Fostă prietenă a avocatei Poroșnicu, despre poza lui Eminescu donată Complexului Muzeal Județean Neamț: „Falsă fotografie cumpărată dintr-un amanet din Tudor Vladimirescu!”
Târgnemțeanca Nina Cosma, fostă prietenă a avocatei ieșene Gianina Vera Poroșnicu, care se află într-un conflict deschis cu aceasta, a făcut recent afirmații explozive la adresa acesteia. Cele două femei au fost în relații bune, iar acum se află într-un adevărat război. De curând, Poroșnicu a fost trimisă în judecată pentru dezvăluirea secretului profesional, dosar în care Nina Cosma are calitatea de „parte vătămată”.
Dezvăluirile au apărut în spațiu public și conțin acuzații foarte grave la adresa avocatei ieșence, printre acestea făcându-se referire și la fotografia lui Mihai Eminescu pe care Gianina Poroșnicu a donat-o Complexului Muzeal Național Neamț, afirmând că este originală.
„Falsă fotografie cu Mihai Eminescu cumpărata dintr-un amanet din Tudor Vladimirescu și cu care PGV (n.n. Poroșnicu Gianina Vera) a defilat ani la rând ca fiind originală, fotografie donată, iar distinsa făcută cetățean Pro Urbe și mai apoi solicitarea ei de a o primi înapoi”, afirmă Nina Cosma.
Așadar, conform afirmațiilor acesteia, poza lui Mihai Eminescu donată de avocata Poroșnicu ar fi fost cumpărată dintr-un amanet din Iași.
Contradicții în privința sursei pozei
Dacă informația este reală, lucrurile se complică, pentru că Poroșnicu a indicat, de fiecare dată când a fost întrebată, o altă sursă a provenienței fotografiei, susținând că a cumpărat-o de la Casa de licitații Artmark. Cu alte ocazii, însă, avocata a precizat că a cumpărat poza de la un colecționar ieșean, în cursul anului 2020.
Despre acest subiect, precum și despre suspciunile care planează asupra autenticității pozei donate, atacul.ro a scris mai multe articole. De altfel, nimeni, dar absolut nimeni, cu excepția redactorilor atacul.ro, nu și-a pus întrebarea dacă, într-adevăr, poza donată în această vară de avocata Poroșnicu Casei Memoriale „Veronica Micle”, din Târgu-Neamț, este originală, adică este fotografia pe care a realizat-o Nestor Heck în anul 1884.
Avocata a indicat și certificatul de autenticitate emis de Artmark – casa de licitație care i-ar fi vândut-o, doar că în certificatul emis de casa de licitații nu se menționează că fotografia este originală, adică fix cea realizată în 1884, în studioul lui Nestor Heck. În certificatul de autenticitate este menționat: „Mihai Eminescu , portret la 34 de ani, penultima sa imagine cunoscută, de Nestor Heck, 1884; Dimensiune: 15X10,5 cm”. Practic, actul confirmă doar că este a treia poză a poetului.
Expertul: „Poza nu este originală, ci o fotocopie”
În mod firesc, aceste informații ar fi trebuit încă de la început să reprezinte un semnal de alarmă pentru reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț, obligați să verifice fotografia înainte de a lansa în spațiul public cu afirmații de genul „(…) mărturia vizuală, datată în anul 1884, și realizată în atelierul celebrului fotograf Nestor Heck (…)”.
Cei de la Muzeu au recurs la specialist numai după ce atacul.ro a publicat o investigație cu acest subiect. Astfel, expertul Complexului Muzeal Național Neamț a stabilit că poza nu este originală, ci o fotocopie a originalului realizat în 1884, în studioul lui Nestor Heck.
Această donație a adus câștiguri de imagine donatoarei, actul de donație al avocatei Poroșnicu fiind răsplătit cu titlul „Pro Urbe”, acordat de Consiliul Local Târgu-Neamț, cu apariții în presa locală și națională.
Poza donată de Poroșnicu, subiectul unui dosar penal
De altfel, singura fotografie originală (a treia din cele patru existente cu Mihai Eminescu) care a fost tezaurificată și clasată în Patrimoniul Cultural Național (foto) se află în Patrimoniul Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Nu există niciun dubiu că poza marelui poet Mihai Eminescu, aflată la Ipotești, este originală, aspect confirmat de specialiști, dar și de verificările minuțioase efectuate de aceștia.
În prezent, fotografia donată de Poroșnicu face obiectul unor verificări ale autorităților la care redactorii atacul. ro au apela tcu scopul de a clarifica situația și din punct de vedere a respectării legislației în domeniul protejării patrimoniului național mobil.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Doamna donatoare pare a fi iubitoare de Gutza, Salam si alte „personalitati” de gen. Altfel nu se poate explica uratenia acestei povesti.
Am vrut să donez și eu, contra cost, o poză originală cu Burebista in armată, dar mi-au zis că mai au una. A mea era autentificată de Viorel Lis, care apărea și el în foto. Băi, câtă corupție…..