„Mai dă pe canal!” Cum au ajuns tone de amoniac în râul Bicaz. Amoniacul, deversat din incinta fabricii de ciment. Vinovații, trimiși în judecată
În urmă cu mai bine de 3 ani, la începutul lunii mai 2021, râul Bicaz a fost grav afectat după ce o cantitate impresionantă de apă amoniacală a fost deversată din interiorul fabricii de ciment din Tașca, ce aparține Heidelberg Cement SA. Poluarea a afectat grav fauna piscicolă, în timp ce două păstrăvării aflate în aval au pierdut peste două tone de pește.
La vremea respectivă, Garda de Mediu a sancționat Heidelberg Cement Romania SA cu amendă în valoare de 200.000 de lei, iar în paralel a fost deschis și un dosar penal.
Vinovații
Anchetatorii au reușit să stabilească, pas cu pas, ce s-a întâmplat în ziua de 3 mai 2021, iar vinovați pentru toate cele întâmplate au fost găsiți un angajat al fabricii, Pavel Diaconu, șef de tură la data producerii accidentului ecologic, și șoferul bulgar al cisternei din care a fost deversată o cantitate de peste 5 tone de amoniac, substanță care a ajuns în râul Bicaz, Hyuseinov Vasiel.
Cei doi au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de infectare a apei și evacuare în apă de substanțe periculoase care pot schimba caracteristicile apei, iar dacă vor fi găsiți riscă până la 5 ani de închisoare.
Șeful de tură a vrut să șteargă urmele
Concluziile la care au ajuns anchetatorii indică o indiferență crasă din partea șefului de tură, acesta fiind principalul artizan al celor întâmplate în ziua de 3 mai 2021. Diaconu a fost cel care i-a spus bulgarului să deverseze amoniacul într-un canal al fabricii, deși știa că robinetul care oprea lichidul din canalul fabricii să ajungă în râul Bistrița era deschis. Mai mult decât atât, Diaconu a vrut să șteargă urmele nenorocirii, cerându-le pompierilor fabricii de ciment să spele canalul cu apă pentru a dilua amoniacul deversat.
Actul criminal, pas cu pas
Din cercetările anghetatorilor a reieșit că, în după amiaza zilei de 3 mai 2021, cetățenul bulgar Hyuseinov Vasiel a ajuns la fabrica de ciment din Tașca, cu o cisternă încărcată cu 24 de tone de amoniac. Transportul a fost preluat de Pavel Diaconu, șeful de tură, care l-a direcționat pe bulgar în loculîn care se afla rezervorul și instalația special amenajată pentru depozitarea și descărcarea apei amoniacale. În momentul începerii descărcării, rezervorul de apă amoniacală era plin, ajungând după descărcarea cisternei la un nivel de 85,7%.
Sistemul de siguranță al fabricii era setat ca, în momentul în care nivelul de umplere ajungea la 80%, să oprească automat descărcarea. Cum în cisternă mai rămăsese o cantitate de 5,6 tone, iar în rezervor nu se mai putea descărca, Diaconu a dar ordin ca diferența să fie deversată în canalul fabricii.
„Mai dă pe canal!”, ar fi spus șeful de tură, iar șoferul bulgar s-a conformat, descărcând apa amoniacală într-un canal cu o lungime de 7 metri, din incinta fabricii. Canalul avea rolul de a capta scurgerile accidentale de apă amoniacală. Cum canalul fabricii era legat de un alt canal pluvial ce făcea legătura cu râul Bistrița, sistemul era prevăzut cu un robinet care închidea comunicarea dintre cele două canale.
Numai că robinetul era blocat în poziția „deschis”, astfel că cele 5,6 tone de apă amoniacală au trecut din canalul fabricii în sistemul public de canalizare, iar de aici a ajuns în râul Bicaz, provocând un adevărat dezastru ecologic.
Robinetul era înțepenit în poziția deschis
Anchetatorii afirmă că Diaconu, în loc să intervină pentru a limita poluarea râului, a încercat să șteargă urmele și nu a anunțat conducerea fabricii. La ieșirea din tură, le-a cerut pompierilor de serviciu să introducă apă în canalizarea fabricii pentru a nu se ma simți mirosul puternic de amoniu.
În timpul cercetărilor, mai mulți muncitori au declarat că nu foloseau canalul respectiv și nici nu au fost învățați cum să o facă. Cei care au făcut cercetarea la fața locului au găsit robinetul înțepenit în poziția deschis, iar în concluzie, respectivul canal nu trebuia folosit sub nicio formă, pentru că apa amoniacală putea să ajungă în râul Bicaz.
Despăgubiri pentru peștii omorâți
Două păstrăvării situate în aval de fabrica de ciment de la Tașca au reclamat pagube importante, peste 2 tone de păstrăv fiind omorât. Păstrăvăria deținută de Eurofish SRL a fost despăgubită de Heidelbercement Romania cu 54.000 de lei, pentru cele 1,8 tone de pește mort. Cea de-a doua păstrăvărie nu a avut nicio pretenție de despăgubire.
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț s-a constituiot parte civilă în proces cu suma de 107.474,94 lei, pentru depășirea concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate/evacuate.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.