Mita de la „Romanița”, devoalată de un popă investigator. Numele șefilor de la DGASPC Neamț, pomenite de mai multe ori în dosar

0
19542

Cercetările în dosarul de corupție de la Complexul „Romanița” din Roman, finalizate cu trimiterea în judecată a cinci persoane, cap de listă fiind fosta șefă Petronela Cobuz, au beneficiat de sprijinul substanțial al unui investigator.

Această persoană este Mario-Doro Ciucanu, preotul paroh la Cotu Vameș, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul vaccinărilor fictive. Ciucanu a fost arestat preventiv din martie până în mai, iar o lună mai târziu i-a ajutat pe procurori în ancheta de la „Romanița”, având calitatea de investigator cu identitate reală.

Preotul Ciucanu o cunoaștea foarte bine pe Petronela Cobuz, el fiind cel care, în vara anului trecut, i-a cerut ajutorul pentru a-l angaja pe Adrian Amarandei, cântăreț în biserica sa.

Ulterior, între Ciucanu și Cobuz au avut loc mai multe întâlniri, subiectul fiind angajarea lui Amarandei ca pedagog social la „Romanița”.

În iarna anului trecut, Petronela Cobuz i-a transmis lui Ciucanu că s-a eliberat postul de administrator, care poate fi ocupat de Amarandei, cu condiția să dea o șpagă de 2.000 – 3.000 de euro.

Cobuz și-a justificat cererea dând vina pe Laurențiu Dulamă, unul dintre directorii adjuncți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Neamț), care ar fi avut această pretenție pentru a nu pune piedici la concurs. Complexul „Romanița” se află în subordinea DGASPC Neamț.

Petronela Cobuz a pomenit în mai multe rânduri numele unor directori din fruntea DGASPC Neamț, afirmând că unii dintre ei ar fi cerut diverse sume de bani pentru a rezolva cu angajările, doar că ancheta DNA nu a confirmat aceste aspecte.

Cercetările procurorilor au arătat că niciunul dintre directori nu au fost implicați în acest caz și că șefa de la „Romanița” s-a folosit doar de numele lor, cel mai probabil pentru a justifica solicitarea sumelor de bani.

După ce preotul Ciucanu a fost arestat preventiv în dosarul vaccinărilor, în martie 2022, Petronela Cobuz i-a transmis lui cântărețului Amarandei că pretențiile scad de la 2.000 – 3.000 de euro la 1.000 de euro, dar că îi trebuie rapid 500 de euro pentru a-i da mai „sus”. Amarandei a fost de acord și i-a remis șefei de la „Romanița” prima „tranșă” de 500 de euro.

Petronela Cobuz, o apropiată a deputatei PSD Oana Bulai, a fost numită în funcția de șef la Complexul „Romanița” în februarie 2021.

Mită în casa popii, cu banii DNA-ului

În toamna anului trecut, preotul Ciucanu, care era curent cu posturile pe care Compexul „Romanița” urma să le scoată la concurs (pedagog, administrator, psiholog), a întrebat-o pe fina sa, Elena Andreea Boeru, care lucra la o clinică privată, dacă nu este interesată să lucreze la stat, adică să se angajeze pedagog la „Romanița”. Boeru nu a refuzat oferta, mai ales că era în căutarea unui astfel de post. Același scenariu s-a repetat și cu romașcanul Marius Andrei Blănaru, și el interesat de un loc de muncă la stat. Cel din urmă dorea să lucreze ca supraveghetor de noapte, pentru a se putea ocupa ziua de mica sa afacere – cultivarea și vânzarea florilor. Cei doi, Boeru și Blănaru, s-au „pregătit” pentru concurs și au urmat cursuri de formare profesională, pentru a putea corespunde din punct de vedere al studiilor.

Petronela Cobuz s-a arătat disponibilă să-i ajute pe cei doi în schimbul unor sume de bani, pentru a-i încadra pe posturile de pedagog, urmând ca, în timp, să se transfere pe posturile dorite, de asistent medical și supraveghetor de noapte.

Inițial, preotul Ciucanu s-a oferit să-și ajute fina cu bani de șpagă, însă Blănaru, iubitul fetei, i-a transmis că se descurcă. Cu toate acestea, Andreea Boeru i-a cerut nașului Mario-Doro să-i împrumute cu 4.000 de euro – șpaga pentru ea și prietenul ei.

În iunie 2022, Petronela Cobuz s-a întâlnit cu Ciucanu, Boeru și Blănaru cărora le-a transmis că Dulamă, directorul adjunct de la DGASPC Neamț, i-a solicitat suma de 2.000 euro pentru fiecare post. Cobuz a susținut că banii urmau să fie împărțiți între cei doi directori adjuncți de la DGASPC Neamț, Dulamă și Mirela Negruș.

Procurorii au constatat că cei doi directori adjuncți nu au fost implicați în această poveste, Cobuz folosindu-le numele pentru a fi sigură că acțiunile sale îi reușesc.

Într-o seară a lunii iunie 2022, Petronela Cobuz a ajuns în casa preotului Ciucanu, unde o așteptau atât Ciucanu, cât și ceilalți doi, Boeru și Blănaru, care i-au înmânat șefei Complexului „Romanița” suma de 4.000 de euro, șpaga pentru garantarea ocupării posturilor dorite de ultimii doi.   

După ce a plecat din casa preotului, Cobuz a fost oprită de procurorii DNA, care i-au găsit în poșetă suma de 4.000 de euro. Cobuz a încercat să explice că banii i-a luat cu împrumut de la Ciucanu, numai că, ghinion, bancontele erau din depozitul DNA și fuseseră predate investigatorului Ciucanu tocmai pentru rezolvarea flagrantului.

Boloca i-a dat șpaga lui Cobuz chiar în biroul de la Clubul Copiilor

În ceea ce-l privește pe Ilie Boloca, directorul Clubului Copiilor Roman, trimis și el în judecată în acest dosar, procurorii au constatat că acesta a discutat cu Petronela Cobuz încă din primăvara anului trecut despre angajarea cumnatei sale, Mirela Boloca, la Complexul „Romanița”.

Cei doi au convenit ca Mirela Boloca să ocupe postul de infirmieră, motiv pentru care femei a urmat un curs în acest sens.

În decembrie 2021, Boloca Ilie i-a dat, în timp ce era în biroul său de la Clubul Copiilor Roman, 500 de euro Petronelei Cobuz pentru angajarea cumnatei sale. Banii îi avea de la Florentin Boloca, soțul Mirelei Boloca.

Spre ghinionul lor, în vara acestui an, Consiliul Județean Neamț a refuzat să aprobe scoaterea la concurs a postului de infirmieră.

La finele lunii iunie, Florentin Boloca a sunat-o pe Cobuz și i-a cerut banii înapoi, iar cea din urmă a fost de acord.

În acest dosar au fost trimiși în judecată Petronela Cobuz, Ilie Boloca, Florentin Boloca, Marius Andrei Blănaru și Andreea Boeru. Primii doi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

COBUZ PETRONELA, la data faptei șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

BOLOCA ILIE, la data faptei director al Clubului „Copiilor” Roman (unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență,
Trei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro. În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.
Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Într-un comunicat remis presei, conducerea DGASPC se delimitează „total de această situație” și „condamnă ferm astfel de fapte”:

Ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA a fostului șef al Complexului de Servicii Romanița Roman, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț condamnă ferm astfel de fapte și se delimitează total de această situație. Astfel de incidente grave aduc prejudicii instituției noastre și afectează nedrept activitatea salariaților care își desfășoară activitatea corect și cu profesionalism.

Cu privire la situația de fapt, precizăm că doamna Petronela Cobuz a fost angajată în urma unui concurs în data de 22.02.2021 ca șef Complex de Servicii Romanița Roman, pe perioadă determinată. În data de 1 iulie 2022, DGASPC Neamț a fost înștiințată de către DNA Bacău despre faptul că s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de doamna Cobuz, pe o perioadă de 60 de zile, ulterior, perioada controlului judiciar fiind prelungită. În aceeași zi, conducerea DGASPC Neamț a dispus suspendarea din funcția de șef centru a Complexului de Servicii Romanița a doamnei Cobuz. Celelalte persoane trimise în judecată de către DNA în această speță nu sunt și nu au fost vreodată angajatele DGASPC Neamț și nici un alt angajat al DGASPC nu a fost implicat sau cercetat în acest dosar.

Dorim să  asigurăm opinia publică, beneficiarii și colaboratorii noștri că întreaga activitate a DGASPC Neamț se desfăşoară sub semnul respectării prevederilor legale, a integrităţii şi toleranţei zero faţă de corupţie”.

Sursa foto: Facebook

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.