Fapte, nu vorbe! Pe podul de la Luțca nu se mai lucrează. În campania electorală, totul a mers șnur

2
4197

Lucrările de reabilitare a podului de peste Siret, de la Luțca, au fost oprite fără ca reprezentanții Consiliului Județean Neamț să se obosească și să comunice motivul.

Oamenii care au crezut în promisiunile făcute în vară, la începerea lucrărilor, sunt acum dezamăgiți. Unul dintre ei a declarat pentru atacul.ro că nu a mai văzut picior de muncitor de mai bine de două luni.

„Au trecut, cred, aproape 2 luni de când nimeni nu lucrează nimic. Am făcut poze  și video în care se vede că nu lucrează nimeni. Ionel Arsene și primarul Gheorghe Iacob promiteau, în campania electorală, că podul va fi reabilitat în 5 luni, până la Crăciun, însă se vede că cetățenii comunei au fost păcăliți încă o dată. Și nu numai ei, ci toți cetățenii care au crezut că vor folosi repede acest pod. Arsene a promis, înainte de alegeri, că va veni la fața locului, o dată la două săptămâni, ca să verifice stadiul lucrărilor, însă nu s-a ținut de cuvânt. Podul este foarte important, pentru că face legătura mai multor comune cu orașul Roman. Mulți sunt obligați să folosească rute ocolitoare pe care nu se încumetă oricine să le folosească, cum ar fi podul de pontoane de la Adjudeni folosit acum pentru a ajunge la Roman de cei care locuiesc dincoace de Siret.  Constructorul a abandonat lucrarea, iar nimeni nu spune nimic. De ce?”, ne-a declarat un sătean din Sagna.

Nici miercuri, 8 ianuarie, pe podul de la Luțca nu se afla vreun muncitor, deși vremea era una mai mult decât favorabilă pentru executarea lucrărilor de construcții. Reprezentanții Consiliului Județean Neamț au spus că lucrările au fost sistate în perioada sărbătorilor de iarnă și în sezonul rece mai apar perioade când nu pot fi executate astfel de lucrări.

La sfârșitul lunii iulie, cu o lună înainte de campania electorală, Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț și candidat pentru un nou mandat, anunța că au început lucrările de modernizare la podul de peste Siret. Cu cască de inginer pe cap, Arsene a anunțat ca pe o mare victorie, chiar de pe șantier, începerea lucrărilor.

Au urmat alte vizite pe șantier pentru a evalua stadiul lucrărilor. La una dintre ele, din 14 august, primarul comunei Sagna, și el candidat pentru un nou mandat, își exprima încrederea că lucrurile vor merge bine, iar de sărbători (sărbătorile de iarnă 2020) oamenii vor putea folosi podul. Arsene a mai vizitat lucrarea pe 12 septembrie, înainte de alegerile locale, și pe 29 octombrie, înainte de a începe campania la alegerile parlamentare. La ultima vizită, cea din 29 octombrie, Arsene dădea asigurări că se lucrează pe podul de la Luțca.

Finanțarea lucrării este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), suma alocată fiind de 6,8 milioane de lei. În ceea ce privește termenul de finalizare a execuție, lucrurile sunt neclare. S-a spus că firma care reabilitează podul trebuie să finalizeze lucrarea în 24 de luni, iar contractul a fost semnat în iulie 2020. Pe de altă parte, reabilitarea podului de la Luțca este prinsă într-un contract mai mare, care prevede reabilitarea a 44 de drumuri județene și poduri. Licitația a fost organizată în vara anului 2019, iar termenul de finalizare a lucrărilor, așa cum se menționează în contract, este de 815 zile. Asta înseamnă că toate drumurile și podurile prevăzute în contractul respectiv trebuie să fie finalizate la finele acestui an.

Nimeni de la Consiliul Județean nu  explicat de ce lucrările de reabilitare a podului de la Luțca au demarat în iulie 2020, înainte de campania electorală la locale, în condițiile în care contractul a fost încheiat în august 2019, cu aproape un an înainte.

În august 2019, Consiliul Județean Neamț a încheiat un contract în valoare de 222.102.012 lei, fără TVA, cu asocierea de firme formată din Aqua Parc SRL (lider), firma lui Gheorghe Vlasie (cumătrul lui Ionel Arsene), Mavgo Holding SRL (controlată de Vlasie prin interpuși), Rustrans SRL (controlată de un afacerist băcăuan), Alido Proiect SRL, Trust CCDP (controlată de Daniel Niță, cel care a cumpărat, de la cumnatul lui Arsene, televiziunea Tele M), Hydrostroy AD (firmă din Bulgaria care a mai câștigat licitații cu Aqua Parc și Mavgo), Primacons Group SRL, Danlin XXL, Darcons SRL și Rutier Construct SRL. A fost singura ofertă, motiv pentru care contractul încheiat a fost super avantajos pentru asocierea de firme, diferența dintre valoarea estimată a contractului și oferta asocierii de firme fiind de 1,7 milioane de lei. Consiliul Județean Neamț a reușit perfomanța să comaseze, cu acceptul autorităților centrale, într-o singură licitație mai multe lucrări de infrastructură rutieră. Pentru suma de 222 de milioane de lei, asocierea de firme trebuie să reabiliteze și modernizeze peste 40 de drumuri județene și poduri în termen de 815 zile, începând cu august 2019.

Cum pe șantier nu am găsit niciun panou care să indice firma care reabilitează podul de la Luțca, nu putem decât să presupunem că executantul lucrării este Darcons SRL, firmă controlată de Romică Rotaru. Prezența fiului acestuia, Alexandru Rotaru – fost deputat PSD, la prima vizită a lui Arsene la podul de la Luțca, din iulie 2020, nu face decât să confirme această variantă.

Daniel MURARU

2 comments

  1. Liviu 9 ianuarie, 2021 at 14:19 Răspunde

    In tot judetul au pacalit alegatorii. Amintiti-va doar celebrul Axial inaugurat (dar neterminat) cu fast si cu aplaudaci de la Carmen Seculare si din echipa marelui dregator al muntelui Ceahlau salvamontistul iubitor de bomboane din supermarket, Papalicef. Cel putin pe acest individ nu-l verifica nimeni la cheltuielile exorbitante, care face adevarate maceluri la partide de vanatoare clandestine. Este un jaf inimaginabil. Exemplele pot continua, in tot judetul a promis lucrari in preajma alegerilor dar vina nu este a lui. Opozitia a fost inexistenta sau chiar obedienta pe la intalnirile de taina din mănăstiri.

  2. V.Vasile 11 ianuarie, 2021 at 10:24 Răspunde

    La capitolul ,,gogosi,, mai treceti si modernizarea str.Izvoare (promisa de peste 12 ani) si in continuare spre Margineni , Podul de la Girov care in curand nu o sa mai sustina o roaba incarcata , traseul Itrinesti – Balusesti -Dochia care arata ca dupa bombardament….Mai ,,dragii mei nemteni,, iar ati fost serviti bine. In ce ma priveste, fara sa fi ,,consumat,, ceva , raman la intrebarea consacrata, eu cu cine votez ? Deci sunt din ce in ce mai ,,optimist,, mai ales acum cand ne conduc destinele tot felul de pretiosi care de care mai auriti mai platinati mai Bratieni cu Cv-uri stufoase si nefolositoare tarii.
    Cum poate sa ajunga sa ne conduca destinele unul care a afirmat despre Isus ca este
    ,,Provenit dintr-o familie foarte ciudată. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea,, cum ??? Pentru ca bomboana sa fie in varful sperantelor noastre a ajuns sef la comisia pt. cultura !!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.