de teren ,ATV-uri, manelizare,vanatoare,drujbe, slapi , turism excesiv. Totul este facut in scop comercial . Asta a facut Consiliul Judetean Neamt din Muntele Sfant al Romanilor.
  Un munte guvernat de escroci. Cum va permite-ti ba’ mizeriilor sa incasati peste o suta de mii de euro si sa apelati la voluntari? Unde ati mai auzit nemernicilor munca CU voluntari la o lucrare contractata? AR FI TREBUIT SA VUIASCA TOATA PRESA DIN NEAMT DAR SE PARE CA SUNTETI MANJITI POLITIC TOTI. RUSINE!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.