”Ministrul Năsui să coboare din idilicul mediu online în mediul offline, pentru a acționa efectiv împotriva deprofesionalizării și politizării excesive a societăților”

0
908

Semnalele de alarmă trase de salariații Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), membri ai Sindicatului „Perla”, cu privire la deprofesionalizarea și politizarea excesivă a companiei de stat, nu au reușit să-i capteze atenția ministrului Economiei, Claudiu Năsui. În acest context, angajații SNAM continuă dezvăluirile din cadrul companiei:

„După apariția în mass media a punctului de vedere al membrilor Sindicatului Liber Perla, referitor la situația din cadrul Societății Naționale a Apelor Minerale, reacțiile au fost diverse:

  • Conducerea SNAM SA a încercat să identifice sursa informațiilor, deoarece datele prezentate aduceau în vizorul noului ministru deprofesionalizarea și politizarea excesivă a unei societăți aflate în portofoliul Ministerului Economiei.
  • S-a încercat mușamalizarea supradimensionării departamentului Resurse Umane prin transferul unuia dintre angajați la Departamentul Administrativ, urmând ca acesta să preia funcția de magazioner, atât pentru a reduce numărul ”tăietorilor profesioniști de frunze la câini”, cât și pentru disiparea responsabilității, în eventualitatea unui control ordonat de către reprezentanții Ministerului Economiei.
  • Angajații SNAM au conștientizat faptul că încercarea conducerii de a destructura mișcarea sindicală a avut ca scop eliminarea singurului interlocutor legal, care se poate împotrivi managementului discreționar practicat la nivelul SNAM SA.

Cea mai importantă reacție ar fi trebuit să apară la nivelul conducerii Ministerului Economiei, materialul precedent ajungând pe masa ministrului Claudiu Năsui, acesta preferă să fie foarte activ în mediul online, postând pe Facebook toate intențiile sale lăudabile, dar aflate încă în stadiul de proiect.

Din păcate, în încercarea de a-și consolida capitalul politic și imaginea publică, conducerea Ministerului Economiei poate permite, prin lipsa reacțiilor concrete, mușamalizarea infracțiunilor, a managementului defectuos, precum și consolidarea poziției conducerii SNAM SA.

Pentru a veni în sprijinul reprezentanților Ministerului Economiei, care susțin, cel puțin în mediul online, ”revoluționarea” modului de management la nivelul societăților la care statul român este acționar, vom continua seria dezvăluirilor din mediul SNAM SA, sperând că reacțiile decizionalilor se vor concretiza în cel mai scurt timp.

***

Pentru a demonstra că noua organigramă a fost elaborată doar pentru a oferi locuri călduțe ”de stat la stat” unor persoane lipsite de competențe profesionale elementare, vom prezenta câteva situații care pot face obiectul unor controale tematice din partea reprezentanților Ministerului Economiei sau a altor instituții.

  1. Pe site-ul SNAM SA au fost postate, în data de 19.01.2021, declarațiile de avere ale noilor directori.

Deși are în subordine destui angajați, doamna Ifrim Monica Gabriela, fina fostului director general Radu Dumitru, nu a putut gestiona nici măcar o activitate elementară, predând documentele fără să fie anonimizate către firma care se ocupă de întreținerea site-ului instituției. Doamna Ifrim Monica Gabriela, care se auto-caracterizează ca fiind ”o bună profesionistă”, a omis să anonimizeze adresele imobilelor declarate de către conducerea SNAM SA, încălcând normele stabilite de către Agenția Națională de Integritate, situație care creează un disconfort evident persoanelor care și-au văzut adresele personale fiind făcute publice.

  1. În contextul concedierilor masive survenite la nivelul Primăriei Capitalei, un proaspăt director din cadrul SNAM SA, dorind să genereze îndepărtarea din societate a responsabilului SSM, pentru a-și angaja o rudă ”competentă”, a solicitat un audit a activității acestuia.

Din păcate pentru conducerea SNAM SA, angajatul responsabil nu numai că a demonstrat că stăpânește legislația din domeniu mult mai bine decât superiorii săi, dar a consemnat în documentul de control toate neregulile constatate și presiunile la care a fost supus:

  • Directorul General si unii conducatori ai locurilor de munca nu au respectat legislatia in vigoare referitoare la obligativitatea purtarii mastii in spatiile inchise, incalcare a legii pe care o puteti verifica in inregistrarile video ale camerelor de securitate care sunt instalate la fiecare etaj.”
  • Prin puterea exemplului, directorul general a îngreunat masurile necesare pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si mi-a fost impiedicata indeplinirea responsabilitatilor de prevenire a imbolnavire conform legislatiei SSM”
  • Serviciul Intern de Prevenire si Protectie nu a functionat si nu functioneaza ca o structură distinctă conform HG 1425/2006 art.24 pct (1)”
  • deși sumele necesare au fost prevăzute în bugetul societății, nu a fost efectuat controlul medical periodic al angajaților”
  • ” Cunoasterea PPP se face in cadrul instruirii periodice care conform art.95 din H.G 1425/2006 modificata si reactualizata. Majoritatea conducatorilor locurilor de munca refuza sa indeplineasca aceasta sarcina legala, iar, urmare a atentionărilor mele, am fost supus la presiuni din partea superiorilor ierarhici, care s-au finalizat cu cercetarea mea disciplinară.”

Urmare a documentului elaborat și asumat de către angajatul care a îndrăznit să spună adevărul într-o instituție în care incompetența este considerată virtute, doamna Diana Călin, auditor din partea Ministerului Economiei pe linia SSM, a decis, de comun acord cu conducerea SNAM SA, să inițieze denigrarea din punct de vedere profesional a angajatului care insistă să respecte lege. În acest sens, se încearcă obținerea unor declarații din partea angajaților SNAM SA, care să susțină că nu au fost instruiți corespunzător, făcând abstracție de prevederile legale, care stabilesc că instruirea angajaților este obligația conducătorilor locurilor de muncă și a superiorilor ierarhici.

O dovadă suplimentară a faptului că doamna Ifrim Monica Gabriela este ”o bună profesionistă” o reprezintă și faptul că aceasta a coordonat, timp de mai mulți ani, activitatea angajatului responsabil SSM, fără să cunoască faptul că nu are acest drept, în lipsa studiilor de specialitate.

  1. Pentru a înțelege inutilitatea departamentul creat pentru a transforma un personaj inutil în director, vom prezenta cele două proiecte de investiții asumate de către domnul Alin Nicolicea, nepotul liderului PSD Eugen Nicolicea:
  • Schimbarea parcului auto al SNAM SA, context în care, urmare a documentelor oficiale transmise încă din luna decembrie 2020, domnul Alin Nicolicea, împreună cu domnul Zainea Laurențiu, exercită un lobby agresiv la nivelul reprezentanților ministerului, în vederea obținerii tuturor aprobărilor necesare. Trecând peste lipsa de moralitate a acțiunilor directorului Nicolicea Alin, care încearcă să își justifice prezența în cadrul SNAM SA, în memoria angajaților SNAM SA este încă prezentă foaia de parcurs completată de către acesta, care consemna faptul că, după 30 de zile de utilizare, consumul final era de -8 (minus opt) litri de combustibil. Ținând cont de faptul că acest individ nu poate înțelege algoritmul ”complex” folosit la completarea unei simple foi de parcurs, întrebarea legitimă este ”cum va reuși să elaboreze un caiet de sarcini pentru achiziții în domeniul auto”?
  • Fabrica ”fantomă” de îmbuteliat apă minerală, care a generat beneficii materiale consistente camarilei constituite în jurul fostului director general Radu Dumitru, și care se regăsește și acum grupată la conducerea SNAM SA. Trecând peste faptul că singurul document prezentat ca fiind ”studiu de prefezabilitate” este, de fapt, o evaluare imobiliară achiziționată la un preț supraevaluat (circa 25.000 de dolari), la nivelul SNAM SA, chiar și după punerea în aplicare a noii organigrame, nu există nici măcar un angajat care să dețină competențe profesionale reale și demonstrate în domeniul îmbutelierii de apă minerală, majoritatea fiind ”eterni” angajați la stat.

Ca o concluzie a acestui comunicat, membrii Sindicatului Liber Perla îl roagă pe domnul ministru Claudiu Năsui să coboare din idilicul mediu online în mediul offline, pentru a acționa efectiv împotriva deprofesionalizării și politizării excesive a societăților la care statul român încă mai deține pachete de acțiuni!”

Sindicatul Liber „Perla” 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.