Arnăutu, fostul primar al orașului Târgu Neamț, obligat de instanță să plătească aproape 300.000 de lei. I s-a tras de la afacerea „Islazul”

1
2278

Decebal Arnăutu, fost primar al orașului Târgu Neamț până în anul 2012, când a fost învins în alegeri de Daniel Harpa, actualul edil, are de plătit o sumă considerabilă primăriei. Decizia aparține magistraților Curții de Apel Bacău care au considerat că fostul primar e bun de plată. Este vorba de 158.213 lei, cu titlu de prejudiciu, la care se mai adaugă un procent de 80% – dobânda legală. În total, Arnăutu are de plătit Primăriei Târgu Neamț aproape 300.000 de lei.

 „Obligă pârâtul Arnăutu Decebal să plătească reclamantei UAT Orașul Târgu Neamţ suma de 158.213 lei cu titlu de prejudiciu, la care se adaugă dobânda legală, corespunzător unei culpe în procent de 80%. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău, din 28 octombrie.

Astfel, Arnăutu va plăti prejudiciul creat în afacerea cu islazurile primăriei, care i-a scandalizat pe târgnemțeni. Motivul: islazurile au fost date în administrare gratuită către două asociații de creștere a animalelor, la una dintre ele Arnăutu fiind membru fondator.

În iunie 2015, Agenția Națională de Integritate a comunicat că fostul primar la orașului Târgu Neamț se află în conflict de interese administrative: „În perioada exercitării mandatului de primar (2008 – 2012), a semnat contractele de dare în administrare gratuită a islazurilor „Osoi”, „Slatina” și „Aerodrom”, care aparțin domeniului privat al Orașului Targu Neamț, încheiate între Primăria Orașului Târgu Neamț, Asociația Crescătorilor de Animale „Humulești” și Asociația Crescătorilor de Animale „Aerodrom” (asociații în cadrul cărora acesta deține calitatea de membru fondator), precum și expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea dării în administrare gratuită a islazurilor către cele două asociații”.

Pentru recuperarea prejudiciului, Primăria Târgu Neamț s-a adresat instanței, solicitând recuperarea sumelor de bani pierdute de primărie.

Asociațiile au încasat sume considerabile din subvențiile acordate de APIA, însă nu au plătit nici redevența către primărie și nici taxele și impozitele pe teren, pe motiv că au fost date asociațiilor în administrate gratuită. Au fost peste 900 de hectare acordate în acest mod, prin două hotărâri a Consiliului Local Târgu Neamț, una din decembrie 2009, cealaltă din februarie 2010. Astfel, primăria a pus la dispoziție, cu titlu gratuit, Asociației Crescătorilor de Animale „Humulești”, două suprafețe, 100 de hectare în pucntul „Osoi” și 156 hectare în punctul „Slatina”. De asemenea, Asociația Crescătorilor de Animale „Aerodrom”, unde Arnăutu era membru fondator, a primit în administrare gratuită 415,82 hectare de islaz. Contractele au fost încheiate pe o perioadă de 20 de ani. În 2011, asociația lui Arnăutu a mai primit, în aceleași condiții, o suprafață de 30 hectare islaz. Procedându-se în acest mod, bugetul primăriei a fost serios afectat (concesiuni neplătite, taxe și impozite pe terenurile concesionate cu titlu gratuit către cele două asociații de porprietari etc). Un total de aproape 300.000 de lei, pe care primăria, dată fiind decizia magistraților, va încerca să-I recupereze de la Arnăutu.

Arnăutu, executat de primărie în urma unei decizii a Curții de Conturi

Aceasta nu este singura problemă cu care s-a confruntat Arnăutu în ultimii ani. În octombrie 2016, un executor judecătoresc i-a pus sechestru pe avere pentru că avea de plătit peste 100.000 de lei, bani ce reprezintă prejudiciul creat administrației publice locale printr-un contract încheiat cu o firmă din Suceava. Decebal Arnăutu a încercat în instanță să demonstreze că este nevinovat, însă nu a avut câștig de cauză, motiv pentru care un executor judecătoresc a început demersurile pentru recuperarea prejudiciului. Bunurile primarului au fost puse sub sechestru, iar pentru recuperarea prejudiciului, fostului primar i se reține din pensie.

Suma pe care trebuie să o achite Arnăutu i-a fost imputată de Curtea de Conturi, la mijloc fiind vorba de un contract de lucrări încheiat de Primăria Târgu Neamț, pe vremea când Arnăutu era primar, cu societatea Symmetrica SRL Suceava. Valoarea contractului încheiat cu firma suceveană a fost de 1.983.554 lei, fără TVA. Un control de audit, comandat în vara lui 2012 de noua conducere a primăriei, a scos la iveală serioase nereguli în ultimul mandat al lui Arnăutu, în condițiile în care verificările au vizat doar perioada 1 ianuarie 2009 – 10 iunie 2012. În ceea ce privește contractul încheiat cu firma Symmetrica SRL, auditorii au constatat că în contract nu erau prevăzute zonele și străzile unde urmau să fie reabilitate și amenajate trotuarele. La licitație au participat mai multe firme care aveau contracte cu primăria, prestând diverse lucrări. Auditorii au constatat că dosarul de licitație nu avea paginile numerotate, ceea ce ar putea să însemne că acesta a fost contrafăcut. Nu a fost găsit procesul verbal de analiză și selecție de oferte, iar prețul antecalculat pe metru cub de pavaj a fost stabilit la 348,56 lei, fără TVA, unul foarte mare pentru lucrări de acest gen. Numai că lucrurile nu s-au oprit aici, auditorii identificând și costuri ascunse nedeclarate. Printr-un act adițional, fără nicio documentare, prin negociere directă, a fost suplimentată valoarea contractuală inițială. Au fost luate în calcul prețuri supraevaluate, mai mari de 3-4 ori decât prețurile de pe piața materialelor de construcții. Auditorii au mai stabilit că au fost făcute plăți către Symmetrica SRL în baza unor situații de lucrări nejustificate, fără acoperire pe teren. Cu alte cuvinte, primăria a achitat lucrări care nu au fost efectuate. Acest contract, dar și altele păguboase pentru Primăria Târgu Neamț au fost achitate cu bani obținuți dintr-un credit bancar. În vara lui 2012, Primăria Târgu Neamț achita o rată de 200.000 de lei la bancă pentru un credit scadent în 2026. Auditorii au constatat că niciun contract verificat nu este fără hibe: amenajarea parcărilor (n.r. contract în valoare de 3.958.590 lei, fără TVA); reabilitarea termică a unor blocuri, iluminatul public (n.r. valoare de 1,8 milioane de lei) etc. Concluzionând, auditorii au opinat că paguba creată primăriei, prin contractele încheiate în ultimul mandat al lui Arnăutu, ar fi de cel puțin 2.491.004 lei. Tot în vara anului 2012, raportul de audit a fost trimis organelor de cercetare penală, însă fostul primar nu a fost trimis în judecată în niciunul dintre dosarele în care a fost anchetat.

 

1 comment

  1. Dana 10 noiembrie, 2020 at 21:06 Răspunde

    Am un sfat pentru fostul primar de Tg Neamt. Sa o contacteze pe primarita Cretu Vasilica de la Dobreni si impreuna cu aceasta sa identifice consilierul de achizitii din Primaria Tg Neamt, tocmai pentru a-l pune sa plateasca presupusa paguba de 300000 lei. Are ea o reteta de furat si de pus altul sa plateasca. Numai ca surprizele pentru ea si echipa ei, nu mai contenesc. Chiar daca s-a mutat la PSD. Oricum, dl Arnautu sa o contacteze. Poate iese ceva din colaborare. Nu se stie niciodata.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.