Laicu revine pe funcția de director al DRDP Iași. Va primi și vreo 200.000 de lei drepturi salariale
Ovidiu Mugurel Laicu (FOTO STÂNGA), fostul director al Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, va reveni pe funcția din care a fost destituit în decembrie 2019. Decizia aparține Curții de Apel Iași și este definitivă. Magistrații au anulat decizia de încetare a contractului de muncă a lui Laicu ca fiind „lipsită de temei”. Asta înseamnă că Laicu va reveni pe funcția de director a DRDP Iași și își va primi și drepturile salariale, adică vreo 200.000 de lei.
Firesc ar fi ca suma pe care o va primi Laicu să fie recuperată de cei care l-au demis fără motiv, după cum spune instanța.
DRDP Iași a revenit din nou în curtea PSD-ului după formarea noii coaliții de guvernare PNL-PSD. Instituția a fost sub influența PSD și a lui Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț și al PSD Neamț, și în perioada guvernărilor PSD de până în noiembrie 2019, când Guvernul Dăncilă a căzut.
Laicu a fost agreat politic la conducerea DRDP Iași, fiind considerat omul PSD. De altfel, în perioada cât a fost director, DRDP Iași a investit aproape toate fondurile în județul Neamț, în detrimentul celorlalte județe ale Moldovei. Datele noastre arătau că, după revenirea PSD-ului la guvernare, Arsene, șeful PSD Neamț, miza tot pe Ovidiu Laicu, șef peste drumari. Cum cel din urmă a câștigat procesul, nu mai are nevoie de nicio numire.
Rămâne de văzut ce rezultat vor avea cercetările procurorilor DNA în cazul investiției de zeci de milioane de euro de pe DN 15 (Bicaz-Poiana Teiului). Lucrările pe cei 44 de kilometri de traseu au fost făcute în baza unei expertize ochiometrice, fondurile fiind alocate în regim de urgență.
Procurorii urmează să elucideze mai multe aspecte care au stat la baza acordării contractului unei asocieri de trei firme: Aqua Parc, Mavgo Holding și Danlin XXL. Contractul a fost atribuit în perioada în care ministru al Transporturilor era Răzvan Cuc, actual senator PSD de Neamț. Prietenia lui Cuc cu Arsene este de notorietate.
Lucrarea a fost atribuită fără licitație asocierii de firme cu lider Aqua Parc SRL Roznov. Beneficiarul lucrării, Compania Națională a Administrării Infrastructurii Rutiere (CNAIR), nu a organizat licitație, motivând că lucrarea trebuie să fie executată în regim de extremă urgență „determinată de evenimentele care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”. Extrema urgență invocată este mai mult decât discutabilă, pentru că problemele create de alunecările de teren de pe acel tronson existau de ani buni. Însă fără „starea de urgență” nu putea fi alocată suma necesară de la Fondul de intervenție a Guvernului. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 257.534.659 lei, fără TVA, oferta câștigătoare a asocierii de firme Aqua Parc, Mavgo Holding și Danlin XXL, singura de altfel, fiind de 253.892.449 lei, fără TVA, respectiv 302.132.013 lei, cu TVA inclus.
O situație similară celei lui Laicu este cea a lui Laurențiu Dulamă, fostul vicepreședinte al CJ Neamț, dat afară din funcție și care a câștigat în instanță inclusiv drepturile salariale. Nu a plătit nimeni pentru demiterea abuzivă a lui Dulamă, suma plătită acestuia cu titlu de salarii nefiind recuperată de la cei care l-au dat afară.
La fel s-a întâmplat și la Apa Serv SA, compania județeană care le livrează nemțenilor apă la prețuri de infarct. Nimeni nu a fost pus la plată după ce instanța a constatat că fostul director Cătălin Dughir și directoarea economică Maria Grădinaru au fost înlăturați abuziv din funcții. Cei doi au câștigat sute de mii de lei cu titlu de drepturi salariale, însă nimeni nu mișcat un deget pentru a recupera sumele de la cei care au luat decizia ilegală. Sutele de mii de lei se regăsesc, cu siguranță, în prețul apei pe care îl plătim cu toții.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.