Nereguli la DGASPC Neamț. Două centre pentru persoanele cu dizabilități funcționau ilegal. Numărul beneficiarilor depășește capacitatea centrelor

2
5444

O acțiune de audit efectuată de Camera de Conturi Neamț la începutul acestui an, ce a vizat perioada 2021 – 2023, a scos în relief neregulile din centrele sociale pentru persoanele adulte cu dizabilități din subordinea DGASPC Neamț.

Centrele Bozieni și „Ștefan”, fără licențe de funcționare

În timpul verificărilor, auditorii au constatat că două centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, „Bozieni” și „Ștefan”, funcționau ilegal, deoarece nu obținuseră licențe de funcționare, din cauză că nu îndeplineau standardele minime de calitate obligatorii.

„În cazul a două servicii sociale (CIAPAD Bozieni și CPVI Ștefan) nu a fost obținută licență de funcționare de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, respectiv de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor, motivate de neîndeplinirea tuturor standardelor minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Potrivit prevederilor legale în vigoare, serviciile sociale pot funcționa numai dacă sunt licențiate”, potrivit raportului de audit.

Capacitate de găzduire depășită

În majoritatea centrelor rezidențiale, numărul beneficiarilor depășește capacitatea aprobată pe centru destinat protecției persoanelor adulte cu dizabilități, au mai descoperit auditorii.

Spre exemplu, pe 9 februarie, numărul beneficiarilor Centrului „Colibri”  era de 51 de persoane, în condițiile în care numărul locurilor aprobate era de 32 de persoane. La Centrul „Sf. Nectarie”, numărul beneficiarilor era de 33 de persoane, în condițiile în care numărul locurilor aprobate era de 23.

Servicii decontate ilegal

Mai mult, din verificările efectuate cu privire la derularea contractelor de prestare a serviciilor sociale încheiate de DGASPC Neamț cu furnizori privați, auditorii au constatat că „servicii sociale cu cazare rezidențiale centre de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități, în valoare de 14.494 de lei, aferente perioadei 22 august – 31 decebrie 2023, prestate unui beneficiar au fost decontate ilegal de către DGASPC Neamț”, arată documentul.

În acest caz, conducerii DGASPC Neamț i s-a recomandat să dispună măsuri pentru înregistrarea în contabilitate a sumei achitate ilegal și, totodată, recuperarea integrală a acesteia.

Informare deficitară

Complexul de servicii Dragomirești și Complexul de servicii Roman nu aveau create pagini de internet prin care să prezinte serviciile sociale acordate persoanelor cu dizabilități și prin intermediul cărora să promoveze serviciile și imaginile centrelor.

„Activitatea CIAPAD Bozieni de informare a publicului a fost deficitară, în sensul că nu au fost organizate campanii de sensibilizare a comunității locale, nu au fost promovate alternative la protecția instituționalizată a persoanelor cu dizabilități etc”, cauza fiind „implicarea necorespunzătoare a conducerii centrelor în organizarea și derularea de activități de informare a publicului cu privire la serviciile sociale oferite persoanelor adulte cu dizabilități”, au concluzionat auditorii.

Doar patru centre (CIAPAD Târgu-Neamț, CIAPAD Oșlobeni, CRSS Roman și CRSS Păstrăveni) aveau încheiate sau aveau în derulare, în perioada 2021 – 2023, parteneriate cu asociații non-profit pentru promovarea integrării sociale, profesionale și diversificarea serviciilor oferite persoanelor adulte cu dizabilități, cauza fiind implicarea necorespunzătoare a conducerii centrelor.

Cheltuielile, fără practică unitară

Din verificările efectuate cu privire la modul de fundamentare a costului mediu lunar de întreținere pe beneficiar, pe tip de serviciu social, aprobat pentru fiecare an din perioada 2021 – 2023, auditorii au constatat că, în cazul centrelor cu personalitate juridică, nu a fost adoptată, respectiv aplicată o practică unitară privind stabilirea sumelor pe fiecare categorie de cheltuială, în sensul în care să se speficifice, în mod clar, dacă raportarea se face la o valoare estimativă, așa cum se procedează în cazul cheltueilor de personal, la cheltuielile efectiv înregistrate sau la plățile înregistrate în anul următor.

 Contribuții „sărite” din evidența contabilă

 Acțiunea de audit a relevat faptul că, la nivelul centrelor cu personalitate juridică, nu a fost concepută și implementată o practică unitară în privința evidențierii în contabilitate a contribuțiilor lunate datorate de beneficiari, respectiv de urmărire la încasarea acestora.  

În eșantionul selectat de auditori, au fost identificate „contribuții lunare de întreținere în valoare totală de 2.688 de lei, neîncasate la finele anului 2023 și care nu sunt reflectate în evidența contabilă a centrului/complexului în care este resident beneficiarul”, din cauza nerespectării normelor contabile în vigoare și a funcționării necorespunzătoare a controlului intern managerial.

Nu au verificat și monitorizat serviciile sociale

În verificările lor, auditorii au mai constatat că DGASPC Neamț nu a verificat și monitorizat modul de acordare a serviciilor sociale către beneficiari, în etapa de derulare a contractelor de prestări servicii, cel puțin trimestrial.

În același timp, DGASPC Neamț nu a efectuat vizite inopinate la furnizorul privat pentru a se asigura că serviciile sociale sunt acordate în conformitate cu standardele minime de calitate „așa cum a fost solicitat prestatorului prin condițiile impuse în caietele de sarcini, cu atît mai mult cu cât în contractile încheiate este specificat ca și drept al autorității contractante accesul în spațiul de găzduire și îngrijire al beneficiarilor”.

Concret, pe perioada derulării contractelor, DGASPC Neamț nu s-a asigurat că serviciile sociale acordate beneficiarilor au respectat standardele specifice minime de calitate obligatorii.

Termenul pentru remedierea deficiențelor a fost stabilit de auditori  la data de 30 noiembrie 2024.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Mihai 17 august, 2024 at 17:34 Răspunde

    Niște (***) întrați cu (***) nu prin concurs ,cei de la DGASPC.
    Dați toți afara și să se tina co cursuri reale nu pe (***).

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.