Dispreț și bătaie de joc la Primăria Roznov. Tabletele și telefoanele scumpe au dispărut

8
2066

La Primăria Roznov, din județul Neamț, domnește un adevărat dispreț și o bătaie de joc față de banul contribuabilului. Cel puțin asta este concluzia ce poate fi trasă după controlul Camerei de Conturi Neamț efectuat pentru anul 2015. Și nu este pentru prima dată când auditorii constată nereguli la această primărie, însă nimeni nu știe cum și dacă au fost recuperate vreodată sumele de bani imputate în urma acestor controale. Faptul că actuala conducere, în frunte cu primarul Ionel Ciubotaru (foto), aflat la al cincilea mandat, continuă să facă ceea ce dorește în primărie, de parcă ar fi propria ei moșie, demonstrează fără echivoc că verificările anterioare, fie ele ale Camerei de Conturi sau ale Poliției Neamț, au dat câștig de cauză celor incriminați, iar sumele cheltuite aiurea, ca să nu spunem furate, au fost date uitării sau recuperate tot din banul contribuabilului. Din păcate, situația de la Primăria Roznov poate fi întâlnită la multe instituții similare din țară. Asta demonstrează că, în timp, s-a format o adevărată rețea de jefuitori ai banului public, jefuitori ce beneficiază de protecție, inclusiv a organelor judiciare. Vorbim de o adevărată mafie politică susținută puternic chiar de către cei care ar trebui să o destructureze. La Primăria Roznov lucrurile au ieșit prost de fiecare dată când auditorii Camerei de Conturi au trecut pe acolo. Ultimul control efectuat în 2016 pentru activitatea din 2015 a scos la iveală lucruri deosebit de grave care într-o țară civilizată ar fi „răsplătite” pe măsură. Astăzi vă arătăm cum a achiziționat primăria tablete, telefoane și a încheiat abonamente fără nicio noimă. Multe dintre tablete și telefoane lipsesc, iar numărul abonamentelor telefonice îl depășește pe cel al angajaților.

“Securitate” pe bani mulți

Printre neregulile identificate de auditorii Camerei de Conturi Neamț a fost și cea privind neinventarierea bunurilor la termenul prevăzut de lege, dar și lipsa unora. Pentru siguranța roznovenilor, primăria a achiziționat un sistem avansat de securitate pentru care a achitat o sumă considerabilă. De asemenea, primăria a cumpărat nenumărate tablete și telefoane. Toate aceste bunuri nu au fost inventariate așa cum spune legea, iar unele dintre ele nu au mai fost găsite. Auditorii au constatat că „elementele neinventariate la termen” sunt următoarele:

– sistem avansat de securitate, în valoare de 72.044 lei;

– sistem avansat de securitate, în valoare de 58.358 lei, suplimentat cu act adițional în valoare de 32.849 lei;

– 19 tablete Samsung Galaxy Tab3 P52OJ, 2 tablete Samsung Galaxy Note 3, 1 tabletă Apple Ipad 64 Gb, în valoare de 59.164 lei;

– sistem avansat de securitate, în valoare de 97.814 lei;

– 9 tablete Samsung Galaxy Tab 5 9,7 LTE (TAB A), 1 tabletă Apple Ipad 64 Gb Space Gray, în valoare de 14.983 lei;

– 30 telefoane mobile Nokia 100 Black, 2 telefoane mobile Samsung S 5610 Mettalic Silver și un telefon mobil LG GT 405, în valoare de 4.485 lei;

– 45 telefoane mobile Alcatel Onetouch 1016 Black Dual Sim, în valoare de 2.116 lei

Surpriza avea să apară în momentul în care auditorii au dispus, în timpul controlului, inventarierea tuturor echipamentelor și dispozitivelor cumpărate de la Telekom și Orange, respectiv tabletele și telefoanele. La finalul verificării, auditorii au constatat lipsa mai multor bunuri, valoarea totală a acestora fiind de 20.795 lei.

 Culmea jecmănelii: să plătești 100 de abonamente telefonice și să folosești doar 20

Camera de Conturi Neamț a stabilit că, în anul 2015, Primăria Roznov a achitat lunar sume pentru un număr mai mare de abonamente telefonice decât numărul angajaților din instituție. S-a constatat că din totalul de 94 – 104 abonamente telefonice achitate lunar, numai 20 au fost alocate angajaților și voluntarilor. Cu alte cuvinte, în fiecare lună s-a achitat ilegal contravaloarea a 80 de abonamente telefonice. Culmea este că cei din Primăria Roznov au avut posibilitatea să corecteze această anomalie, însă nu au făcut-o. Auditorii spun că pentru a evita plata unor cheltuieili de penalizare în cazul rezilierii contractului înainte de termen, Primăria Roznov avea posibilitatea ca la sfârșitul perioadei contractuale de 24 de luni (octombrie 2014) să renunțe la abonamentele neutilizate și să renegocieze contractul în condiții mai avantajoase. Nu s-a întâmplat așa și mai mult decât atât, în martie 2015, Primăria Roznov semna un act adițional la contract prin care prelungea cu încă 24 de luni valabilitatea contractelor pentru 94 de abonamente de telefonie mobilă. În același an, în luna octombrie, a semnat un alt act adițional la acest contract, numărul abonamentelor crescând la 104. Numai în 2015, afirmă auditorii, primăria a achitat ilegal 15.481 de lei pentru cartelele nefolosite. Reprezentanții Primăriei Roznov au încercat să justifice numărul mare de abonamente telefonice și au venit cu obiecțiuni. Acestea sunt atât de penibile încât orice om normal cu greu s-ar putea abține să nu izbucnească în râs. Cei de la primărie spuneau ca au achiziționat atât de multe abonamente deoarece 30 dintre acestea au fost necesare pentru Serviciul de voluntari, în cazul în care existau situații de urgență. Curtea de Conturi a demontat lejer această scuză penibilă. Astfel, din cele 94 – 104 abonamente achitate lunar de către primărie, în anul 2015, doar 20 dintre ele au fost alocate angajaților și Serviciului de voluntari, restul fiind achitat fără nicio bază legală. Auditorii au analizat Planul de apărare împotriva inundațiilor, ghețurilor și poluărilor accidentale ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență Roznov. Așa au aflat că acest comitet este format din 15 persoane, dintre care 5 aveau deja telefon și abonament de serviciu, restul persoanelor fiind din afara primăriei, adică șefi ai unor instituții locale care aveau deja telefoane de serviciu. În concluzie:

„Nici nu poate fi vorba ca pe viitor să existe necesitatea unui număr de 30 de abonamente pentru Serviciul pentru Situații de Urgență Roznov, precum și faptul că, cel puțin până în anul 2017, nu se mai pot aduce modificări Planului de apărare”, se arată în răspunsul Camerei de Conturi.

Mai mult decât atât, auditorii reamintesc faptul că în România activitatea de voluntariat este clară, în sensul că cei care doresc să presteze astfel de activități o fac fără a avea pretenția de a fi remunerați.

Cheltuieli cu convorbiri internaționale și reîncărcări, pe banii primăriei

 Dacă-i bal, bal să fie! Iar la primăria din Roznov este bal de ani de zile, însă cheltuiala este suportată de către contribuabil. Așa s-a ajuns ca din banii primăriei unii să folosească servicii suprataxate, de genul reîncărcării cartelelor prepay, convorbiri internaționale, dar și telefoane date pe la tot felul de servicii cu taxă. Interesant este că auditorii au constatat că desfășurătoarele facturilor lunare nu existau în unitate. Doar după insistențe, adrese și note de relații au intrat în posesia lor. În concluzie, toate aceste cheltuieli cu reîncărcările unor cartele, convorbiri internaționale, dar și altele, au prejudiciat bugetul primăriei cu aproape 2.000 de lei. Va urma.

Daniel MURARU

Citeste si:

Probleme cu constipația la Primăria Roznov. Truse de prim ajutor dotate cu laxative, vitamine și antitusive

Aqua Parc și Trust CCDP, ghidușii financiare cu Primăria Roznov

„Dosarele X” la Primăria Roznov. Un utilaj defect consumă tone de motorină

8 comments

 1. V.Vasile 1 septembrie, 2017 at 14:44 Răspunde

  Lasa D-le Muraru, acuma este oras si se respecta oamenii.
  Locuitori ai ,,orasului,,Roznov, ce spuneti, lasati asa ca.. sunteti cu impozitele la zi, nu ?
  Aveti si avem ce meritam mai, ,,dragi roznoveni si nemteni,,.

 2. mihnea 1 septembrie, 2017 at 17:03 Răspunde

  Dispret e putin spus. Sunt banii nostri! Dar isi face de cap pt ca-i are la mana pe multi smecheri. Face lucrari doar cu agreatii sefului de partid, da contracte unui deputat care a facut liceul si facultatea cu spagi.

 3. george 2 septembrie, 2017 at 00:32 Răspunde

  ROZNOVENI trezitiva toti acesti bani sunt majorari de impozite pe care ii platiti din buzunarul vostru este timpul sa va hotarati pt avea un ROZNOV curat linistit cu o PRIMARIE care se zbate cu adevarat pt.roznoveni lasa-ti povestile de adormit copii a unui primar demolat care in al V lea mandat este interesat doar interese personale.ROZNOV a devenit asa zis ORAS pt a plati impozite mai mari pt. a lua mai multe suventii de la stat pt a le folosi in interese personale case masini distractii ROZNOVENI TREZITIVA PT. O VIATA NOUA MAI BUNA SI CU UN PERSONAL AL PRIMARIEI DE LA PRIMAR PANA LA FEMEIA DE SERVICI CARE SA DEMONSTREZE CA MERITA LOCUL PE CARE IL OCUPA NU UITA-TI NU EI VA PLATESC PE VOI CARE MUNCITI SAU SUNTETI PENSIONARI VOI VA PLATITI TOATE DARILE PT. SALARIILE LOR.De GRESIT nu am GRESIT ca am scris acest mesaj dar sunt o persoana care stie foarte bine tot ce se intampla in PRIMARIA ROZNOV.VA DORESC O MINTE LIMPEDE PT O HOTARIRE MAJORA PE CARE SA O LUA-TI FARA PRAZNICE SI ALTE AMAGELI CARE SUNT PLATITE DIN BUZUNARUL VOSTRU.

 4. valisor 2 septembrie, 2017 at 05:47 Răspunde

  Nici nu știu dacă să glumesc sau să mă râd de necaz. Că asta-i mică și pe unde s-a scurs mia ducă-se și suta?! Dar celelalte “mici” despre care încă s-a scris aici și care picupic ne îndatorează buzunarele, deja de prin primăvară golite, cât ar mai trebui să se picure până să împle paharul?! Ce, s-a întâmplat că l-au spart?! Nu-i bye, că eu am unul aici cu mine care mă tot umple “puțin câte puțin”, cacuși e dimineață și nu vreau să mă trezesc! Fericit cel ce n-are ce bea, că nu de aia va crăpa, da degeaba da!

 5. Diana 2 septembrie, 2017 at 17:03 Răspunde

  Stiti ce-i culmea? Daca verificati veti afla ca primaria nu mai are bani de salarii pana la sfarsitul anului. Au marit nesimtit de mult salariile. Si devenit o stare comuna in mai toate primariile si CJ.

 6. Naționalistul 17 februarie, 2018 at 11:12 Răspunde

  Dak sar face controale 99 % din cei ce lucreaza acolo in frunte cu coruptii ala mustăcios ar intra la mititi ca impreuna cu toată familia …. E cea mai mare corupție din județ . Rog autoritățile dai mai exista sa faca investigatii !!!!!! Va rog enorm se fura prea mult !!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.