Turismul nemțean, unul de tranzit, cu sejururi foarte scurte. Turiștii includ câteva dintre localitățile județului în circuitele lor prin țară

0
1500

Turismul nemțean a rămas unul de tranzit, în timp ce durata medie a sejurului a scăzut în ultimii ani, potrivit studiului Turismul în Neamț: Evoluție pozitivă post-pandemică și provocări viitoare realizat recent de Direcția Regională de Statistică, ce analizează activitatea turistică din Neamț.

Studiul relevă faptul că turiștii aleg să includă localitățile din Neamț într-un circuit și nu optează pentru petrecerea unui sejur mai lung.

În același timp, zona montană îi atrage cel mai mult pe turiști, cu precădere Parcul Național Ceahlău.  

Cetatea Neamțului, cel mai vizitat muzeu

Cetatea Neamțului atrage un număr impresionant de turiști. În 2023, a reușit să adune peste 100.000 de vizitatori. Celelalte muzee, precum Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamţ sau Muzeul de Artă Piatra-Neamţ au avut puțin peste 10.000 de vizitatori.

„Resursele turistice culturale – muzeele și casele memoriale, lăcașele de cult – atrag, și ele, un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, atât în Neamț, cât și în alte județe ale Regiunii Nord-Est, precum Suceava și Iași. Numărul de vizitatori ai muzeelor din toate județele regiunii a înregistrat scăderi în perioada pandemiei COVID-19. La Neamț, această tendință de scădere s-a menținut și pe fondul închiderii, pentru reabilitare, a Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ (închis din 2020) și a Muzeului Memorial „Ion Creangă” Humulești, Târgu-Neamț, închis pe durata anului 2023, muzee ce atrăgeau un număr considerabil de turiști. În 2023, cele mai vizitate muzee din județul Neamț au fost: Muzeul Cetatea Neamţului Târgu Neamţ (109.343 turiști), Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamţ (10.838 turiști) și Muzeul de Artă Piatra-Neamţ (10.024 turiști)”, potrivit studiului.

Pe locul 3 în Regiunea Nord-Est, după cifra de afaceri

În ceea ce privește impactul turismului în economia locală, „la nivelul întreprinderilor cu profil turistic. se constată o creștere ușoară, cele mai multe dintre acestea fiind unități cu un număr mic de salariați (sub 10 angajați) și care reprezintă aproape 6% din total înteprinderilor active din județ”, arată analiza realizată de Direcția Regională de Statistică Neamț.

În 2023, în turismul local lucrau, în medie, 2.843 de angajați, iar cifra de afaceri a fost de 469 de milioane de lei, județul Neamț situându-se pe locul al treilea în Regiunea Nord-Est, după Iași, cu o cifră de afaceri în turism de 1,21 miliarde de lei, și după Suceava, cu 929 milioane de lei.

„Rămâne de văzut cum poate județul să capitalizeze resursele sale unice”

Concluzia celor care au studiul a fost că: „În Neamț, turismul a continuat să crească în 2023, bazându-se pe potențialul natural și cultural, atrăgând un număr important de turiști interni. Infrastructura turistică este în expansiune, dar durata medie a sejurului rămâne scurtă, iar numărul turiștilor străini nu a revenit la nivelul pre-pandemic. Promovarea internațională și extinderea ofertei turistice ar putea transforma Neamțul într-o destinație mai atractivă pentru vizitatorii străini. În context regional, se menține ecartul mare față de județele Iași și Suceava, în ceea ce privește impactul economic indirect al turismului în economia locală. În contextul unui sector HORECA încă modest, rămâne de văzut cum poate județul să capitalizeze resursele sale unice, pentru a stimula turismul și economia locală”.

(Sursa foto: romanianmonasteries.org)

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.