Cum s-a ales praful de un dosar de evaziune fiscală în care a fost vizat și un fost ofițer SRI, apropiat de Arsene și de Primăria Târgu-Neamț. Zece ani de anchetă, o țeapă de aproape 2 milioane de euro
Un dosar de evaziune fiscală, instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău timp de 10 (zece) ani, a fost soluționat cu clasare. Niciunul dintre cei vizați, respectiv 17 administratori sau patroni de firme din mai multe județe ale țării ( respectiv Suceava, Mureș, Prahova), nu a fost trimis în judecată.
Printre numele care au apărut în ancheta procurorilor băcăuani este și cel al lui Ovidiu Florin Mutescu, un sucevean care a activat ca ofițer în Serviciul Român de Informații, personaj despre care atacul.ro a mai scris (citește AICI și AICI). Mutescu a fost un apropiat al infractorului Arsene și a făcut afaceri cu Primăria Târgu-Neamț. Valoarea contractelor încheiate de firma Anivos SRL, a lui Mutescu, cu primăria târgnemțeană, a fost de 147.916 euro. În schimbul banilor, firma suceveanului trebuia să presteze servicii de elaborare a documentației pentru realizarea unor diverse obiective, de genul reabilitării străzilor, a extinderii canalizării și a alimentării cu apă etc.
Statul nu are de unde să recupereze suma
Firma aflată în centrul acestei anchete penale se numește Neferale Aurii SRL (fostă Nichelas Grup SRL, fostă Laura Mob SRL), iar în acest moment este dizolvată și figurează cu o datorie la Fisc de peste 7 milioane de lei. Statul român nu a avut de unde să recupereze prejudiciul și este puțin probabil că o va face.
Dosarul de faliment a fost finalizat, iar cel penal, clasat, așa că Fiscul a pus cruce celor peste 7 milioane de lei.
În timp ce procurorii cercetau firma și reprezentanții săi pentru evaziune fiscală, un lichidator judiciar se ocupa de insolvența/falimentul ei. Nimeni nu a fost trimis în judecată, iar lichidatorul nu a putut stabili cauzele care au dus la insolvența firmei, pentru că administratorul, plecat din localitatea de domiciliu, nu i-a înmânat actele contabile. Numai că actele erau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care avea în lucru un dosar de evaziune.
Firma, înființată în Târgu-Neamț
Neferale Aurii SRL, care anterior a mai avut două denumiri, Nichelas Grup și Laura Mob SRL, a fost înființată în anul 2005, în Târgu-Neamț, sub denumirea de Laura Mob SRL.
În 2010, firma și-a schimbat denumirea în Nikelas Grup SRL, iar în 2012, în Neferale Aurii SRL. La acea dată, aprilie 2012, asociați erau Ștefan Drăgușanu (4%) și Nicolae Bâcu (96%), ultimul având și calitatea de administrator.
Două luni mai târziu, Bâcu a ieșit din firmă și a intrat Maria Stănescu, cu 4%, diferența de părți sociale fiind a lui Drăgușanu. După alte două luni, în firmă a intrat și Ioan Buzuleac (4% părți sociale cedate de Drăgușanu).
Lucrurile s-au limpezit la începutul anului 2013, când Drăgușanu și Stănescu au părăsit firma, Buzuleac devenind asociat unic și administrator. Totodată, firma și-a schimbat sediul din Târgu-Neamț în satul Liteni, comuna Belcești, județul Iași.
În anul 2011, când figurează cu ultimul bilanțul depus, Neferale Aurii SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de lei, pierdere de 7421 lei, datorii de 3,9 milioane de lei și niciun angajat. Principalul obiect de acrivitate al societății era „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare”.
Sursa: listafirme.ro
Facturi pentru servicii fictive
În ancheta declanșată de către procurori au fost luați în colimator administratorii Bâcu și Buculeac, care au fost acuzați de Fisc că au emis facturi pentru servicii fictive mai multor firme din țară, reprezentanții celor din urmă înregistrându-le în contabilitate, sustrăgându-se astfel de la plata unor dări către stat.
În primă fază, au fost vizate 37 de firme, ca în final să rămână mai puțin de jumătate. Pe lângă cei doi administratori ai societății Neferale Aurii, au fost cercetați încă 15 reprezentanți ai firmelor, care ar fi avut relații comerciale cu aceasta. Printre administratorii de firme cercetați de procurori s-a aflat și Ovidiu Florin Mutescu.
Sesizarea ANAF
În cursul anului 2013, ANAF Neamț a reclamat faptul că reprezentanții firmei Nichelas Grup SRL (Neferale Aurii SRL, din 2012) a furnizat facturi fictive către reprezentanții mai multor societăți a căror reprezentanți le-au înregistrat în contabilitate, deși nu aveau la bază operațiuni reale.
Dosarul a fost investigat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
După aproape 10 ani de cercetări, procurorul nu a reușit să identifice probe care să-i incrimineze pe suspecți, iar în consecință a dispus o soluție de clasare, care a fost confirmată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Reprezentanții ANAF au făcut plângere împotriva ordonanței de clasare, însă Tribunalul Neamț a respins-o, în urmă cu câteva luni, ca nefondată.
Judecătorii nu au identificat suficiente elemente pentru a dispune reluarea cercetărilor în acest caz, motiv pentru care a rămas în picioare clasarea procurorilor.
Dosarul de insolvență
În septembrie 2019, la cererea Fiscului, SC Neferale Aurii SRL a intrat în insolvență. Pe parcursul procedurii de insolvență/faliment, care s-a desfășurat foarte rapid, lichidatorul desemnat nu a reușit să stabilească vinovatul/vinovații pentru starea în care a ajuns firma, care avea de plătit către ANAF peste 7 milioane de lei.
Lichidatorul s-a plâns în instanță că nu a putut stabili cauzele care au dus la insolvența societății, pentru că administratorul Buzuleac, deși notificat prin Poștă, nu i-a pus la dispoziție actele contabile. Pe plicul reîntors la expeditor, poștașul a menționat că destinatarul este plecat din localitate. De ce reprezentantul Fiscului nu i-a spus lichidatorului că documentele contabile sunt la procurori, nu știm. Știm însă că, în mai 2020, Tribunalul Iași a dispus închiderea procedurii insolvenței, radierea firmei etc. Adică, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru datoria de 7.053.344 lei, sumă cu care SC Neferale Aurii SRL figurează în evidența ANAF. Toată procedura în instanță s-a derulat în intervalul septembrie 2019 – iunie 2020. Un adevărat record în materie!
D.MURARU
Sursa foto: unsplash.com (Photo by Sergiu Nista)
Citește și:
Fostul ofițer SRI și proiectele de milioane de euro de la Apaserv. „Arsene mi l-a prezentat!”
Fostul ofițer SRI și proiectele de milioane de euro de la Apaserv. „Arsene mi l-a prezentat!”
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Profilul unei tari esuate unde infractori ascunsi sub hainele unor ”servicii praf de incompetenta” si coruptie din Romanica,scapate de sub orice control civil,jefuiesc aceasta tara de 33 de ani,fara sa raspunda in farta legii.
PSD/PNL au transformat aceasta tara intr-un stat mafiot,distrugand Justitia cu ”spagile”numite ”pensionari anticipate”la 45 de ani,privilegii fara numar si salarii aberante,drept consecinta,nu mai avem nici un fel de condamnari,decat prescrieri si procese ”irelevante” ale celor care jefuiesc la liber aceasta tara.
A vota PSD/PNL,cei care au distrus actul de justitie din aceasta tara ,este o CRIMA.