Groparul „Piscicola” Neamț, director la „Ape Minerale”, a scăpat de acuzațiile de furt după o anchetă discutabilă

0
3070

De aproape un an au avut nevoie procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și lucrătorii Secției de Poliție nr. 4 să claseze dosarul de furt care l-a vizat pe Alin Udriște, directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM). Ancheta a constat în câteva declarații luate de la angajați, de la acuzat, de la cel care a făcut plângerea și cam atât. A urmat propunerea polițiștilor de clasare, însușită fără probleme de procurorul de caz. Și uite așa, directorul SNAM a scăpat de acuzația că ar fi sustras 12 bile antiincendiu de la societatea de stat pe care o conduce.

Însă, datele arată că cercetările polițiștilor au scăpat din vedere aspecte interesante care, dacă ar fi fost luate îl calcul și analizate serios, soluția putea fi alta. Cunoscut de nemțeni drept „groparul” societății Piscicola SA, cândva mândria pisciculturii din județul Neamț, Udriște mai are, totuși, de trecut un hop, pentru că sindicaliștii vor ataca soluția procurorului în instanță.

Când a fost jefuită Piscicola, Udriște era șef al organizației PSD Tineret Mehedinți, însă acum este mare liberal. PNL-ul l-a numit director general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM). Însă mandatul nu a fost și nici nu este unul ușor pentru Udriște, el fiind acuzat, nu o dată, de angajați de comportament abuziv.

Încurcate-s … declarațiile

Anul trecut, în luna decembrie, sindicaliștii l-au acuzat pe Udriște că a furat mai multe dispozitive de stins incendiul (n.r. bile antiincendiu) pe care le-ar fi dus acasă, în Mehedinți, la una dintre firmele sale.

În timpul cercetărilor, din declarațiile date de către Udriște și directorul economic a reieșit că, de fapt, bilele antiincendiu, în număr de 15, nu 12, nu ar fi fost furate, ci transportate de directorul Udriște la Suceava, la sediul Sucursalei Nord – Vatra Dornei.

La Sucursala din Suceava a SNAM fuseseră repartizate 41 de bile, iar o parte dintre acestea, respectiv 15, au fost duse personal de directorul Udriște, fix într-o zi de vineri. Nu le-a dus pe toate 41, pentru că (sanchi!) bilele ar fi voluminoase și nu ar fi încăput toate 41 în Dacia Duster. Într-o cutie cu dimensiunile 50 cm X 30 cm X 0,20 cm se aflau 6 bile. Evident, este o mare minciună, pentru că portbagajul și bancheta din spate a Daciei Duster ar fi asigurat suficient spațiu pentru cele 7 cutii ce conțineau  bilele antiincendiu. Această variantă a fost susținută de Udriște și de directorul economic Laurențiu Zainea. La rândul său, șoferul directorului și-a amintit că cel din urmă l-a rugat, undeva în decembrie anul trecut, să ducă în mașină două cutii în care se aflau bile antiincendiu. La sfârșitul săptămânii, mașina rămânea la director, așa că șoferul nu a știut ce s-a întâmplat mai departe.

Udriște le-a spus anchetatorilor că, în data de 11 decembrie 2020, într-o zi de vineri, când bugetarii termină programul la 14, cum avea o deplasare în interes de serviciu la Sucursala Nord, cu sediul în Vatra Dornei, județul Suceava, a luat în mașina de serviciu și cele 15 bile antiincendiu și a purces către Moldova. A explicat că a dus personal dispozitivele pentru a prezenta conducerii Sucursalei Nord și modul de funcționare. Cu alte cuvinte, directorul general al „Apelor Minerale” pleacă la drum, în interes de serviciu, într-o zi cu program scurt, la început de weekend, și parcurge sute de kilometri, tocmai până la Vatra Dornei, pentru a transporta personal dispozitivele antiincendiu și pentru a explica subalternilor cum funcționează. Iar aceste afirmații au funcționat în fața anchetatorilor.

În timpul cercetărilor, sindicaliștii au venit cu o nouă informație, spunându-le anchetatorilor că Udriște l-ar fi pus pe directorul economic să întocmească un document care să probeze că a mers, pe 11 noiembrie, la Sucursala Nord, documentul fiind antedatat. Cei doi directori au omis o informație extrem de interesantă, și anume că autoturismul Duster, folosit de Udriște în acel weekend apărea că a fost alimentat, pe 13 decembrie, la o benzinărie din Drobeta Turnu Severin. La cererea polițiștilor, reprezentanții OMV Petrom au comunicat că, în intervalul 11-13 decembrie, autoturismul Dacia Duster, proprietarea SNAM, a fost alimentat la o benzinărie din Drobeta Turnu Severin.

Plecăm de la ideea că Udriște nu avea de ce să alimenteze din propriul buzunar, pentru că se afla în interes de serviciu. Așa a declarat, că merge la Suceava cu treabă. De la Suceava a mers mai departe la Drobeta Turnu Severin, localitatea sa de baștină. Distanța București-Suceava-Drobeta Turnu Severin înseamnă 1.111 kilometri. Această distanță nu putea fi parcursă cu un plin, cei 50 de litri (capacitatea maximă a rezervorului de Duster) fiind insuficienți, indiferent de motorizarea mașinii. În cazul autoturismului Duster folosit de Udriște, vorbim despre o motorizare diesel, motor 1,6 DCI, 109 CP, 4×4.

Așadar, este limpede ca lumina zilei că Udriște nu avea cum să parcurgă, fără să alimenteze, o distanță de 1.100 kilometri, între București – Suceava și Drobeta Turnu Severin. Însă, aceste date nu au fost suficiente pentru anchetatori ca să-l pună sub acuzare. Mai ales că cei de la Sucursala Nord au confirmat că au primit toate bilele antiincendiu.

În data de 11.12.2020, angajați din cadrul sediului central al SNAM SA au depozitat 12 dispozitive de stins incendiul în mașina în care domnul Alin Udriște, directorul general al societății comerciale menționate anterior, s-a deplasat la domiciliul său, situat pe raza județului Mehedinți. Totodată, în data de 14.12.2020, când domnul director general Alin Udriște a revenit la sediul central al SNAM SA, dispozitivele menționate nu se mai regăseau în mașina cu care acesta s-a deplasat, fiind evident că acesta le-a lăsat la domiciliu, posibil a le utiliza în cadrul institutului de cercetare avansată în domeniul patiseriei, la care este acționar. Din datele cunoscute de către toți angajații SNAM SA, dispozitivele antiincendiu furate de către domnul director general Alin Udriște au fost recepționate fictiv în gestiune de către reprezentanții uneia dintre sucursalele societății, aceștia semnând un proces verbal în fals. (…)Infracțiunea de furt săvârșită de către Alin Udriște poate fi probată prin verificarea stocului de dispozitive antiincendiu, aflate la sediul central al societății și la sucursale, precum și prin verificarea înregistrărilor video din data de 11.12.2020. Deoarece, prin comportamentul infracțional demonstrat, în repetate rânduri, domnul Alin Udriște, în afara prejudiciului financiar important (8.400 lei), contribuie la perpetuarea unei stări de insecuritate în muncă a angajaților SNAM, consider că este necesară informarea membrilor Consiliului de Administrație, pentru a evalua, cu celeritate, propunerea de a prelungi contractul acestuia la conducerea societății””, se arată în sesizarea înaintată, în decembrie 2020, de sindicaliști membrilor Consiliului de Administrație al SNAM.

Societatea Națională a Apelor Minerale a cumpărat, la începutul lunii decembrie 2020, de la o firmă din Galați 100 de dispozitive automate de stingere a incendiilor – bile extinctoare Elide Fire, model ELB 01, pentru care a plătit 83.300 lei, cu TVA.

Am solicitat, la vremea respectivă, directorului Alin Udriște, dar și președintelui CA-ului,  Felix Braniște, să răspundă, punctual, la acuzațiile sindicaliștilor, însă fără succes.

Privatizarea Piscicola, o mare escrocherie

Mulți nemțeni își amintesc, cu siguranță, modul în care Pisciola Neamț a fost vândută pe nimic și devalizată cu sprijinul celor care au cumpărat-o, niște „investitori”din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți. Afacerea „Piscicola” a  fost una dintre marile eșecuri ale sistemului judiciar din România, o afacere care a „mustit” de corupție, dar care nu a avut șansa să fie clarificată de Justiție. Nume grele din politica românească, de la Adrian Năstase, fost premier PSD, Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii, foști șefi ai Agenției Domeniilor Statului, foști deputați, la pesediștii Ioan Munteanu și Iulian Țocu, toți au fost legați într-un fel sau altul de această escrocherie monumentală. Printre cei care au pus umărul la devalizarea acestei societăți, cândva elita pisciculturii din România, s-a aflat Iuliu Alin Udriște care, după moartea tatălui său, în 2004, a preluat afacerea ”Piscicola” de la Neamț. Udriște a fost acuzat că a comis diverse infracțiuni, însă, cel puțin până în prezent, nu a fost trimis în judecată în niciun dosar. Se spune că Piscicola Neamț a fost oferită pe tavă tatălui lui Iuliu Udriște, care ar fi fost bun prieten și fost coleg de facultate cu Petre Daea. În 2003, când Pisciola PAS a fost vândută pe nimic firmei lui Udriște, Daea era secretar de stat la Agricultură, minister în subordinea căruia se afla Agenția Domeniilor Statului. De asemenea, se mai spune că Iuliu Alin Udriște ar fi finul lui Adrian Năstase.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ce au lăsat liberalii la Societatea Națională a Apelor Minerale: nepotul pesedistului Nicolicea, fina lui Flutur, „groparul” Piscicola Neamț și alte pile, cunoștințe și relații

Afacerea „Balta Belina” de la Neamț. Cum a ajuns Piscicola pe mâna prietenului ministrului Daea

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.