Pinalti a luat parandărătul! Cine a cărat șpaga?

4
125

În urmă cu două luni, publicația atacul.ro dezvăluia că procurorii anticorupție au în lucru un dosar în care Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, era cercetat pentru că ar fi primit o șpagă de la un om de afaceri nemțean. Mai mult, informațiile noastre arătau că, de fapt, Pinalti nu ar fi luat șpaga, banii pierzându-se undeva pe traseu, vizat fiind inclusiv intermediarul, adică cel care i-ar fi dus banii lui Ștefan. Recent, Serviciul Teritorial Bacău a anunțat că Pinalti a fost trimis în judecată în acest dosar, semn că belele se țin lanț de fostul primar al orașului Piatra Neamț, care se află deja în penitenciar unde ispășește pedeapsa de 6 ani închisoare primită în dosarul „Microsoft”. De această dată, Pinalti va fi judecat pentru trafic de influență, procurorii reușind să probeze că banii au ajuns, în cele din urmă, în buzunarele lui.

În comunicatul DNA-ului se vorbește despre o șpagă de 200.000 de lei pe care Gheorghe Ștefan ar fi primit-o de la un om de afaceri nemțean pentru a-l ajuta pe acesta să obțină un contract finanțat prin fonduri europene. Valoarea șpăgii, afirmă procurorii, ar fi reprezentat 10% din valoarea totală a contractului pe care afaceristul nemțean și-l dorea. În comparație cu alte comunicate de presă, de această dată DNA-ul a fost mai mult decât zgârcit în a oferi informații. Astfel, procurorii nu dezvăluie care este numele omului de afaceri care a oferit mita, dar, foarte important, nici numele intermediarului. Interesant este că de suferit a avut numai Ștefan, care ar fi cerut mită, cel care a dat, adică afaceristul, nefiind trimis în judecată. Motivul: a beneficiat de protecția asigurată de lege denunțătorilor.

Comunicat de presă DNA

 „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului  ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unei formațiuni politice, aflat în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:  În cursul anului 2009, în contextul în care o societate comercială intenționa să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări.
În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”

Analizând comunicatul de presă al procurorilor anticorupție, este clar că anumite lucruri nu se leagă. În primul rând, din informațiile pe care le deținem, omul de afaceri care a dat mita este Petru Paleu, fostul finanțator al echipei de handbal Fibrex Săvinești, care a fost recent încarcerat la pachet cu fostul primar de Girov, în vederea ispășirii unei pedepse privative de libertate pentru infracțiuni de corupție. Numele lui Paleu ca și denunțător în cauză nu este amintit, dar nici al intermediarului mitei. Datele noastre arată că cei 200.000 de lei ar fi ajuns la Pinalti sau oameni controlați de acesta, prin intermediul unui cunoscut parlamentar nemțean. Acesta ar fi fost rugat de Paleu să-i înmâneze banii lui Ștefan. Din informațiile noastre, din timpul anchetei, Ștefan nu ar fi luat banii, spunându-i intermediarului că nu ar avea încredere în cel care ar fi oferit-o. În acest sens, Ștefan i-ar fi cerut intermediarului să ducă banii unor oameni de încredere care controlau la vremea respectivă clubul de fotbal FC Ceahlău, adică mașina de spălat bani a clicii portocalii. Audiat de către procurori, parlamentarul intermediar ar fi spus că a dat banii primiți de la Paleu, însă Pinalti, dar și cei doi oameni ai lui de la FC Ceahlăul ar fi negat acest lucru. Așadar, procurorii au avut sarcina de a afla dacă banii au ajuns sau nu la Pinalti sau dacă s-au pierdut pe traseu. În comunicatul DNA se spune că șpaga ar fi ajuns în cele din urmă la fostul primar de Piatra Neamț. Nu ni se precizează în schimb cine a intermediat mita și dacă cel care a făcut acest lucru a avut cunoștință că banii pe care i-a „plimbat” reprezentau „parandărătul” unui contract. Nu este exclus, dat fiind conținutul comunicatului, ca procurorii să fi disjuns cauza, ancheta continuând pentru a elucida și implicarea marelui parlamentar în toată această poveste. Dacă nu s-a întâmplat așa, o să-l vedem cu siguranță pe alesul nemțean în instanță, unde o să fie citat în calitate de martor.

 Daniel MURARU

Citește și:

Uluitor! Pinalti a refuzat o șpagă. DNA-ul este pe urmele ei

4 comments

 1. valisor 1 mai, 2017 at 11:08 Răspunde

  Greu tare pentru DNA să puie-n scenă telenovelă pentru firavii noștri neuroni! că cât or fi ei de buni atleți la slalomit printre protejați, tot nu au cunoscut toți jalonii, iar dacă unii încă e de fer, călcatul în dânșii poa să produce accidente fix în vintre!
  Ce a păpat lupu, tot de acolo papă și va păpa, că se tot umple cu larga noastră contribuabilitate. Asta nu pentru că e lupii om deștept, că nu-i, căi nedeștept, dar suntem noi, ast’laltă nedeșteptățime, mai nedeștepți ca nedeștepții și or să ne tot roadă la mioriță de-o să rămâie din ea doar o fantomă, da și din aia o să roadă.
  Feluritele știute și neștiute hoții se întâmplă în toată Lumea, numai că noi am bătut recorduri la care alții nici nu visează, iar asta pentru că atâta simțim să coaste prețul muncii noastre.
  Ce-ar fi oare de făcut, nu neapărat să ne reparăm ca-n basmele pentru copii cu nevoi speciale, dar măcar să nu mai fim de absolut toată jena?

 2. Mircea 1 mai, 2017 at 14:40 Răspunde

  E si greu sa-ti dai seama ca e vorba de dl “deputat Ionica” M., tatal combinatiilor cu primarii din Neamt, mai ales cei care au contracte cu Proinvest

 3. gardianu 2 mai, 2017 at 09:19 Răspunde

  Mda, Stefan va iesi cit de curind din puscarie, iar noi vom plati spagile date, luate, trimise, transmise de el, de altii ca el! Cine sa fi trimis spaga? Tot unul ca el, un puscariabil!

  • Mircea 4 mai, 2017 at 08:23 Răspunde

   Dl deputat Munteanu despre el este vorba, numai ca dansul a furat spaga si nu i-a mai dat-o lui Pinalty, in schimb a avut grija sa umble cu fofarlica pe la alte partide si sa barfeasca pe unii si pe altii ca sa se certe intre ei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.