Ștabii din IGPR și MAI, principalii vinovați pentru starea în care se află sistemul de apărare și ordine publică

6
1382

Acum, după ce s-au mai decantat din emoțiile și furia publică legate de deznodământul nefericit al evenimentului de la Onești, ne putem permite o analiză mai așezată, în speranța unei predispoziții mai mari a opiniei publice de a asculta și vocile din interior.
Înainte de toate, miezul trebuie decorticat de mulțimea lăturilor aruncate, din oficiu, în capul polițiștilor, ”incapabilii și incompetenții”, cu toți in corpore pentru cele întâmplate. Alte voci, din mass media, au simțit nevoia să accentueze: 27 polițiști nu au putut opri un infractor de la comiterea dublei crime! Inevitabil – cum altfel? – s-a și făcut legătura cu protestele polițiștilor: vor salarii mărite (deși era vorba despre aplicarea legii), dar nu vorbesc un cuvânt despre reformă (deși era suficient să răsfoiască doar pagina Sindicatului Diamantul, ca să vadă contrariul).

Ce s-a văzut din interiorul ”sistemului”?

Un deznodământ previzibil legat de soarta conducerii IPJ Bacău. Vântul schimbării a fost perceput de toată lumea, imediat ce lucrurile dădeau semn că sunt destul de serioase. Altfel spus, în asemenea situații, în mod tradițional, MAI și ștabii de la IGPR caută țapul ispășitor din zona de competență teritorială. Și țapul e cu atât mai mare și gras, cu cât problema era mai groasă. Data asta a fost urâtă rău și, deci, seful de IPJ a fost pus pe făraș.
Nu le plâng de milă, dar este tehnica tradițională a ștabilor din IGPR și MAI de a pune batista pe țambal, pentru a evita să ajungă para mâniei publice spre fundul lor, realmente principalii vinovați pentru starea în care au adus sistemul de apărare și ordine publică. Așa s-a întâmplat la Piatra-Neamț, apoi la Caracal și acum – previzibil și inevitabil – la Onești. Faptul că demiterile au reprezentat decizii ce au anticipat soluțiile în cercetările disciplinare/penale deschise (unele confirmate), nu au ridicat și minime reacții publice legate de prezumția de nevinovăție de care se bucură/trebuie să se bucure orice muritor până la soluționarea cazului.

De ce scapă de ei atât de ușor?

Pentru că la fel de ușor au fost instalați în funcții. La nevoie sunt carnea de tun, gata de sacrificiu pentru tresele de chestor. Pentru că nu competența sau experiența verificată, călită în munca operativă, reprezintă criteriile principale de promovare a șefimii. În mod tradițional, favoriții sunt trimiși la ”Înalta Poartă” cu ceva sprijin politic, pentru că în spatele lor se încrucișează multe patimi ale structurilor de putere locale, ascunse în partide politice.
IGPR-ul îndeplinește o simplă formalitate, validând voința ministrului, acesta, la rândul său, tributar partidului care l-a făcut OM. E o schemă atât de familiară, încât până și ”câinele de pază al democrației” se gudură și dă din coadă la citirea firmanului de domnie …
Priviți cazul recent de la Neamț al polițiștilor care fac politică … pardon, ”sprijiniți de partide politice” (pe ce criterii, cum au dat de ei?) în bătaia pentru ocuparea scaunului de inspector șef! Același scenariu e în plină desfășurare deja la Bacău.
Întrebat de presă dacă polițiștii au greșit, vajnicul reprezentant IGPR pronunță deja verdictul unei anchete abia deschise! ”E clar, dacă am ajuns NOI aici, evident că au greșit!”

Rolul de negociator trebuie să-l practice ofițeri cu temeinică pregătire în psihologie

Au greșit cei de la SAS, pentru faptul că din banii lor au cumpărat un berbece pentru spart ușa și IGPR-ul nu a găsit de cuviință să doteze cu cele necesare structurile de poliție? Sau faptul că deștepții de la MAI și IGPR nu au înțeles că rolul de negociator trebuie să-l practice ofițeri cu temeinică pregătire în domeniul psihologiei și nu de un subofițer, cu câteva cursuri făcute la bifă?
Au greșit prin faptul că la o misiune de salvare de vieți omenești au venit mai prost echipați și umiliți, decât felul cum apare recenta structură de ”orientați” de la Poliția Animalelor în misiunea de presupusă salvare a unui cuib de iepurași?
Stimați cetățeni, sindicatele din poliție arată, dar nu pot, de unele singure, să coboare visători de teapa lui Vela cu picioarele pe pământ.
Oriunde, la orice acțiune, există un coordonator, același lucru s-a întâmplat și la Onești. Nimeni nu acționează de capul lui, nu există – decât în condiții excepționale, fără șef alături – atitudini individuale. Fiecare acțiune de negociere sau intervenție precum și modul de executare așteaptă o dispoziție de la acel șefuleț înscăunat, așa cum am arătat mai sus, de la care, acum, IGPR, MAI și întreaga țară așteaptă să o facă pe Harap Alb! Problema e că nu prea poți face din r…t bici și să mai ai și pretenția să pocnească!
Dincolo de acest aspect, intervine știrea că la fața locului a fost procurorul de caz și că intervenția s-a aflat sub coordonarea și autorizarea acestuia. Cam la fel ca în cazul de la Caracal … doar că lumea a rămas, în continuare, cu mânia vărsată pe polițiști!
Motivul rezidă în cele două atitudini absolut diferite ale ministerelor de resort: Ministerul public îndeamnă la calm și face apel la prezumția de nevinovăție, în timp ce MAI apelează la sacrificare spre îmbunarea tuturor zeilor posibili și imposibili, numai să scape basma curată. Și asta pentru că în Ministerul Public purtătorii de hârtii, IT-iștii, contabilii, secretarele nu au statut de procuror și deci, nu imprimă decizii.
Mulți ”cunoscători” au observat că psihopatul se afla la balcon, în cătarea unui lunetist iscusit care ar fi asigurat un alt deznodământ evenimentului. Înainte de toate, nu știu dacă la IPJ Bacău există o lunetă și dacă există, nu știu câtă siguranță ai cu trei trageri pe an la SAS. Pentru restul polițiștilor, în întreg anul 2020, ministerul lui Vela, urmat pe aceeași călcătură de Bode, nu a organizat nici o tragere! ”Pandemia e de vină”, zicea, aseară, Cîțu! Așa o fi, dar uite că, exact în pandemie s-a întâmplat să te prindă nevoia! Cine își asumă răspunderea?

Și Poliția tot cu ”salvarea vieților” se ocupă

Apropo de asumarea răspunderii: în orice alt județ s-ar fi întâmplat, putini șefi coordonator ai unei asemenea intervenții ar fi avut curajul să-și asume comanda de executare a focului direct asupra psihopatului. Și asta din două motive:
1. Era linșat imediat de mulțimea moraliștilor pentru vina de a fi abandonat negocierea și vorba bună, alegând să curme viața unui bătrânel care, iată, a ajuns la capatul răbdărilor.
2. Îl aștepta o cercetare pentru omor, poate și o condamnare.
În fața unei asemenea fatalități ești nevoit să speri că negocierea va duce la desistare. Efectiv, își agață, cu toată speranța, cariera și soarta de acest fir de păr.
Că au fost sesizări înainte, ce ar fi trebuit să atragă atenția … mulți eroi după război. Știu și eu un tip care ne-a necăjit cu repetate petiții că l-au răpit extratereștrii, i-au pus un CIP în cap, prin intermediul căruia ei spionează pământenii. Până nu i-am arătat becurile de la sistemul de acces de la intrarea principală, spunându-i că becul roșu s-a aprins pentru că avem și noi sistem secret care blochează cipurile, n-am scăpat de el! Cazuri și nebuni sunt cu ghiotura, unii cu tulburari psihice – aflați în evidență medicală – sunt lăsați să profeseze în fața elevilor, fără ca legea, ”sistemul” să ofere soluțiile temeinice de evitare a unei potențiale tragedii!
Cazul de la Onești este unul dintre evenimentele nefericite care reclamă abordarea cu maximă seriozitate a serviciului polițienesc. Pentru că o reformă reală, sănătoasă – întreprinsă de veterani cu experiență practică în spate -, poate face diferența dintre viață și moarte.
”Medicul salvează vieți”. E timpul să se înțeleagă faptul că și Poliția tot cu ”salvarea vieților” se ocupă.
 
Vitalie Josanu, vicepreședinte al SPR „DIAMANTUL”

6 comments

 1. Andrei Varga 5 martie, 2021 at 11:51 Răspunde

  Poate nu multă lume știe cine a fost și cine este fostul comandant al IPJ Bacău.
  Nimeni altul decât maestrul care live declara că nevestele bătute de bărbat ar trebui să nu mai sune la 112 că stresează sistemul.
  Mai pe românește stai și bătută și f..a, că doar nu te a măritat poliția .
  Trebuia încă de atunci demis, organizații pentru apărarea drepturilor femeilor din toată țara au protestat atunci, dar dom chestor era bine înfipt .
  Pe numele său adevărat, chestor Vasile Oprișan, fost comandant IPJ Bacău va intra în istoria romanilor cu aceasta declarație halucinantă de a dreptul .

 2. Andras Varga 5 martie, 2021 at 11:54 Răspunde
 3. Arpagic 5 martie, 2021 at 13:39 Răspunde

  Cele mai mari nulitati din istoria MAI au fost promovate in fruntea institutiei in ultimii 2 ani de regimul galben bolsevic un personaj dubios turnator la securitate cu o gramada de dosare penale ca Vela unul cu un doctorat plastografiat ca Despescu un ziarist de doi bani ajuns sef la crima organizata ca Berbeceanu unul ca Bode care se pare ca nu realizeaza ce functie ocupa in prezent o chestorita la 35 de ani ca Irina Alexe pensionara la 42 de ani revenita secretar de stat cu 30.000 de lei pe luna si cum vreti voi ca baza aparatului sa fie sanatoasa. Cum vreti ca aia sa intervina eficient la Onesti cand cuvantul de ordine in aparatul MAI este orientarea si toti sunt invatati de mici sa fuga de munca. Cum sa se apuce de munca cand ei sunt educati de la gradinita sa fuga de munca si doar sa se orienteze. Cancerul este generalizat societatea este toata in metastaze……..

 4. Alex 5 martie, 2021 at 13:52 Răspunde

  Sa nu o dam iar pe lipsa de dotari, lipsa de oameni etc. etc. Ce a fost la Onesti este o imensa rusine pe institutia politiei, o institutie lenesa, corupta si care devine pe zi ce trece inutila, caci in loc sa rezolve problemele in tara, creaza probleme in tara. Daca este vreo lipsa, e lipsa de Onoare. Drept pedeapsa, pe cei demisi ii asteapta o pensie la 40 si ceva de ani, de cca 1, 15xsalariul. Rau tare mai e in poliția română! (asa a fost la Caracal si peste tot). Ati vazut pe vreunul ca pleaca sa lucreze la privat? Pleaca câinele de la măcelărie? Despre competențe, ce sa mai vorbim, nu a făcut Academia lor vreo 800 (!) de doctori!!! Ca de, e spor de 15-20%. Si mai sunt si pupezele alea ” purtătoare de cuvant”, cu cascheta pe o ureche. O splendoare!

 5. maria.@ 5 martie, 2021 at 19:49 Răspunde

  La Antena 3 s-a spus ca TULUC adjunctul lui ” peste” de la IPJ BACAU, a fost mutat la comanda Politiei Municipiului Bacau ! Bai BODE ne lasi! Mai BODE nu iti este RUSINE ! nu se gaseste un meserias tanar sa il promovati ! atentie nu sa il manipulati!!! aducetil de la armata dar nu mai puneti ametiti care asteapta mura in gura sa actioneze ! puneti sef un ul care a lucrat la personal deci prin defimitie un tip cu statura ” ghiocelului” RUSINE PNL !!

  • Garcea 8 martie, 2021 at 17:26 Răspunde

   De ce promovat si nu scos postul la concurs pe “bune”,sunt o gramada de chestori,sefi de sindicat si “doctori” plagiatori promovati.La zecile de organizatii sindicale au sute de presedinti,vicepresedinti etc.,multi dintre ei interlopi cu dosare penale in instanta.Cica,fac proteste pentru respectarea legii !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.