Cum a fost angajat la APIA soțul șefei de la Îmbunătățiri Funciare. Studiu de caz

7
1963

 

Salariile mari din sistemul bugetar au dus la o presiune imensă din partea celor care își doresc un loc de muncă călduț, lipsit de griji, lejer și, mai ales, bine plătit. Să intri în sistem este destul de greu, însă dacă ai proptele serioase sau bani suficienți orice se poate rezolva. Am observat cu toții că în ultima perioadă s-au făcut nenumărate angajări la instituțiile publice, iar declarațiile actualului premier că nu se mai fac încadrări în sistemul bugetar au rămas la stadiu de … sforăitoare. Deși, din informațiile pe care le avem, multe dintre aceste încadrări se fac contracost, a se citi șpagă, faptul că nu deținem probe în acest sens ne obligă să ne abținem de la orice fel de comentariu. Totuși, există numeroase instituții care ar trebui să vegheze ca astfel de lucruri să nu se întâmple, însă nu știm cât de interesate sunt pentru a stopa fenomenul. Senzația este că nu, atâta vreme cât se tot discută de șpăgi date pentru angajări la stat și autoritatile nu fac nimic. Un lucru este cert, și anume că goana după un loc de muncă la stat a devenit un fenomen, iar unii uzează de toate pârghiile pentru a-l obține. Vorbim aici de relații sau de șpăgi date „acolo unde trebuie”.

Consilierul juridic de Bârgăuani, transfer rapid la APIA după un rateu rușinos la Crăcăoani

Nemțeanul Ioan Daia este unul dintre norocoșii care au ajuns să lucreze pe un post bun la stat, traseul pe care l-a urmat putând fi luat ca exemplu de alții care își doresc o viață de bugetar fără griji. Nu spunem că a dat șpagă sau a beneficiat de „ajutor”, mai ales că Mihai Dorneanu, directorul Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA) Neamț, ne-a dat asigurări că totul s-a făcut corect și că instituția pe care o conduce avea nevoie de experiența în domeniul silviculturii a lui Daia. Pentru că cel din urmă a lucrat câțiva ani buni la Ocolul Silvic Vaduri ca pădurar. A plecat de la Direcția Silvică Neamț din motive numai de el știute, hotărât, probabil, să-și găsească un loc de muncă mai bine plătit. Ca fapt divers, să spunem că informațiile noastre arată că Ioan Daia este soțul Despinei Daia, nimeni alta decât șefa Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), filiala Neamț. Am spus-o cu titlul informativ, pentru că nu credem că acest lucru a contat atunci când transferul lui Ioan Daia a ajuns pe masa șefului de la APIA. 

Captură din prima declaratie de avere (februarie 2013) a Despinei Daia în calitatea de sef la ANIF:

4048703_DA_2013-02-07_DAIA DESPINA_60333498 (1)

Prima încercare a lui Daia pe traseul functionarilor publici a fost la Primăria Crăcăoani care, la sfârșitul lunii aprilie, a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de consilier juridic. Punctajul obținut a fost de 10,5, adică a doua cea mai proastă notă și nu i-a dat nicio șansă.

 CONCURS

O lună mai târziu, Daia participă la concursul pentru ocuparea funcției de consilier juridic de la Primăria Bîrgăuani. De această dată a fost cu noroc, candidatul reușind în mai puțin de o lună să se pună la punct cu tematica concursului, pentru că de la 10,5, cât a obținut la Crăcăoani, Ioan Daia a reușit să câștige concursul de la Primăria Bîrgăuani cu un punctaj de 75,33.

Tabel-puctaje-proba-scrisa-29.05.2017

A fost declarat admis, doar că într-o lună și ceva a părăsit postul. L-am întrebat pe actualul primar interimar al comunei Bârgăuani, Virgil Martin, ce știe despre noul jurist și ne-a răspuns că nici nu a apucat să-l cunoască: „Eu l-am văzut doar pe data de 21 iulie, când și-a cerut transferul la APIA Piatra Neamț, mai multe nu am să vă spun”. Poate nu este deloc lipsit de importanță faptul că, în documentul pe care îl deținem, în tabelul membrilor Comisiei de concurs lipsește reprezentantul Instituției Prefectului. Poate o fi fost vreo scăpare, pentru că ne îndoim că reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a vegheat ca acest concurs să se desfășoare în condiții legale.

 „Aveam nevoie de oameni cu experiența lui”

Dacă primarul de Bîrgăuani nu a putut să ne spună multe lucruri, am fost mai norocoși cu Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț. Acesta cunoaște foarte bine situația și ne-a comunicat că totul s-a făcut legal și că instituția pe care o conduce avea nevoie de un om cu experiența în silvicultură a lui Ioan Daia. Dorneanu nu ne-a putut confirma dacă proaspătul angajat al APIA este soțul șefei de la ANIF, însă ne-a spus că Ioan Daia nu lucrează la Compartimentul Juridic. „A fost un transfer legal, de funcționari publici. Persoana care a fost transferată are experiență în silvicultură și noi chiar avem nevoie de astfel de oameni. Vorbim de multă muncă pe teren, acolo unde trebuie să beneficiem de oameni cu experiență”, a declarat Dorneanu. Așadar, iată cum un traseu început cu un concurs ratat la Primăria Crăcăoani s-a terminat cu bine la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o instituție unde salariile sunt dolofane.

„Este o șmecherie pentru lepre/soții/amante/rude”

Dornici de a-i informa pe cei care doresc să se angajeze la APIA, am rugat un bun cunoscător al Statutului Funcționarului Public să ne „descifreze” traseul urmat de Ioan Daia. Răspunsul este unul mai mult decât edificator, iar cine îl analizează cu atenție realizează că trebuie să ai „pedigree” pentru a-l putea parcurge. 

Redactor: O persoană care se angajează prin concurs consilier juridic la o primărie devine automat funcționar public? Cum este posibil ca după ce a câștigat concursul să se transfere, la nici două luni, la o altă instituție, respectiv APIA?

SpecialistulFuncția de consilier juridic este specifică funcționarilor publici în instituțiile publice. Concursul conține, pe lângă întrebări de specialitate, și subiecte din legislația care reglementează activitatea funcționarilor publici. În mod normal, dacă e la debutul carierei, ar trebui să urmeze o perioadă de tutelă după admiterea în funcție, sub coordonarea unui funcționar cu vechime în aceeași specialitate. E posibil să fi concurat pentru o funcție de consilier juridic superior, asta însemnând că are o vechime de minim 9 ani deja. Vechimea în specialitate o poate avea și la un SRL, dar să fie în domeniul juridic. Se prezumă că un candidat optează pentru o funcție pentru că atât instituția cât și candidatul își doresc să ocupe acea funcție, deci nu vine cu gândul de a face doar un tranzit. În speța asta, e clar că a venit să dea concurs aici pentru că a fost mai facil (mai ușor de controlat comisia) decât dacă ar fi candidat direct pe postul unde s-a transferat, unde comisia era greu de controlat. Nu e ilegal, dar este o șmecherie pentru lepre/soții/amante/rude care trebuie să ajungă pe o anumită funcție, dar sunt prea proști ca să reușească la un examen direct pe funcția pe care își doresc să ajungă.

În concluzie, putem spune că discutăm despre o adevărată șmecherie la care recurg unii pentru a căpăta statutul de funcționar public. Iar în Neamț, după cum ne-a spus specialistul care a dorit să-și păstreze anonimatul, există numeroase astfel de exemple. Vorbim, în general, de soțiile unor politicieni, copii sau nepoții acestora sau pur și simplu de prieteni ce trebuie ajutați. În cazul pe care l-am prezentat avem de-a face cu o funcție la APIA, o instituție unde salariile sunt printre cele mai bune din România. Așadar, interesul pentru a prinde aici un post este destul de mare. Tocmai de aceea ne întrebăm de ce directorul APIA Neamț nu a dispus organizarea unui concurs pentru angajarea unei persoane cu bune cunoștințe în domeniul silviculturii și a acceptat transferul soțului șefei de la ANIF Neamț. Un posibil răspuns l-a oferit specialistul mai sus.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Viorel Baetu 5 septembrie, 2017 at 10:50 Răspunde

    Dar cum a fost angajat la Complexul Muzeal Neamț soțul doamnei Soroceanu, Cristi, care nu are decât meritul de a fi soțul doamnei Secretaure a județului. Oare ANI nu se sesizeaza? Ea l-a angajat, i-a fixat un salariu de mii de lei pe lună iar nemuriciul nici nu merge pe la servici ca are si job in invatamant, ca e specialist in …. nimic. Alo, Miliția …!

  2. valisor 5 septembrie, 2017 at 12:19 Răspunde

    Ăsta are un nume predestinat șansei la ghinion.
    Care ursul d-aia n-are coadă, că în spatele fiecărui ursuleț îl cotcurigește la cap ‘ulpi-sa?! Pe caz, el a încercat la primul examen să deseneze că „sunt bâtă, nu mă pricep să-mi amintesc ce n-am învățat! mă lași!?”. Spre ghinionul lui, al doilea examen a fost la „borca” și, iac-așa, „vrei, nu vrei, bei Grigore aghiazmă!”.
    S-ar putea ca durerea să fie o conspirație a amazoanelor, care conduce ele Lumea din umbra cugetărilor noastre despre frumos și bine. Deci, după ce ne săgetează în slăbiciunea inimii, ne împlântă tomahawkul în scoarță. Oare de aia o ducem noi proști? ăăă… prost!? Posibil, dar când s-a scufundat de tot ocaua în dara, e clar că s-a-ntrecut măsura!
    La muncă tovarăși, că nu mai au dânșii bani de „șosete”!
    Sau…

  3. mihnea 5 septembrie, 2017 at 21:51 Răspunde

    Ne mai mira ceva? Indivizii au avut macar decenta de a nu viza o functie de conducere (daca o astfel de reteta hoteasca poate fi decenta). Dar ce ne facem in cazurile in care vin in sistemul bugetar tot in zone facile (a se intelege concursuri aranjate), apoi se muta intr-o institutie pe care in doar cateva saptamani o va conduce, ca imputernicit. Nu au scrupule, desconsidera legi, institutii, oameni. Dar ramane Dumnezeu, nu uitati!

  4. constantin 6 septembrie, 2017 at 08:37 Răspunde

    in sfarsit cei de la ocolul silvic vaduri au de ce se bucura;AU SCAPAT DE DAIA.acesta era unul din periculosii padurari fiindca raporta la superiori tot ce se intampla.cred ca dorneanu e santajabil si a fost nevoit sa-l primeasca.sunt sigur ca daia la asigurat ca il va proteja.poate obtineti mai multe detalii cum a plecat daia din militie si ce angajamente mai are.nici nu am stiut ca are studii superioare in stiinte juridice fiindca termenii de specialitate ii erau straini.TOTUSI MAI CRED CA DAIA E PATRIOT SI A PRIMIT MISIUNE SA MEARGA LA APIA.la cate magarii se petrec acolo este nevoie de un om ca daia sa stranga probe.la apia neamt sunt multe personaje dubioase care castiga mult din activitatile de control in teritoriu.deaba astept sa vad pe cine executa daia.

    • valisor 6 septembrie, 2017 at 10:07 Răspunde

      Poate că îl cunoști foarte bine și ai putea băga mâna în foc. Eu am o mititică dubiuță: patrioții cam nu prea intră prin efracție; dar poate că nu am știut să înțeleg că ai aprins de fapt o artifică retorică…

  5. Parlea 14 martie, 2022 at 20:22 Răspunde

    Aveti perfecta dreptate. La APIA ajung sa lucreze toate persoanele de joasa speta, incompetente, cu o inteligenta sub nivelul marii si cu probleme grave de comportament si nu numai. Va dau un exemplu (***) care a lucrat la APIA Targu Neamt, care este o scursura umana din ABSOLUT toate punctele de vedere. Toti colegii erau satui de el si le era rusine ca lucrau alaturi de el.( mai si mirosea a transpiratie de la 1 km, era inimaginabil de zgarcit si foarte violent fizic si verbal si multe, multe altele)

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.