Dorice Albu, managera de la Ambulanța Neamț, acuzată că a cerut șpăgi pentru posturi. Ce a stabilit investigația DNA și cine a fost condamnat

1
3370

 

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț este, de departe, cea mai coruptă instituție publică din județ.

Situația nu este cauzată doar de persoanele toxice din sistem, menținute în funcții importante și care nu se pot abține de la a comite astfel de fapte, ci și sistemului judiciar care s-a dovedit a fi extrem de tolerant cu șpăgarii.

Șpăgarii lucrează fără să fi dat un examen real

În cazul angajărilor pe șpagă, din vara anului 2022, a picat un singur cap, cel al managerului interimar Dan Morenciu, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate. Ceilalți care au luat și dat mită au fost condamnați la pedepse cu suspendare, iar mulți dintre ei lucrează și acum tot la Ambulanța Neamț.

Cum este posibil ca asistentele și ambulanțierii care au dat mită să promoveze examenele de angajare să lucreze în continuare la Ambulanță, fără a a susține un examen corect, real?

Doar ministerul lui Rafila și magistrații pot răspunde.

Directorul Ceaiu le-a dezvăluit subiectele

Mai grav este că nici după scandalul din vara anului 2022, care s-a lăsat cu anchete penale, arestări preventive etc, lucrurile nu s-au liniștit la SAJ Neamț.

O demonstrează recentele condamnări, din iunie 2024, ale directorului tehnic Viorel Ceaiu și a altor patru persoane care au participat la un concurs pentru ocuparea unor posturi de ambulanțieri.

Ceaiu a recunoscut că le-a dezvăluit celor patru inculpați subiectele de la proba interviu, iar cei din urmă, la rându-le, au confirmat. Consecința: toți cinci inculpați au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost pedepsiți de Tribunalul Neamț la pedepse cu amânarea executării (1 an și 10 luni pentru Ceaiu și câte 1 an pentru ceilalți inculpați), plus zile de muncă în folosul comunității.

N-au dat mită găștii lui Morenciu

Faptul că au fost condamnați la pedepse cu amânarea aplicării explică de ce parte dintre infractori încă mai lucrează acolo. Sentința Tribunalului Neamț nu este una care să oblige la eliminarea celor cinci din sistem.

Culmea este că cei patru concurenți, condamnați la pachet cu Ceaiu, fac parte din grupul celor care au refuzat să dea șpagă lui Morenciu&Co la examenul din vara anului 2022.

După Morenciu, a fost numită, din nou, Albu

Deși dosarul care a dus la pedepsirea lui Ceaiu și a celor patru ambulanțieri pare a fi unul simplu, nu este deloc așa.

Andrei George Moale, Vasile Ghiocel Iacob , Constantin Marius Dăscălescu și Ilisei Vasile sunt patru ambulanțieri care au fost angajați pe perioadă determinată la SAJ Neamț, la începutul pandemiei de Covid – 19.

La acea dată, manager interimar era Dorice Albu (foto). Au circulat multe zvonuri privind metoda folosită la efectuarea angajărilor și atunci, care, cu siguranță, au ajuns și la urechile autorităților.

În 2022, Ministerul Sănătății le-a oferit ocazia celor angajați în perioada pandemiei să susțină un examen pentru a fi angajați pe perioadă nedeterminată.

Numeroși ambulanțieri și asistenți au fost de acord să-i dea șpăgi lui Morenciu, manager interimar la acea dată, dar și altor membri ai comisiilor de examinare.

DNA-ul a intrat pe fir, a făcut arestări, au venit și pedepsele. După înlăturarea lui Morenciu, Dorice Albu a fost numită, din nou, manager interimar.

Managera ar fi pretins șpăgi de la concurenți

În luna mai a anului trecut, când sălile tribunalelor erau pline de angajați ai SAJ judecați pentru fapte de corupție, procurorii DNA Bacău au primit o informație bombă, respectiv că managera Dorice Albu cere mită de la persoane care își doreau un post la SAJ Neamț.

Procurorii au îmbrăcat-o altfel și spun că s-au sesizat din oficiu că managera Dorice Albu, în contextul organizării şi desfăşurării unor concursuri pentru ocuparea mai multor posturi de ambulanțieri și asistenți, a pretins sume de bani de la candidaţi prin intermediul membrilor comisiilor de concurs, precum şi a altor persoane de încredere, cu scopul promovării concursurilor şi angajării acestor persoane.

Ar fi cerut bani prin directorul Ceaiu

În intervalul 27 aprilie – 2 iunie 2023, a fost programat concursul pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a șapte (7) posturi de şofer autosanitară (3 la Piatra-Neamț și 4 la Roman).

În documentele oficiale analizate de atacul.ro, procurorii DNA afirmă că pretinderea sumelor de bani de către Dorice Albu (de la concurenții pentru posturile de ambulanțieri) s-a făcut prin intermediul lui Viorel Ceaiu, membru în comisia de concurs, constituită pentru ocuparea posturilor de şofer autosanitară, prin intermediul, şefei Substaţiei Roman, precum şi prin intermediul altor persoane de încredere. Din datele anchetatorilor, cinci candidați pentru funcția de ambulanțier acceptaseră să dea mită pentru a-și asigura postul.

Decizia guvernului, din vara anului trecut, de a interzice angajările la stat a dat puțin peste cap concursurile de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Acestea au fost suspendate și reluate în toamnă, însă cu două posturi mai puțin la ambulanțieri, 4 Piatra-Neamț și 1 Târgu-Neamț (atâtea au fost aprobate), cele trei probe fiind programate pentru intervalul 1 septembrie – 3 octombrie 2023.

Din nou, bani pentru angajări

La finele lunii septembrie 2023, procurorii s-au sesizat, din nou, din oficiu că managera Dorice Albu a pretins bani de la candidați prin intermediul membrilor comisiilor de concurs, precum şi a altor persoane de încredere, cu scopul promovării concursurilor şi angajării acestor persoane.

O perioadă, în ancheta penală s-a vorbit despre luare și dare de mită, însă numai până la începutul lunii octombrie, când s-a extins urmărirea penală in rem pentru comiterea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Directorul tehnic a vrut să-i ajute

În data de 3 octombrie 2023, procurorii au efectuat mai multe percheziții la domiciliile suspecților și la sediul SAJ Neamț (atacul.ro a scris AICI despre această acțiune), iar în primăvară, Viorel Ceaiu, directorul tehnic, a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Ceaiu, în calitatea lui de director tehnic și președinte al comisiei de concurs, i-a transmis unuia dintre candidații inculpați (Moale George Andrei) propunerile de subiecte pentru proba interviu, cunoștințe mecanice, dar și rezolvarea lor („Ambreiajul. Definiţie. Principii de clasificare. Părți componente” şi „Defecţiunile sistemului de direcţie. Cauze”). La rândul lui, Moale a transmis informațiile mai departe celorlalți trei inculpațiIacob, Ilisei și Dăscălescu.

Informațiile furnizate de infractorul Ceaiu celorlalți infractori i-au ajutat pe aceștia să obțină note foarte mari (peste 90 de puncte) la proba interviu și, implicit, să câștige concursul.

Dintr-o mega-anchetă, un mare fâs

Procurorii nu au reușit să probeze că cei patru inculpați i-au dat șpagă lui Ceaiu pentru a obține subiectele, așa că pedepsele au fost pe măsură, adică foarte mici și cu amânarea aplicării lor.

Ceea ce se anunța un mare caz de corupție s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un mare fâs. Asta în cazul în care nu există un alt dosar, disjuns din acesta, în care procurorii să facă în continuare investigații.

Ceaiu a recunoscut că a dat subiectele, iar cei patru candidați au recunoscut că le-au primit.

În fața procurorului de caz, Ceaiu a spus că, la solicitarea celor patru candidați, i-a dat foaia cu subiectele inculpatului Moale, dorind să-i ajute pe aceștia, pentru că „i-au fost subordonaţi timp de 2 ani” (contract de muncă pe perioadă determinată), având o activitate foarte bună şi a fost surprins că aceştia au fost respinşi la examenul  de definitivare.

Milostivu’

Cu alte cuvinte, Ceaiu a vrut să îndrepte o așa-zisă nedreptate și le-a oferit candidaților subiectele la proba interviu fără să le ceară nimic în schimb.

Suferind profund de nedreptatea făcută celor patru ambulanțieri, Ceaiu a zis să facă o faptă bună și să le ofere subiectele pe tavă, fără nicio obligație din partea lor.

Asta în condițiile în care informația inițială arăta că, de fapt Ceaiu, și nu numai el, cerea șpăgi de la candidați în numele lui Dorice Albu, managera interimară a SAJ Neamț.

D.MURARU

Citește și:

Percheziții la Ambulanța Neamț. Suspiciuni privind comiterea unor fapte de corupție la un concurs de angajare

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.