Povestea scaunului cu rotile

0
1248

Scaunul cu rotile este un element de tehnică medicală bine cunoscut de fiecare dintre noi. Acesta este folosit de milioane de oameni în toată lumea, devenind pentru unii dintre ei un element indispensabil pentru viața de zi cu zi.

 

 

 

 

 

 

Scaunul cu rotile este un element de tehnică medicală bine cunoscut de fiecare dintre noi. Acesta este folosit de milioane de oameni în toată lumea, devenind pentru unii dintre ei un element indispensabil pentru viața de zi cu zi.

Pentru a ajunge însă la forma la care în cunoaștem noi, această invenție a parcurs numeroase etape, totul pentru a o face confortabilă și potrivită nevoilor celor care depind de acest dispozitiv. Istoria scaunului cu rotile ne arată cu avansul tehnologiei a fost direct proporțional cu necesitatea socială, cu cerințele în schimbare, circumstanțele și ingeniozitatea celor care au folosit acest element.

Când a apărut primul scaun cu rotile?

Sursă: https://blog.sciencemuseum.org.uk/history-of-the-wheelchair/

Deși nu se cunoaște o dată exactă care să indice apariția primului scaun cu rotile, există inscripții descoperite de arheologi care datează din Grecia și China antică. Acestea ilustrează un dispozitiv de mobilier asemănător scaunului cu rotile folosit în anul 6 după Hristos.

Una dintre cele mai bine documentate apariții ale unui dispozitiv de tehnică medicală de acest tip a fost în anul 1595. Aceasta a fost un scaun cu rotile făcut pentru Prințul Philip al Spaniei( 1527-1598), creat de către un inventator necunoscut, pentru ultimii ani de viață a bărbatului care a suferit de o formă severă de gută. Modelul era unul destul de evoluat, cu spătar, suport pentru brațe și șezut căptușite cu material, pentru a spori confortul. Singurul dezavantaj erau cele patru roți, astfel că Prințul trebuia să fie mereu ajutat de un servitor.

Primul scaun cu rotile care putea fi folosit fără ajutor a fost inventat în anul 1655 de un ceasornicar paraplegic din Nuremberg, Germania. Numele acestuia era Stephan Farfler (1633-1689) și și-a construit dispozitivul când avea doar 22 de ani. Copil fiind, acesta își rupsese coloana vertebrală și rămăsese dependent de ajutorul celor din jur pentru a se deplasa.

Folosindu-se de cunoștințele sale, Farfler a creat un cadru sprijinit de trei roți mari care se mișcau în momentul în care învârtea de o manetă. Deși a mai durat câteva sute de ani până la apariția bicicletei, este ușor să vedem cum această invenție era un predecesor demn de luat în calcul.

Muzeul de Istorie din Marea Britanie dispune de un model asemănător cu cel al lui Farfler. Creat în anul 1910, acesta dispune de trei roți unite de un lanț, care este pus în mișcare în momentul în care persoana care îl folosește începe să învârtă de cele două manete amplasate deasupra suporturilor de brațe.

Evoluția scaunelor cu rotile

Sursă: https://blog.sciencemuseum.org.uk/history-of-the-wheelchair/

Începând cu a doua jumătate a secolului 18, o multitudine de noi îmbunătățiri au fost aduse la prototipul scaunului cu rotile. Datorită cererii crescute, tot mai multe modele au fost create și disponibile pentru închiriere în Bath, un orășel din Marea Britanie care se ocupa de tratarea a diverse afecțiuni.

Cel mai cunoscut element de acest fel din acea perioadă este scaunul creat de Charles Darwin în anul 1783. Acesta era un model susținut de două roți mari, unite sub suportul de șezut, și o a treia roată în față, element care aduce aminte de primele modele de bicicletă.

În secolul 19 se aduseseră deja îmbunătățiri prototipului, punându-se accent pe confortul persoanei care îl folosea. De asemenea, se viza ușurința manevrabilității și capacitatea de a-l folosi independent.

 

Sursă: https://blog.sciencemuseum.org.uk/history-of-the-wheelchair/

Concluzie

În funcție de afecțiunea pe care o ai, un scaun cu rotile s-ar putea să fie recomandarea potrivită. Dacă nu ai suferit însă o accidentare gravă, ți-ar prinde bine să afli mai multe detalii despre tipuri de orteze medicale. Descoperă tehnica medicala de la E-motion pentru a alege varianta potrivită pentru nevoile tale.

Articol sponsorizat

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.