7 din 10 contribuabili români au lăsat banii statului în loc să sprijine cauze și programe sociale
Doar o treime dintre contribuabilii români (30%), care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale, și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor comunicate de ANAF, la cererea Salvați Copiii România, în condițiile în care fondurile, și așa puține, au ajuns la 40.424 de entități non-profit. România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani și de 11 ani pentru cele aferente specializării obstetrică-ginecologie (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din maternități), în contextul în care mortalitatea infantilă ne urcă pe podiumul negativ al Uniunii Europene. Organizația avertizează că nou-născuții prematur sau cu patologii medicale complexe își pierd viața, deseori din cauza dotării precare a maternităților unde vin pe lume.
Banii pot fi redirecționați spre cauze sociale
Astfel, suma colectată prin intermediul formularelor D230 și D212, pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul anual datorat, este de 387,95 milioane de lei, respectiv 32,91 milioane de lei – un total de 420,86 milioane de lei, potrivit Salvati Copiii România.
Ponderea celor care au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit aferent anului 2023 se prezintă astfel:
– 30% din totalul contribuabililor persoane fizice au utilizat mecanismul de redirecționare prin formularul D230 – Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat;
– 14% din totalul contribuabililor care au depus formularul D212 – Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – au utilizat mecanismul de redirecționare reprezentând 3,5% din impozitul pe venit.
Numărul total de beneficiari ai sumelor redirecționate a fost de 40.424 de entități non-profit, potrivit ANAF.
„În două minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală. Sunt două minute în care viața unui nou-născut poate fi salvată.”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viață pentru copii
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.
Șase unități medicale dotate, în 2024
În 2024, cu sprijinul generos al celor care au ales să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către Organizația Salvați Copiii, au fost susținute șase unități medicale, fapt care a contribuit semnificativ la îmbunătățirea îngrijirii medicale din România. Astfel, au fost achiziționate: două ecografe, instrumentar specific pentru secția ORL, un laparoscop, un pulsoximetru, un ventilator neonatal și o masă radiantă.
Printre spitalele care au fost sprijinite de Organizația Salvați Copiii România se numără și cele din Târgu-Neamț și Roman, unitățile fiind dotate, la finele anului trecut, cu aparatură medicală de ultimă generație, în valoare de 95.000 de euro.
Peste 35 de spitale cer sprijinul Salvati Copiii România
Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală și a maternităților din România, precum și întârzierea lucrărilor de reabilitare și modernizare sunt condiții agravante pentru rata ridicată a mortalității infantile în România, din nou în creștere.
Pentru anul 2025, peste 35 de unități medicale au solicitat sprijinul Organizației Salvati Copiii pentru programe ample de reabilitare și modernizare și de dotare cu echipamente medicale performante pentru monitorizarea și evaluarea nou-născutului, reanimare neonatală și ventilație, echipamente specifice pentru susținerea tratamentului intravenos, a alimentației enterale și parenterale, echipamente de specialitate, dar și mobilier specific.
Disproporții sociale semnificative
România continuă să se confrunte cu disproporții sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populației, în special femeile gravide și copiii, se află în situații de marginalizare. Tinerele care devin mame la vârste fragede se expun la riscuri majore pentru sănătate, precum hipertensiunea arterială, anemia, nașterea prematură, subponderabilitatea la naștere a nou-născutului și depresia post-partum. Fenomenul nașterilor din mame minore reprezintă o vulnerabilitate în plus atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, fenomenul gravidității în rândul minorelor fiind frecvent asociat cu mortalitate infantilă crescută, conform raportului Ministerului Sănătății (INSP) pentru 2022.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
(Sursa foto: Salvați Copiii România)
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.