FRAUDĂ LA LICEU!!! 24 DE PERSOANE ACUZATE DE TRUCAREA EXAMENELOR

1
930

După doi ani de la deschiderea dosarului privind fraudarea examenelor de diferență de la Grupul Școlar Borca, județul Neamț, polițiștii au dispus începerea urmăririi penale împotriva a 24 de persoane. Învinuiții provin atât din rândul cadrelor didactice, dar și din afara unității de învățămînt, aici fiind vorba în special de cei care au substituit persoanele ce ar fi trebuit să susțină examenele de diferență. În ceea ce privește infracțiunile de care sunt acuzați cei 24 de învinuiți, la loc de cinste se află falsul sub semnătură privată, falsul și uzul de fals, însă numărul faptelor imputate celor implicați în această afacere este mult mai mare. Dosarul, care a stat la Poliția Bicaz fix doi ani, urmează să fie înaintat procurorului cu propunere de trimitere în judecată a celor vizați. Numărul mare de suspecți audiați, dar și expertiza grafologică dispusă în dosar, ar fi principalele cauze care au întârziat finalizarea anchetei. Scandalul din toamna anului 2014 de la Grupul Școlar Borca nu este singurul de acest gen. În vara anului 2015, anchetatorii au descins la unitatea de învățământ chiar în ziua în care avea loc proba de matematică a examenului de bacalaureat. Patru absolvenți au fost eliminați din examen cu Poliția, întrucât asupra lor au fost găsite telefoane și căști. Dosarul penal se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț. Cei patru elevi, care aveau asupra lor telefoane și căști, lucrau după un plan bine stabilit dinainte. După ce aflau subiectele, elevii se deplasau în toaletă unde ar fi urmat să ia legătura cu cineva din afara unității școlare care i-ar fi sprijinit în rezolvarea lor.

Substituiri la examenul de diferență

Scandalul din toamna lui 2014, dosar în care s-a dispus urmărire penală, a izbucnit în momentul în care la una dintre probe în locul persoanelor care ar fi trebuit să susțină examenul de diferență s-au prezentat altele. Examenul de diferență a fost organizat pentru 20 de elevi care terminaseră 10 clase și au dorit să-și continue studiile. Conform metodologiei, cei în cauză au fost obligati să sustină examene de diferentă la mai multe materii: matematică, biologie, istorie, informatică, logică etc. Surpriza avea să apară la ultimul examen, cel de logică. Profesorul examinator Dumitru Ionită a constatat că patru dintre elevi nu sunt prezenți, în locul lor fiind alte persoane. Profesorul a anulat imediat lucrările, decizia sa având să-i aducă ulterior și o plângere la minister. Cel acuzat s-a apărat, spunând că a acționat legal. „ Am anaulat patru teze, însă nu am dat pe nimeni afară din clasă. Decizia de a anula lucrările am luat-o pentru că am constatat că persoanele care se prezentaseră la examen nu erau cele care ar fi trebuit să fie. Cei care trebuiau să fie în clasă și să susțină proba au fost substituiți cu alte persoane. Doi părinți doreau să dea examenul în locul fiilor, iar două soții în locul soților. Îmi amintesc că le-am întrebat pe cele două doamne unde se află soții lor și de ce nu sunt la examen. O doamnă mi-a spus că soțul ei este în Suedia, iar cealaltă a precizat că soțul este în Anglia. Așa că decizia de a anula lucrările a fost una firească. Cum aș fi putut să accept ca alte persoane să dea examenul în locul celor car ar fi trebuit să fie în clasă?”, a declarat profesorul Ioniță. Cum înaintea examenul de logică au avut loc altele, la alte materii, se pune întrebarea dacă nu cumva elevii aflați în Anglia și în Suedia nu au fost înlocuiți si la aceste probe de către soțiile lor. Nu ne îndoim că la această întrebare va oferi un răspuns clar ancheta polițiștilor bicăjeni.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor 15 octombrie, 2016 at 19:38 Răspunde

    Da, e fraudă. Nu e voie de gândit în locul altei persoane(,) fără împuternicire prin notariat. E ca la plagiat. Nici acolo nu e voie să zici ce-a zis deja altul dacă acela nu s-a dezis deja de ce-a zis. Legile are o logică… o istorie… o matematica… niște alea care face „diferența’, așa că nu se face. Pe de altă parte, vremurile se schimbă și, dacă așa nu, așa nu, așa nu, atunci cum mai obținem oamenii moderni care să abdateze legile?! că, uite, asta se-ntâmplă, deci se face. E o diferență.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.