DEPUTAT CĂTRE UN SECRETAR DE STAT: „AM CREZUT CĂ SUNTEȚI PROȘTI!”

4
65

pana-stanciu-copy

Remarca a fost făcută de Doina Pană, deputat în Parlamentul României și fost ministru al Apelor, într-o ședință a Comisiei de Mediu care a avut loc în data de 7 noiembrie și i-a vizat pe reprezentanții Guvernului Cioloș. Doina Pană, cea căreia fostul premier Victor Ponta i s-ar fi adresat cu un „Tu ce faci, fă, Doino, aici? Aveai chef de niște inundații?”, în timpul unei vizite a reprezentanților guvernului în zonele afectate de inundațiile din aprilie 2014, a răbufnit la adresa actualilor șefi ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Discuțiile din Comisia de Mediu au avut loc în prezența reprezentanților asociațiilor profesionale din sectorul forestier și s-au axat, în principal, pe Odonanța de urgență nr.51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, intrată în vigoare pe data de 20 octombrie. La întâlnire a fost prezent, din partea guvernului, secretarul de stat Erika Stanciu care cu greu a făcut față criticilor celor prezenți și nici nu a avut prezență de spirit să se apere în fața vorbelor grele ale deputatului Pană. „Prima dată am zis că sunteți proști! După care am zis că sunteți copleșiți. Acum am ajuns la concluzia că sunteți de rea credință”, i-a spus deputatul reprezentantului Guvernului Cioloș.

S-a ajuns la aceste vorbe grele, după ce reprezentanții forestierilor au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă acest domeniu, criticând totodată prevederile OUG 51/2016 care, în opinia lor, nu ar face altceva decât să agraveze și mai tare criza din sectorul forestier. Forestierii au mai ridicat și problema lipsei lemnului de foc, dar și lipsa lemnului de lucru, aspect care afectează grav industria lemnului. Guvernul a justificat apariția ordonanței, care înăsprește pedepsele în cazul contravențiilor, dar și a infracțiunilor silvice, prin necesitatea consolidării cadrului legal și întărirea capacității de control privind integritatea fondului forestier național. Cu alte cuvinte, ordonanța a fost emisă în spiritul luptei împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă. La baza emiterii ordonanței a stat și o estimare care ar indica faptul că, în intervalul 2010-2013, în România s-ar fi tăiat ilegal 8,8 milioane mc/an.

Reprezentanții asociațiilor forestiere au cerut socoteală guvernului, afirmând că, în primele 10 luni ale acestui an, s-a tăiat cantitatea de 187.000 mc lemn, până la 8,8 milioane mc fiind cale lungă. Concluzia a fost că Ministerul Apelor s-a folosit de o estimare nerealistă a tăierilor ilegale pentru a aproba OUG 51/2016. În opinia forestierilor, ordonanța ar dăuna grav activității agenților economici din domeniu și există riscul ca activitatea să fie blocată. S-a spus că sancțiunile sunt foarte mari și nu sunt corelate cu gradul de pericol social; că în ultimele 3 luni autoritățile au efectuat 55.000 de controale, ceea ce însemană în medie 10 controale/agent economic; că a fost identificată doar o cantitate de 25.000 mc lemn care ar fi fost tăiat ilegal, etc. S-a mai spus că criza lemnului de foc, dar și a materiei prime pentru industria mobilei ar fi rezultatul OUG 51/2016. Secretarul de stat Erika Stanciu a încercat să apere guvernul, afirmând că Ordonanța a preluat textul unui act normativ care stătea în dezbatere în Parlament de 3 ani, fără a fi adoptat.

Doina Pană a replicat, spunand că a da vina pe Parlament este o scuză jalnică. A urmat un adevărat tir la adresa reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pe care i-a acuzat că în mandatul lor au fost luate numai măsuri populiste și împotriva României. Nu a scăpat nici ministrul Palmer, despre care Doina Pană a spus că de la investire nu a mai văzut-o la dezbaterile din Comisia de Mediu. Concluzia a fost că Ordonanța trebuie respinsă, lucru care nu va putea fi făcut de Parlament decât cel mai devreme în februarie 2017.

Daniel MURARU

 

 

4 comments

  1. Coto 28 noiembrie, 2016 at 09:41 Răspunde

    Astia ne sunt alesii, asta este norodul! Patria e a lor, a jefuitorilor, bineinteles! Eu credeam ca sunt toti prosti, dar cind colo ei asa sunt! Hai la vot!

  2. valisor 28 noiembrie, 2016 at 09:53 Răspunde

    Coordonanța asta se acordează bine cu așteptările delapidanților de păduri. Ce le mai bese mintea! Adica hoțomanu taie un pom marcat și-și mai marchează el încă doi. Dacă iese, e bun dus. Dacă-i prins, se alege cu o greu de suportat mustrare verbală, cu atât mai chinuitoare cu cât vine din gura vreunui prieten pădurețian, el se jură că nu mai fură… da-i-aș cu paru-n gură! Apoi iar și iar, de fiecare dată, ajungând la tot cât fura înainte dintr-una; de ce să se grăbească?! Asta-i una, dar sunt ele mai multe…
    Despre parlamentari și guvernanți și mici și mari, care știu doini balada datului cu bâta-n baltă, e clar vizibil că sunt, dacă nu în totalitate, atunci măcar sută la sută, ori hoți, ori blazați (se poate și hoț blazat e.g. Ponta). Despre ei ar fi mult de râs, dar și prea mult haz de necaz mă doare măseaua.
    Și nu cred că țara e idioată. Poate locuitorii… și nu ei, ci noi. Dar minuni se-ntâmplă; ele nu se văd, se-ntâmplă. Da întâmplă-se dracului odată! că eu m-am săturat.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.