Șeful TVR, Dan Turturică, administrator al unei firme controlată dintr-un paradis fiscal

2
2803

Dan Cristian Turturică (FOTO), jurnalistul ajuns la șefia Televiziunii Române cu votul parlamentarilor PNL-PSD, el fiind propunerea Guvernului Cîțu pentru această funcție, are legături cu o firmă înființată într-un paradis fiscal.

Potrivit declarației de avere depusă în calitatea sa de președinte director general al TVR la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Turturică a avut venituri de 152.721 de lei, în anul 2020.

Ziaristul, care are o casă (FOTO) în București cu o suprafață cât o jumătate dintr-un teren de handbal, patru terenuri, trei mașini (BMW, Mini Cooper, VW), tablouri și bijuterii estimate la 60.000 de euro, vreo 80.000 de euro în bănci, dar și datorii de vreo 45.000 de euro, a menționat mai multe surse de venit: 16.956 lei – salariu de la Relevant News Factory SRL, 23.765 lei – salariu și contract de management de la Media Star Universul SRL, 1.006 lei – activitate didactică, 112.000 lei- dividende de la Relevant News Factory SRL.

În declarația de interese, Turturică a precizat că deține 20 de părți sociale la SC Relevant News Factory, cu principal obiect de activitate „activități ale portalurilor web”. Declarația este completată în data de 14 decembrie 2021, însă firma e radiată din august 2021.

În schimb, în acest moment, Turturică este administrator și asociat unic la o altă societate, Digital Media Factory SRL (activități ale portalurilor web), ce a fost înființată în aprilie 2021, cu câteva luni înainte de dizolvarea SC Relevant News Factory SRL.

În plus, șeful TVR mai menționează că, în 2020, a câștigat 23.765 de lei de la SC Media Star Universul SRL (în realitate Media Star Univers SRL).

Firma a fost înființată în iunie 2020, având ca principal obiect de activitate tot „activități ale portalurilor web”. Societatea a fost fondată de Universe Media SCSP, cu sediul în Luxemburg, cunoscut drept cel mai mare paradis fiscal din Uniunea Europeană. Universe Media SCSP Luxemburg este asociatul unic al firmei Media Star Univers SRL, unde Dan Turturică a fost administrator până în decembrie anul trecut. Tot atunci, firma și-a schimbat sediul din București în Voluntari-Ilfov.

Conform datelor financiare, societatea a avut, în anul 2020, cifră de afaceri zero, o pierdere de 163.052 lei, datorii de 987.195 lei și un angajat.

În ceea ce privește societatea Relevant News Factory SRL, radiată anul trecut și care i-a adus lui Turturică venituri din dividende de 112.000 de lei în 2020, în anul menționat a avut o cifră de afaceri de 354.879 lei, pierderi de 71.050 lei, datorii de 744.039 lei și un singur angajat.

 

Turturică, martor în dosarul de corupție al lui Arsene

Președintele Televiziunii Române este unul dintre personajele cheie în dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru fapte de corupție. Procurorii anticorupție afirmă că Dan Turturică, împreună cu o altă o persoană (consiliera lui Horia Georgescu), ar fi intermediat, în cursul anului 2013, o șpagă de 100.000 de euro de la Arsene către Horia Georgescu, președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) la acea dată. Turturică era, în acea perioadă, redactor șef la publicația „România liberă”, iar Arsene primise cei 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, pentru a-i da lui Horia Georgescu, cu scopul ca acesta să-i facă zile negre lui Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț în momentul respectiv. Răposatul Tărâță se afla într-un adevărat război cu echipa Arsene-Pinalti, cei din urmă încercând, după cum afirmă anchetatorii, să-l înlăture din funcție. O problemă de integritate ar fi putut să ducă la acest rezultat. Pinalti le-a mai povestit procurorilor că i-a mai dat lui Arsene încă 15.000 de euro pentru a-i înmâna lui Turturică, redactorul șef al „României libere”, cel din urmă urmând să dea liber publicării unor articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță. Într-o discuție interceptată de autorități, Pinalti îi spunea lui Vasile Panaite, zis „Piti”, martor în dosar, că nu vrea banii, cei 15.000 de euro, dați lui Turturică, pentru că acesta și-a făcut treaba și l-a tocat pe Tărâță în ziar.

„Ionel Arsene, în anul 2013, într-un restaurant din București, a primit de la Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț, suma de 100.000 de euro pentru ca în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat să-și folosească influența, în mod indirect, asupra președintelui Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, în scopul de a constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflict de interese și regimul incompatibilităților de către Tărâță Culiță, președintele Consiliului Județean Neamț. Banii au fost primiți pentru a fi înmânați prin intermediari (consiliera sa personală și redactorul șef al cotidianului România liberă) lui Horia Georgescu, persoană asupra căreia inculpatul a lăsat să se creadă că are influență în mod indirect”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău.

Turturică a fost audiat în dosarul lui Arsene, care se judecă la Tribunalul Bacău cu ușile închise, însă a refuzat să discute cu redactorii atacul.ro despre relația pe care o avea/are cu Arsene și despre o întâlnire pe care a avut-o cu acesta în cursul anului 2013, la un restaurant din București. 

Daniel MURARU

Citește și:

Jurnalist controversat propus la șefia TVR. Procurorii DNA afirmă că Turturică a intermediat șpaga din dosarul Arsene-Pinalti

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

INCULPATUL ARSENE, FILAT! Cu cine se întâlnea în București, când se pregătea să-l „facă” pe Tărâță

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Mihai 22 februarie, 2022 at 08:55 Răspunde

    Acest specimen, cu o slugărnicie grețoasa, ridica la televiziuni mingi la fileu lui Băsescu și Boc, în anii de crize și furaciuni 2008-2010, explicandu-ne, între altele, și ce măsură bună este tăierea salariilor cu 25%. Și a fost răsplătit! Dacă lumea a uitat, eu nu. Dormiți în pace!

  2. Liviu 22 februarie, 2022 at 09:24 Răspunde

    Sa nu fie oare nicio legatura nepotrivita intre numirea acestui jurnalist in fruntea TVR si legaturile dubioase cu Arsene, care culmineaza cu cele din procese? Acest pseudo jurnalist nu are nicio legatura cu breasla celor care isi fac treaba onest in jurnalism. Un personaj nociv, care a scris la comanda sau practicand un santaj așa-zis intelectual, firme obscure, intermedieri mafiote, legaturi cu indivizi dubiosi, acesta ar fi portretul “marelui” “jurnalist” Turturica.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.