Judecătoarea Donighevici nu-i pe placul inculpatului Ionel. Cum a fost soluționată cererea de recuzare

4
814

La ultimul termen de judecată, din 17 decembrie, al procesului în care este vizat, pentru fapte de corupție, Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, avocații celui din urmă au cerut recuzarea judecătoarei Daniela Donighevici Rusu, așa cum au mai făcut și la sfârșitul lunii iulie. Pentru judecarea cererii de recuzare, instanța a acordat următorul termen al procesului pe 28 ianuarie, adică după mai bine o lună și 11 zile. Cererea de recuzare a fost judecată pe 18 decembrie de un alt complet de la Tribunalul Bacău, soluția fiind de respingere.

„Solutia pe scurt: În baza art. 67 rap. la art. 64 al. 1 lit. f C.pr.penală respinge ca nefondată cererea de recuzare a d-nei judecător Rusu Donighevici Daniela formulată de inculpatul Arsene Ionel prin apărător ales. Conform art. 275 al. 2 C.pr.penală obligă pe inculpat, să plătească statului suma de 300 lei cheltuieli judiciare. Pronunţată în camera de consiliu din 18.12.2020”, se arată în decizia instanței de judecată.

Cum procesul se judecă cu ușile închise, informația privind motivele invocate de avocați pentru a o recuza pe judecătoare este secretă.  

Avocații lui Ionel Arsene au cerut și la termenul din 30 iulie recuzarea judecătoarei Daniela Donighevici Rusu. Prin cererea de recuzare, care a fost respinsă a doua zi de un alt complet de judecată, Arsene a câștigat doar timp, instanța fiind nevoită să amâne cauza pentru data de 27 august, adică după aproape o lună, în condițiile în care cererea de recuzare s-a judecat în data de 31 iulie, adică la o zi de când a fost depusă.

Avocații pot solicita recuzarea unui judecător dintr-un dosar de mai  multe ori, pentru că nu există o limită în acest sens. Important este ca motivele de recuzare să fie diferite la fiecare cerere.

Proces cu ușile închise

Dosarul în care Ionel Arsene este acuzat de DNA de fapte de corupție s-a judecat inițial la Tribunalul Neamț, primul termen al procesului fiind fixat pentru 28 august 2018. Apărătorii lui Arsene au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău, în 21 martie 2019, a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Acesta și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, lucrurile s-au schimbat radical. În primul rând, procesul a fost strămutat, decizia fiind luată la Curtea de Apel Bacău. Ulterior, magistrații băcăuani au fost rapid de acord și ca procesul să se judece cu ușile închise, astfel că jurnaliștii nu au mai putut participa la ședințele de judecată. Instanța băcăuană a admis cererea apărătorilor lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a Justiției ar fi împiedicată. Așa se face că, de la termenul din aprilie 2019, primul de la strămutarea dosarului la Bacău, ședințele de judecată se desfășoară în „secret”. Pot participa la proces doar inculpatul, avocații, procurorul DNA și martorii din dosar.

Arsene, trimis în judecată în februarie 2018

Ionel Arsene este judecat pentru trei fapte de trafic de influență, într-un singur dosar care se află pe rolul Tribunalului Bacău. Într-una dintre cauze, denunțător a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț. Pinalti a făcut denunț împotriva lui Arsene la DNA, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de influență. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie –  septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a sumei anterior menționată, demersuri rămase, însă, fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai.

Doru Avram a fost directorul Rotercom Prestige SRL, firma familiei lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. De asemenea, Arsene nu are voie să se apropie de Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai. Primii doi sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar ultimul acționar al aceleiași firme. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de Transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte. Senatorul nemțean Eugen Nazare Țapu, coleg de partid cu Mihai Lupu, era, în anul 2012, membru în Consiliul de Administrație al societății Construcții Hidrotehnice SA Iași, o firmă implicată în ultimul timp în foarte multe scandaluri de corupție.

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpatul Arsene a cerut recuzarea judecătorului. Ce a decis instanța

 

 

4 comments

  1. Stefan 21 decembrie, 2020 at 12:35 Răspunde

    Mihai Lupu, proprietarul “Constructii Hidrotehnice ” Iasi a fost, in vremea guvernului Tariceanu, director la Oil Terminal SA Constanta, cel mai mare depozit de hidrocarburi din tara!Seful lui pe linie de minister era Eugen Tapu, pe atunci secretar de stat la Ministerul Economiei, sustinut de Pinalti!Pinalti a facut niste mega-afaceri cu Oil Terminal -era vorba de recuperarea “deseurilor” petroliere, prin niste interpusi (interlopul Draghis Decebal).Iata cum se leaga lucrurile…Apropo, dl. Mihai Lupu este, acum, presedinte al CJ Constanta (PNL)!Asa-i ca e tare?!

  2. Tot o Daniela, la fel de netematoare 21 decembrie, 2020 at 13:29 Răspunde

    Mihai Lupu a trecut la PNL cu intregul cash din conturi. Doar nu crede cineva ca l-au infiat cei de la PNL, pentru ca ar fi avut ceva calitati la purtator. Miscarile financiar-bancare din conturile lui, pot fi lesne verificate. Cat, unde si cand s-au facut viramentele. Este imbucurator sa aflam ca justitia romana s-a dezmortit, cel putin in cazul lui Arsene Ionel. Ramane de vazut cine se incalzeste sa-i ia locul. Si poate nu pleaca singur din CJ Neamt. Ar trebui sa-si ia si mana dreapta din mandatul anterior. Faptul ca Arsene se teme de dna judecator, pe care a avut tupeul sa o recuze, dovedeste fara echivoc, ca aceasta doamna are mana grea. Si bine face. Unul ca Arsene Ionel, nu pricepe din cuvinte blande. Trebuie ceva greu pentru el. Si nu numai.

  3. constantin 21 decembrie, 2020 at 14:43 Răspunde

    Mai stim noi pe unul de la psd Neamt care a tras de timp crezand ca scapa.Asa si acest individ aterizat din greseala sau total aiurea la psd.Totusi nu inteleg completul de judecata de la CA Bacau cum de accepta sa vicieze procedura.Daca era judecator Jitaru fosta la p.neamt imediat il aducea pe inculpat cu mandat.Sau procurorul fost la ca bacau Iftode cerea termen 3 zile.Intr-adevar la bc.se aplica Constitutia “nimeni nu este mai presus de lege “Cata aiureala in justitie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.