Achiziție controversată la primărie: basculantă de 20.000 de euro

6
1579

Vasilica Crețu este, din 2016, primarul ALDE al Primăriei Dobreni (foto). Transferul mandatului de la fostul primar PSD Dan Ceaușu, care a pierdut alegerile la o diferență de un vot, la noul primar, Vasilica Crețu, s-a făcut într-o atmosferă tensionată, cu acuzații de fraudă electorală. Ei bine, procesul electoral din Dobreni a fost supravegheat, din partea ALDE, de Valer Popa din Piatra Neamț. Numele lui Popa, care este constituit într-o întreprindere individuală, apare acum în raportul Camerei de Conturi Neamț, întocmit în vara anului trecut, când auditorii au constatat că a făcut afaceri ilegale cu Primăria Dobreni. În Sistemul Electronic de Achiziții Public (SEAP), Popa Valer apare cu trei tranzacții, toate realizate cu Primaria Dobreni. În august 2017, Popa M. Valer II a vândut primăriei o autoutilitară marca MAN (foto), cu prețul de 88.920 lei. O lună mai tîrziu, primăria achiziona de la Popa, tot prin metoda „cumpărarii directe”, piese pentru excavator, în valoare de 8.423 lei, fără TVA. Ultima tranzacție s-a înregistrat în octombrie, când Popa a livrat primăriei anvelope de iarnă pentru un microbuz.

Jonglerii cu plata TVA

Verificările auditorilor de la Camera de Conturi Neamț au stabilit că tranzacțiile dintre Primăria Dobreni și Popa M. Valer s-au făcut cu încălcarea legii. În 2 august 2017, Popa M. Valer a emis o factură în valoare de totală de 88.920 lei, preț cu tot cu TVA, pentru autobasculanta pe care o vânduse primăriei. Achiziția, spun cei de la Curtea de Conturi, s-a efectuat în baza unei hotărâri a Consiliului Local Dobreni (nr.27/26.04.2017), a unui referat de necesitate fără număr de înregistrare și a notei justificative în care se estima valoarea, fără TVA, de 74.790 lei. Ulterior, în urma analizei pieței, UAT Dobreni decide să achiziționeze autoutilitara de la întreprinderea individuală Popa M Valer, cu suma de 74.723 lei, fără TVA, adică 88.920 lei cu TVA inclus.

„Astfel, conform documentației prezentate la dosarul de achiziție, rezultă faptul că Popa M. Valer II nu este autorizat să comercializeze genul acesta de produse și este neplătitor de TVA. În consecință, s-a majorat nejustificat valoarea autoutilitarei prin achitarea acesteia cu TVA, rezultând astfel plata fără bază legală a sumei de 14.197,31 lei, contravaloarea TVA-ului aferent. Aceeași situație este și în cazul facturii fiscale nr.100/02.10.2017 în valoare de 10.023,84 lei (piesele de buldoexcavator) și a facturii fiscale nr. 102/24.10.2017 în valoare de 2.176 de lei (anvelopele de iarnă). UATC Dobreni a achitat nejustificat suma de 1.974,44 lei reprezentând contravaloarea TVA-ului aferent produselor achiziționate în situația în care Popa M Valer II este neplătitoare de TVA”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Ca urmare a celor constatate, auditorii au calculat că valoarea erorii este de 17.171,75 lei, la care au adaugat majorări în valoare de 1.577,72 lei. Auditorii au stabilit ca prejudiciul să fie recuperat până la sfârșitul acestei luni.

Întreprinderea individuală, primăria și autobasculanta

Legislativul comunei Dobreni a votat (11 voturi pentru) în aprilie 2017, hotărârea privind achiziționarea unei autobasculante de 7,5 tone. Trei luni mai târziu, pe 26 iulie, Întreprinderea Individuală (II) Popa M Valer înainta o ofertă Primăriei Dobreni, ca răspuns la o cerere de ofertă din partea unității administrativ teritoriale, în care anunța că deține spre vânzare o autoutilitară marca MAN 18313, pentru suma totală de 88.920 de lei. Adică Popa avea fix mașina dorită de către Primăria Dobreni, iar cei din primărie aveau informatii clare că Popa vinde autobasculante.

Interesant este una alt aspect, și anume data de pe oferta lui Popa, respectiv 26.07.2017, în condițiile în care primăria a ridicat anunțul pe SEAP în data de 1 august, adică după câteva zile. Întreprinderea Popa se înregistrase în sistem în data de 11 iulie 2017, cu 3 săptămâni înainte ca primăria să posteze anunțul. Acesta a fost publicat pe SEAP pe 1 august, la ora 11.25, și inițiat la ora 15.16, cu puțin înainte de terminarea programului. A doua zi, dimineața, la ora 07.58, cu 2 minute înainte de începerea programului, contractul era atribuit lui II Valer M Popa care a furnizat autoutilitara mult dorită de cei de la Primăria Dobreni. De ce nu au mai testat piața, în condițiile în care ofertele puteau fi trimise până în data de 4 august, numai cei care s-au ocupat de achiziție ar putea spune.

Sunt voci care afirmă că pe 4 august autotilitara era deja în curtea primăriei. Aceleași persoane au declarat că furnizorul nu ar fi emis certificat de garanție pentru mașină și că nu ar exista un proces verbal de recepție, de inspecție tehnică, și nici nu s-ar fi făcut teste de rulare. La toate aceste întrebări, dar și la altele, cum ar fi acuzația că soțul primăriței ar fi ținut la el cartea tehnică a mașinii o bună bucată de timp, am fi vrut să ne răspundă Vasilica Crețu (foto). Însă aceasta nu a răspuns la telefon.

(Foto: Facebook/Vasilica Cretu)

„Am fost în secția de votare, la Dobreni, din partea ALDE”

Contactat de atacul.ro, Valer Popa a declarat că cele trei contracte pe care le-a avut cu Primăria Dobreni au fost conform legii și că s-au clarificat și așa zisele probleme constatate de către Curtea de Conturi.

„Noi suntem autorizați să vindem autovehicule și am trimis la Curte o copie a statutului. Știu că, la un moment dat, au ieșit discuții că erau prea ieftine piesele pe care le trimisesem noi. De aici a plecat treaba. Eu nu sunt plătitor de TVA, însă au fost niște încurcături. Cel care se ocupa de partea de achiziții nu stăpânea fenomenul ăsta. Eu am spus ca asta este suma la mașină, atât am factura, în rest nu a fost nicio discuție. Noi ne-am făcut cont pe SEAP, am licitat și ei au fost de acord. Cât privește autoutilitara, vă spun că noi o cumpărasem cu alt gând. Am pregătit-o, am vopsit-o, am făcut anumite îmbunătățiri la ea. Am vrut să o pun la treabă, să car balast pentru cineva, înțelegeți, dar trebuia să fac un șantier, o anumită amenjare ca să o închiriem. Am vrut să mai luăm încă una, dar după aia s-a dezumflat treaba, însă o luasem deja și decis să renunțăm la ea. Așa a apărut licitația de la primărie și am vândut-o. Nu mai țin minte exact, însă noi am cumpărat-o în primăvara anului 2017, iar în vară am vândut-o Primăriei Dobreni. O cumpărasem din țară, de asta a și durat puțin înmatriculatul. Avea carte de identitate făcută, avea tot”, a declarat Valer Popa. 

L-am rugat pe acesta să ne spună de unde a aflat că Primăria Dobreni vrea să cumpere o autoutilitară, iar răspunsul a fost: SEAP. Când i-am spus că anunțul pe SEAP a fost publicat pe 1 august, iar el a făcut ofertă primăriei pe 26 iulie, Valer Popa a dat vina pe responsabilul cu achizițiile publice din primărie: „La un moment dat, au ridicat-o pe SEAP, pe urmă au renunțat, nu mai știu exact ce s-a întâmplat, pentru că cel care răspundea de achiziții publice nu prea stăpânea problema asta. Am înțeles că l-au și schimbat, ceva de genul ăsta”.

I-am solicitat să precizeze de la ce firmă sau persoană fizică a cumpărat autoutilitara MAN, pe care a vândut-o Primăriei Dobreni, însă a refuzat: „Nu mai țin minte și oricum nu v-aș spune cu cât am cumpărat-o și nici de la cine. Cred că nu asta face obiectul discuției, cu cât am luat-o și cu cât am dat-o. Ideea este că am băgat bani în ea: faruri, vopsitorie, partea de hidraulică, mai curgea pe ici pe colo, am schimbat compresorul…”.

Valer Popa afirmă că nu este membru ALDE, însă, la alegerile locale din 2016, a reprezentat acest partid la secția de votare din Dobreni. Nu este rudă cu primărița Crețu, însă o cunoaște pe aceasta, „pentru că orașul este mic ”. Chiar dacă cei doi nu se cunosc atât de bine, după cum Valer Popa spune, doamna primar a îndrăznit să-i ducă acestuia, așa cum se vede din documentele de mai jos, facturile pentru piesele de schimb și anvelope.

„Nu am spijinit-o pe doamna primar în campanie. Eu am fost în comisia de votare la Dobreni din partea ALDE, dar nu a fost nici o treabă de sprijin, absolut nici o treabă. Eu am fost, cele două zile, în comisia de votare la Dobreni, atât. Discuții au fost multe, că a ieșit la două voturi, că… însă eu am ținut la corectitudine”, a precizat Popa Valer. Întrebat dacă a ieșit în câștig sau în pierdere de pe urma afacerilor cu Primăria Dobreni, Popa Valer a menționat că în afacerea cu mașina a rămas în pagubă, însă a trebuit să o vândă pentru a-și recupera banii investiți în ea.

Daniel MURARU

Citeste si:

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Dan 17 ianuarie, 2019 at 17:43 Răspunde

    Amaratii astia de la ALDE, ruda saraca a psd-ului, incearca si ei sa faca ceva golaneli, mai ales ca vad tunurile partenerilor de coalitie. Dar si gainariile astea le fac fara cap si sunt usor de dibuit. Nu au cum sa ajunga la nivelul lui soseta sa poata sta pe sezlong in Maldive, sa comenteze despre decizia slugilor de la CCR referitor la protocoale si sa faca bani prin analfabetii pusi in functii.

  2. Nicolae 17 ianuarie, 2019 at 18:08 Răspunde

    Indiferent de culoarea politica toti isi cumpara functia cu scopul de a se imbogati peste noapte si a JEFUI CETATENII , comunitati pe care o reprezinta . De ce nu va puneti intrebarea : – Cel care vine de ce nu sesizeaza organele competente pentru comiterea mai multor fapte …..organelor competente ? Cum primesc ordin de la STAPANUL care a trimiso acolo asa procedeaza . Din cate stiu fiecare trebuie sa plateasca o TAXA de PROTECTIE – Vreti sa o plateasca din leafa ? Mai sunt si contractele cu PARANDARAT , etc . Vine campania si ei trebuie sa plateasca oamenii sa iasa la vot . Va mai amintiti ca in com. Valeni de la noi din judet la parlamentare cei de la PSD au cumparat votul si cu 250 de lei . etc

  3. FLORIN 18 ianuarie, 2019 at 08:41 Răspunde

    Este o hotie asa cum a fost si la Publiserv.

    Schema clasica de a fura din banii publici prin achizitii la suprapret diferenta la pretul real fiind data sub forma de spaga de vinzator la cumparator.

    Asa se fura jumatate din bugetul acestei tari .

    Din pacate nimeni nu poate stopa aceste hotii datorita coruptiei din institutiile abilitate fie ca vorbim de Curtea de Conturi,DNA,IPJ sau PARCHET.

    Pina ce aceste institutii mafiote nu vor fi desfiintate si re-infiintate cu alti oameni in proportie de 100% aceasta tara va fi in continuare jefuita de aceasta clica mafioto politica si va ramine captiva in saracie si subdezvoltare.

  4. Nica Constantin 21 ianuarie, 2019 at 23:22 Răspunde

    Dle Popa Valer, ce numiti dvs „la un moment dat au ridicat-o”? Aceasta este a afirmatie total neadevarata. Responsabilul cu achizitiile de la Primaria Dobreni nu a facut astfel de opera- tiuni in SEAP. Singurele interventii din SEAP in relatia cu societatea dvs au fost facute din dispozitia expresa a dnei Cretu Vasilica. Prima data cind s-a deschis sesiunea de cereri de oferta. Apoi cind a fost obligat de catre aceeasi persoana sa confirme ca fiind acceptata varianta dvs, desi mai era inca timp pt primirea de oferte. Ultima interventie a fost sa execu- te sub amenintari si insulte(ex: nu ma intereseaza, nu vreau sa pierd masina, daca nu esti bun de nimic pleaca si cauta-ti de lucru in alta parte). Ceea ce ati afirmat dvs poate fi catalo- gat intr-un singur fel, dar asta este treaba legiuitorului la momentul potrivit. In ceea ce priveste faptul ca nu va amintiti de unde si cum ati cumparat masina in cauza, va aduc la cunos- tinta faptul ca mai exista si oameni de buna credinta pe lumea asta care au contribuit semnificativ la aflarea adevarului in situatia de fata si le multumim. Azi cind scriu aceasta postare stiu exact de unde si prin cine ati cumparat-o. Exista acte.

  5. jorj 22 ianuarie, 2019 at 11:28 Răspunde

    Masina a fost cumparata de la (***) de fam Cretu prin firma (***) si apoi revanduta la uat Dobreni prin intermediu d-lui Popa

    Admin.: Avem si noi aceste informatii. Le verificam. Daca aveti documente, va rugam sa ne contactati.

    • Nica Constantin 1 iunie, 2020 at 20:55 Răspunde

      Buna seara, stimate domn. Va rog frumos sa ma contactati prin intermediul administratorului acestei publicatii. Stabilim detaliile unei eventuale convorbiri, dupa ce ne auzim la telefon. Nr vi-l da dl Muraru. Multumesc

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.