Bugetari cu tupeu! Nu se pot perfecționa decât pe litoral și doar la hoteluri all inclusive

2
405

Beneficiile de care se bucură o anumită a parte a bugetarilor din România, ce-și petrece concediile pe banii contribuabililor sub acoperirea participării la diverse cursuri de perfecționare, sunt cunoscute. În fiecare an, statul român cheltuie zeci de milioane de euro pentru pregătirea profesională a salariaților din sistemul public. Sub pretextul că funcționarul trebuie să fie la curent cu tot ce mișcă în legislație sau că trebuie școlit în anumite domenii, statul pune la dispoziție tot ce trebuie pentru pregătirea acestuia. Așa au apărut firmele de formare profesională care asigură pachete (cursuri+cazare) celor care trebuie să se pună la punct cu modificările legii în domeniul achizițiilor publice, arhivare, contabilitate etc. Fiecare entitate publică, fie ea primărie, consiliu județean, prefectură, instituții guvernamentale, agenții din subordinea ministerelor au liber la achiziționarea acestor pachete. De regulă, aceste cursuri se țin în perioada verii, atunci când funcționarii merg la cursuri pe litoral, sau iarna prin stațiunile montane. Aceste aspecte sunt deja cunoscute, așa cum este bine știut că de fapt la mijloc este vorba, în cele mai multe cazuri, de concedii pe care unii le fac pe banii statului. 

Un exemplu elocvent în acest sens este Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Modul în care reprezentanții acesteia au întocmit anunțurile de participare pentru a achiziționa mai multe astfel de pachete reprezintă un afront la adresa contribuabililor români. Ei cer imperativ ca aceste cursuri să aibă loc pe litoral. Și nu în februarie, aprilie sau mai, ci în lunile de vârf ale sezonului estival – iulie și august.

8.000 de lei/persoana – curs, cazare și masă o săptămână

Pe lângă faptul că solicitarea clară a autorității contractante privind locul desfășurării nu lasă loc interpretărilor, tupeul merge până acolo încât funcționărimea cere ca aceste cursuri să se desfășoare în hotel de minimum 3 stele.

În luna iulie, șefii ANIF au ajuns la concluzia că de la Direcția Economică o persoană trebuie să participe la un curs de formare/perfecționare profesională ce sună pompos: „Analiza cost beneficiu – Instrumente de analiză economică financiară”. În anunțul de participare se spune clar că perioada de desfășurare a cursurilor este 14 – 20 august, valoarea estimată pentru un participant fiind de 4.500 de lei cu TVA, adică vreo 1.000 de euro. La punctul 3 al anunțului de participare surprinde cerința autorității contractante, care nu lasă loc de discuții: „Locația – o stațiune de pe litoral”.

Deci să înțelegem că angajatul ANIF nu se poate perfecționa în altă parte decât într-un hotel de pe litoralul Mării Negre. Și, atenție, nu orice fel de hotel. Bătaia de joc merge mai departe, iar la punctul 4 autoritatea contractantă cere ca programul de curs să fie astfel structurat încât să nu depășească ora 14.30 zilnic, iar în zilele nelucrătoare să nu se țină cursuri.

Dacă ne întoarcem la perioada în care are loc acest curs, 14 – 20 august, observăm că prima zi pică într-o luni, iar ultima duminică. Cu alte cuvinte, cursantul se perfecționează până vineri, iar sâmbătă și duminică în zile nelucrătoare, stă în hotel și se relaxează pe banii statului. Aceeași situație este valabilă pentru alți doi angajați ai ANIF care participă, în perioada 21 – 28 august, la cursul „Gestionarea conflictelor. Comunicarea cu membrii societății/Lucru în echipă (…)”. Cheltuielile în acest caz se ridică la 8.000 de lei cu TVA.

Într-un alt anunț de participare întocmit de ANIF pentru achiziționarea unui pachet (curs și cazare) pe litoral pentru o persoană, valoarea estimată a fost de 7.000 de lei cu TVA. Perioada cursului, care trebuia să se desfășoare pe litoral, fiind 14 – 20 august. Și în acest anunț cerința este clară, și anume că prestatorul trebuie să facă dovada că are încheiate contracte cu unități de cazare și masă sau agenții de turism pentru asigurarea acestor servicii. 

Cel mai costisitor curs a fost „Managementul resurselor umane, legislație și politici manageriale aplicate” la care au participat 7 funcționari de la ANIF. În document se spune că pentru o persoană valoarea estimată a costurilor este de 42.000 de lei, însă noi credem că la mijloc este vorba de o greșeală. Asta dacă nu cumva cursul s-a ținut la un hotel de 4 stele din Hawaii.

Câteva dintre anunțurile de participare ale ANIF pentru achiziționarea acestor servicii:

20170726-Anunt Particiare 

20170728-Anunt Birou Energetic

20170808-Anunt Participare Administyrativ

20170804-Scan10002

Cursuri la Hotel Minerva din Mamaia-3.200 lei fără TVA

Și ca mizeria să fie mult mai mare, doar două astfel de pachete au fost achiziționate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Printr-o cumpărare directă, publicată pe SEAP, ANIF a achiziționat, pentru perioada 14-20 august, servicii de cazare de la o firmă din Ploiești. Prețul: 3.200 lei fără TVA pentru o persoană care a participat la niște cursuri. Vorbim nu numai de cazare, care s-a făcut la Complexul Mediteranean, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Mamaia, ci și de masă: 3 mese pe zi (mic-dejun, prânz și cină) inclusiv însoțitor. Să înțelegem că angajatul ANIF trimis la cursuri a avut nevoie de însoțitor, cheltuielile cu masa fiind suportate și pentru acesta. De noaptea minții, nu alta. Ca să nu mai spunem că hotelul cu pricina asigură servicii all-inlcusive. Tot să faci cursuri în august la un astfel de hotel, mai ales dacă statul îți asigură cheltuiala.

 

Ce este ANIF ?

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare se află în subordinea Ministerului Agriculturii și are peste 3.000 de angajați. ANIF-ul ar trebui să se ocupe de sistemului de irigații, dar și de lucrări de desecare/drenare. Sistemul de irigații din România, așa cum bine se știe, este la pământ, fiind distrus în ultimii 27 de ani. Cum structura este una subfinanțată față de nevoile sale, bugetul alocat plății salariilor este unul consistent. Așadar, la ce este bună această agenție dacă bugetul alocat pentru investiții este mai mult decât insuficient. Bine că sunt bani pentru plata salariilor a peste 3.000 de oameni, dar și pentru perfecționarea pe bani grei a unora dintre ei prin stațiuni de pe litoralul Mării Negre vara și în stațiuni montane iarna. Vorbim de mulți bani aruncați pe fereastră, ANIF-ul nefiind singura agenție care cheltuie sume uriase fără rezultate. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Funcționărimea se distrează la mare pe banii contribuabililor

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 24 august, 2017 at 13:17 Răspunde

    Ca să faci școală plătești. Adică părinții plătesc și, dacă ești copil așezat, o vreme cam lungă le cam iese pe nas. Mai rar îți plătești singur școala. După aia, dacă chiar te-ai făcut deștept și nu-i tactu prefect, primar, primărel,…ceva, se poate să cam tragi mâța de coadă, plus că în continuare te costă perfecționarea, completări și actualizarea cunoștințelor. Nu e chiar așa, dar cam așa.
    Toți cetățenii sunt EGALI ÎN FAȚA STATULUI, dar cei mai egali sunt corupții de către corupătorii lor corupți, care ei e mai egali decât toți egalii și egalitatea lor e pe banii mei și-ai tăi și-ai lui și-ai ei care contribuim asigurându-ni-se doar oportunitatea de a contribui cu și mai multă sudoare care doare din c în c mai a dracului de tare.
    Că nu știu ce-aș putea făcea, dacă ar fi să mă gândesc că ce să fac doar eu, sau altul dar doar el! Da-s curios de alta, rupând acuma șirul, despre unele: pentru o oală înclusivă care merge gratis în concediu, câtă șosetăreală o coastă pe ea să stea acolo? înainte, după, sau în timp ce? Cântă patriotismu-n mine de fericire!

  2. V.Vasile 25 august, 2017 at 13:33 Răspunde

    Nici macar pt. asa perfectionari nu au rabdare ; de la prezentarea vremii in chiloti, direct sefa peste functionarime !
    Mamica ei de politica……

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.