Șef de Poliție premiat cu spor de excelență, subordonați arestați pentru șpagă. „Aici este toată șefimea complice!”

5
1541

 

Poliția Română este instituția care are ca principale atribuții prevenirea, identificarea și anchetarea celor care săvârșesc infracțiuni, precum și sancționarea celor care comit contravenții. Este de la sine înțeles că Poliția Română ar trebui să fie un exemplu de corectitudine pentru cetățeni, iar cei care vremelnic o conduc ar trebui să facă orice le stă în putință pentru ca oricărei suspiciuni privind comiterea unor ilegalități în interiorul instituției să i se acorde o atenție deosebită, adică să fie tratată si anchetată cu seriozitate. Până în prezent, niciun ministru sau șef de IGPR nu a fost interesat să facă, așa cum se spune, curățenie în propria grădină. Toți s-au complăcut, prefecându-se că nu văd mizeria din sistem. Nu a fost unul interesat să deranjeze furnicarul infracțional care a acaparat una dintre cele mai importante instituții ale statului român. Toți (miniștri sau șefi de IGPR) au închis ochii. Degeaba au strigat sindicatele și presa. Iar atitudinea șefilor de la București vizavi de modul în care se acordă, atât la nivel central, cât și la nivel local, anumite sporuri care umplu buzunarele unora, fără a avea la bază vreun merit, înseamnă că sunt complici ai acestor manevre.

Sporul de excelență, încasat de șefi, contabili și… prietenii șefilor

Despre criteriile care au stat și stau la baza acordării sporului pentru lucrări de excelență sau misiuni cu risc deosebit, sporul de excelență cum îi spun polițiștii, s-au purtat diverse discutii, însă, cum IGPR-ul l-a trecut la categoria secret de serviciu, cei care îl acordă vor comite în continuare abuzuri. Valoarea acestui spor este cuprinsă între 30 și 50% din salariul de bază, ceea ce înseamnă că pentru un șef de serviciu un plus de 2.500-3.000 de lei. Sporul se acordă pentru o perioadă de 6 luni, pentru, așa cum o spune și denumirea, lucrări de excepție și/sau misiuni speciale. Adică, cel care îl primește trebuie să se remarce în activitate (dosare complexe soluționate, infractori prinși etc). Culmea este că, de cele mai multe ori, nu cei din operativ se bucură de aceste sporuri, ci șefii, care se propun între ei pentru premiere. În cazul unora, după premierea de 6 luni a inspectoratului, mai vine una, tot de 6 luni, dar propusă și aprobată de IGPR. De ce? Pentru că pot!

A luat spor de excelență pe baza bilanțului 

Fostul șef al Poliției Municipiului Piatra Neamț, Radu Berejan, este unul dintre cei care s-au bucurat de sporul de excelență, inclusiv înainte de a se pensiona, pentru a-i crește pensia cu câteva mii de lei. Într-o ședință de comandă din mai 2016, comisarul șef Berejan a fost propus pentru acordarea majorării de până la 50% din salariul de bază. Propunerea a fost făcută chiar în perioada în care DNA-ul îi fila pe polițiștii de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Piatra Neamț, care comiteau infracțiuni de corupție pe bandă rulantă. După ce polițiștii au fost arestați, în noiembrie 2016, Radu Berejan declara că habar nu a avut de apucăturile acestora. În nota de fundamentare, semnată de șeful IJP Neamț, comisarul șef Paul Tablan, care a stat la baza acordării sporului de excelență ofițerului Berejan, se face referire la rezultatele obținute de polițiștii de la Poliția Municipiului Piatra Neamț în prima parte a anului 2016. Sunt însăilate tot felul de date din situația operativă pe primele 5 luni ale anului 2016, rezultate la care au contribuit toți polițiștii, nu numai șeful. De altfel, nu reiese de absolut nicăieri că Radu Berejan ar fi executat vreo lucrare de excepție sau vreo misiune specială, însă asta nu l-a împiedicat să primească spor de excelență asumându-și munca altora.

Și nu este singurul caz în care s-a procedat astfel. Există mai mulți șefi de servicii, dar și foști șefi, care au copiat bilanțul de activitate a structurilor pe care le conduceau, asumându-și rezultatele lucrătorilor de poliție.

Printre cei care au beneficiat de acest spor se află și contabilul IJP Neamț, comisarul Pantază. Ce lucrări excepționale sau misiuni speciale o fi efectuat acesta? Bineînțeles, nu a ratat niște bani în plus majoritatea șefilor de servicii si de birouri că, deh, cine împarte, parte-și face! Conform informațiilor noastre, unul dintre abonați la aceste sporuri este comisarul șef Benone Beșu, șeful Serviciului de Investigare a Criminaltiății. Când îl primește la propunerea IJP-ului, când a IGPR-ului.

 „Reforma în minister poate începe de aici, toată șefimea complice aici se regăsește”

În anul 2016, când mai mulți ofițeri din cadrul Poliției Neamț au trecut în rezervă, umflându-și pensiile cu ajutorul sporurilor la care s-au abonat, atacul.ro a solicitat, în mod oficial, conducerii IJP Neamț să precizeze câți ofițeri pensionați în acel an au beneficiat de sporul de exclență. Ni s-a răspuns doar că și-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea, cu drept de pensie, 14 ofițeri și 29 de agenți. Atitudinea IJP-ului are susținere la București, acolo unde IGPR-ul a clasificat aceste informații la categoria „Secret de serviciu”. Clar, o găselniță, pentru a ascunde acele date care ar fi arătat cum sunt acordate aceste sporuri. Nu ar da bine imaginii instituției ca omul de rând să afle ce polițiști și-au umflat pensiile cu ajutorul acestui spor, dar nici cine îl primește fără a avea nici cel mai mic merit. Sindicatele din Poliție vor ca aceste informații să fie aduse la cunoștința cetățenilor plătitori de taxe și impozite. Sindicatul Polițiștilor „Diamantul” este inițiatorul demersurilor de transparentizare a modului de acordare a acestor sporuri. Sindicaliștii vorbesc despre OMERTA și cer ca cei care au obținut ilegal acest spor să fie obligați să-l restituie.

 

„De ce am inceput lupta legata de sporul pentru misiune de exceptie si risc deosebit (excelenta):
1. Stim cu totii ca majoritatea incalca tocmai principiul de baza al excelentei;
2. Este un subiect tabu, un soi de OMERTA, desi ar trebui sa fie facut cunoscut tuturor, cu titlu de exemplu;
3. Sunt sume consistente care intretin si consolideaza La Familia, in interiorul fiecarui IPJ.
Ce urmaresc in final?
1. Sa se constate ceea ce stim deja cu totii, iar cei care au decis acordarea sporului in mod nelegal sa fie obligati sa restituie – din buzunarul lor – prejudiciul creat bugetului de stat, pe ultimii 5 ani. Asta daca nu cumva avem infractiune in forma continuata…
Reforma in minister se poate incepe de aici, toata sefimea complice aici se regaseste”, se arată în mesajul Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”.

(Sursa foto: www.cartoonstock.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Motivul pentru care un polițist a primit spor de excelență: „Este căsătorit, are un copil student și locuință personală”  

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Nelu 21 noiembrie, 2019 at 08:13 Răspunde

    Ion poate a vrut sa fie ironic, nu stiu, dar sa vad ce zice cind o sa afle ca sunt politisti care iau pensii de peste 5000 ron pentru ca sefimea le-a dat spor de excelenta. Unii au ajuns parlamentari si iau si pensie. Nu stiu cit incaseaza Berejan dar nu cred ca se poate plinge.

  2. Daniela 21 noiembrie, 2019 at 16:04 Răspunde

    Nesimtirile acestea nu se puteau intimpla fara concursul direct si conditionat al conducerii de la Bucuresti. Ministereasa de la Munca si ilustrul finantist Catu ne anunta in fiecare zi despre apocalipsele pe care le-au mostenit si care se vor perpetua intr-o criza financiara mai severa decit cea de acum 10 ani. Criza, taierile de pensii si salarii vin pentru prostime, nu pentru ei. Nu am auzit nici o propunere simultana pentru reducerea indemnizatiilor de parlamentar. Acesti lenesi sint intangibili. Si cind colo, cei doi ministrii impart parale cu dedicatie pentru merite deosebite. Sa fie si pentru serviciile de campanie din primul tur al alegerilor prezidentiale si ce va mai fi dupa? Dupa cum am vazut, este un merit deosebit sa fi sef peste subordonati spagari. Cit tupeu sa ai si sa afirmi ca nu ai stiut nimic despre preocuparile angajatilor de la Rutiera?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.