Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a stației de transformare Roman Laminor, un proiect de 10 milioane de euro
Compania Delgaz Grid a început, la finele anului trecut, alături de partenerul ETHGroup, lucrările de modernizare a stației de transformare Roman Laminor, printr-o investiție de peste 51 de milioane de lei, inclusiv TVA (circa 10 milioane de euro), de care vor beneficia peste 36.000 de clienți din municipiul Roman și alte 111* localități din zona limitrofă.
După încheierea lucrărilor, estimată la finalul acestui an, consumatorii vor beneficia de servicii mai bune prin creșterea gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrică și a calității serviciului de distribuție, concomitent cu creșterea capacității de racordare pentru noi consumatori, prosumatori și producători de energie verde. În același timp, stația Roman Laminor este conectată cu alte două stații de transformare, Tupilați și Filipești, fapt ce conferă o securitate sporită în alimentarea cu energie electrică a zonei.
Stația va fi supravegheată și comandată de la distanță
Principalele lucrări constau în înlocuirea echipamentelor specifice distribuției de energie electrică la tensiunea de 110 kV (întrerupătoare, separatoare, transformatoare de măsură) și 20 de kV (cameră de comandă și conexiuni modulară). De asemenea, vor fi înlocuite sistemele de protecție și de măsură, precum și cele care asigură consumul propriu al stației, atât în curent alternativ, cât și în curent continuu.
Echipamentele și tehnologiile utilizate sunt de ultimă generație, iar stația va fi supravegheată și comandată de la distanță, urmând a fi integrată în sistem SCADA (Monitorizare, Control și Achiziții Date).
Din valoarea totală a lucrărilor, de peste 51 milioane de lei, 33,4 milioane de lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 17,6 milioane de lei inclusiv TVA este contribuția Delgaz Grid.
La momentul de față, compania mai are, în diverse stadii de implementare, proiecte cu cofinanțare europeană pentru modernizarea a încă 32 de stații de transformare din cele șase județe din Moldova în care activează pe segmentul de energie electrică.
Localități alimentate din stația Roman Laminor
Adjudeni, Averești, Bălușești (com. Icușești), Băneasa, Bâra, Bărticești, Bătrânești, Boghicea, Bozieni, Bozienii de Sus, Britcani, Broșteni, Brusturi, Bucium, Budești, Buhonca, Bunghi, Buruienești, Cârlig, Cârligi, Căușeni, Chicerea, Chilii, Ciurea, Climești, Cordun, Corhana, Cotu Vameș, Crăiești, Cuci, David, Deleni, Doljești, Dulcești, Făurei, Gâdinți, Gherăești, Ghidion, Giurgeni, Gorun, Holm, Horia, Icușești, Ion Creanga, Iucșa, Izvoare (com. Bahna), Izvoru, Linsești, Lunca (com. Borca), Luțca, Mărmureni, Mesteacăn, Micșunești, Miron Costin, Moldoveni, Moreni, Muncelu, Muncelu de Jos, Munteni, Negrești (com. Dobreni), Nistria, Oniceni, Pâncești, Patricheni, Pietrosu, Pildești, Poiana (com. Brusturi), Poiana Humei, Poiana (com. Negrești), Poienari, Poienile Oancei, Prăjești, Pustieta, Recea, Rediu, Rediu (com. Bâra), Rocna, Roșiori, Rotunda, Ruginoasa, Săcăleni, Sagna, Săvinești (com. Poiana Teiului), Simionești, Slobozia (com. Bâra), Slobozia (com. Boghicea), Solca, Spiridonești, Stănița, Stejaru (com. Farcașa), Stejaru (com. Ion Creangă), Tabăra, Tălpălăi, Tămășeni, Todireni, Traian( com. Săbăoani), Valea Enei, Valea Ursului, Văleni, Veja, Vladnicele, Vulpășești, Basta, Cordun, Filipești, Hârlești, Oncești, Săbăoani, Secuieni, Secuienii Noi, Tețcani, Trifești.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.