Primarul de Războieni, amendat cu 10.000 de lei de Inspectoratul de Stat în Construcții

2
1606

În urmă cu peste 10 zile, inspectorii Inspectoratului Județean în Construcții Neamț au luat măsura sistării lucrărilor de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu” din Războieni, ca urmare a neregulilor identificate. Totodată, primarul Bogdan Țarălungă (foto) și administratorul firmei de construcții au fost amendați. Potrivit surselor noastre din Primăria Războieni, Bogdan Țarălungă a fost amendat cu 10.000 de lei, iar administratorul firmei, cu 5.000 de lei. Informația le va fi foarte utilă consilierilor locali care ar putea să facă demersuri astfel încât amenda să fie achitată de primarul Țarălungă, nu din bugetul primăriei, așa cum se întâmplă de obicei.

Măsura de sistare a lucrărilor la unitatea de învățământ a fost luată până la intrarea în legalitate, respectiv până la obținerea autorizației de construire și până la remedierea problemelor identificate în urma controlului de pe teren.

Verificare a reprezentat primul pas făcut de autorități, după ce mai mulți săteni s-au plâns de faptul că elevii de la această școală sunt nevoiți să învețe în frig și în zgomotul produs de muncitorii care executau lucrările de reabilitare. Părinții s-au adresat Inspectoratului Județean de Construcții Neamț, care a trimis la fața locului o echipă de control.

Însă problemele cu acest proiect sunt mult mai mari, existând suficiente informații care indică faptul că licitația a fost una aranjată.

Astfel, licitația pentru reabilitarea și modernizarea școlii, în valoare de 943.319 lei (fără TVA), a fost câștigată, în aprilie 2020, de asocierea formată din societățile Bog Edil Serv SRL, Barbecip SRL și Aqua Project SRL. Firma Bog Edil SRL Negrești, care a avut, în 2018, cifra de afaceri 0, niciun muncitor, și o pierdere de 7.909 lei (firma nu figurează nici acum, pe site-ul Ministerului de Finanțe, cu bilanțul aferent anului 2019) aparține unui tânăr căsătorit cu o verișoară de-a lui Gabriel Hîrțan, fost consilier local în Războieni, care controlează două firme de construcții abonate la lucrările de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Datele noastre indică faptul că Hîrțan ar beneficia de protecția unei persoane cu funcție în Consiliul Județean Neamț, spitalul fiind în subordinea acestei instituții.

Hîrțan și-a cununat verișoara, care s-a căsătorit cu Bogdan Gheorghiu, patronul firmei Bog Edil Serv SRL. Firmele familiei lui Hîrțan nu au putut să participe la licitația de la școala din Războieni din cauza calității de consilier local a acestuia și a problemelor de incompatibilitate care ar fi putut să fie constatate de autorități. Se pare că acesta a și fost motivul pentru care în schemă a fost introdusă firma Bog Edil Serv SRL. În contract, însă, se stipulează clar că lucrarea nu poate fi subcontractată. Întrebat de ce lucrează muncitorii firmelor lui Hîrțan la școală, primarul Țarălungă a dat de înțeles că cei care lucrează se mai ajută între ei, dar nu știe de unde sunt muncitorii. Cetățenii din Războieni afirmă că primarul știe foarte bine cine lucrează cu adevărat, așa cum știe și directoarea școlii.

Daniel MURARU

Citește și:

La Războieni, elevii învață în frig și în zgomotul bormașinilor. Reabilitarea școlii, executată de un constructor controversat

 

2 comments

 1. Nica Daniela 27 noiembrie, 2020 at 12:30 Răspunde

  Dl Primar de la Razboieni sa apeleze la serviciile juristului Mancas Octavian, de la UAT Comuna Dobreni, expert in cereri de chemare in judecata pentru fapte ilicite, pentru a nu plati amenda personal. Juristul, dealtfel foarte bine pregatit profesional, tinteste direct spre consilierul de achizitii de la Primaria Razboieni. Daca nu exista acea persoana, poate gaseste intr-o alta institutie publica, un vinovat de serviciu. Scrie rapid, dupa dictare, un referat si o cerere de chemare in judecata pe numele vinovatului de seviciu, deseneaza niste fapte ilicite si uite asa, scapa vinovatii adevarati de amenzi. Nu mai conteaza de mult grupurile infractionale care toaca banii nemtenilor, buni doar sa alerge la Taxe si Impozite. Asta stiu bietii oameni, cel mai bine.

 2. FLORIN 28 noiembrie, 2020 at 08:10 Răspunde

  Apa de ploaie.
  Banii pe care trebuie sa-i plateasca sunt banii nostri ai tuturor.
  Salariul acestui om ca”primar”intr-o ”comuna”de 2 bani care nu produce nimic este un furt in sine.
  A avea zeci de mii de primari in comune care nu produc nimic pentru bugetul acestei tari este o bataie de joc si un mega FURT cu salariile acestor oameni si armata de paraziti”consilieri”si ”secretare ”care nu fac nimic.
  Daca nu se face o reforma administrativa cu comasarea acestor aberatii de primarii in toate prapadeniile de comune Romania va intra in FALIMENT.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.