Ce contribuabili au obligația de a transmite facturile în sistemul Ro e-Factura. Fiscul vine cu lămuriri
Fiscul informează contribuabilii că au fost aduse o serie de modificări asupra sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și al aparatelor de marcat electronice fiscale.
Astfel, printre principalele modificări se numără faptul că a fost definită relația B2C: tranzacția având ca obiect execuția de lucrări, livrarea de bunuri/produse și/sau prestarea de servicii dintre un operator economic și o persoană neimpozabilă.
În perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, operatorii economici, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România efectuate în relația B2C, pot transmite facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO eFactura (opțional).
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, efectuate în relația B2C, au obligația să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO eFactura (obligatoriu). Fac excepție facturile simplificate.
Registrul RO e-Factura executări silite
Livrările de bunuri/Prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care se identifică în relația cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal (CNP) se consideră efectuate în relația B2C. Furnizorii sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor din Codul fiscal.
Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele și în contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite în România, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul procesului penal, au obligația să transmită facturile în sistemul RO e-Factura.
Pentru îndeplinirea obligațiilor se organizează Registrul RO e-Factura executări silite.
Ce obligații au asociațiile, fundațiile, partidele și cultele
Persoanele impozabile stabilite în România care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt în sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA, pentru care nu există obligația emiterii unei facturi, nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru aceste facturi.
Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite în România în baza prevederilor art. 319 alin. (8) din același act normativ, se consideră facturi emise în relația B2B.
Asociațiile și fundațiile, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024 – 30 iunie 2025, dar pot opta pentru utilizarea sistemului național RO e-Factura.
În situația în care optează pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura, aceste persoane sunt obligate să fie înregistrate în Registrul RO e-Factura opțional.
Dacă astfel de persoane desfășoară activități economice au obligația de a solicita înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu până la data de 1 iulie 2025, în cazul în care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului RO e-Factura. Dacă încep să desfășoare activități economice după data de 30 iunie 2025 au obligația de a solicita înscrierea în Registrul RO e-factura obligatoriu înainte de a începe desfășurarea activităților economice și sunt înscrise în registru în termen de 3 zile lucrătoare de la data solicitării.
Fermierii nu trebuie să utilizeze e-Factura
Agricultorii – persoane fizice – care aplică Regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Codul fiscal, nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024 – 30 iunie 2025.
În cazul în care este obligatorie transmiterea facturii prin sistemul național RO eFactura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem în termenul prevăzut de lege, pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care plata se face la momentul livrării/prestării, pot notifica organele fiscale competente în acest sens.
Prevederile au intrat în vigoare la data de 1 iulie.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.