Un nou dosar penal și amendă pentru proprietarul casei boierești din centrul Romanului. Imobilul are regim de monument istoric

0
3875

Casa boierească de pe strada C.A. Rosetti nr.1, din Roman, situată aproape de sediul poliției din municipiu, de când a fost cumpărată de Bogdan Dumea, se degradează de la o zi la alta, încât a ajuns la un pas de prăbușire. Dumea este fostul consilier în cabinetul Oanei Bulai, în perioada cât aceasta a fost consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, și omul care gestionează publicitatea de pe Facebook a lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Cum imobilul, construit în secolul al XIX-lea, are regim de monument istoric, procedurile de clasare ca și monument istoric fiind în plină desfășurare, orice acțiune asupra acestuia este sancționată conform Legii 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice. Astfel, proprietarul Bogdan Dumea, care a vrut să demoleze casa, iar în loc să construiască o clădire de birouri, este cercetat penal sub aspectul comiterii infracțiunii de demolare fără autorizație. Acestui dosar, care încă se află în lucru, i-au fost atașate și informațiile pe care publicația atacul.ro le-a publicat (vezi galeria) în data de 16 februarie, când am arătat că o parte din fața imobilului a dispărut, riscul de prăbușire fiind foarte mare.

 

În după amiaza zilei de 16 februarie 2020, un incendiu izbucnit într-una dintre camerele casei a dus la arderea a 100 de kilograme de deșeuri. Polițiștii au întocmit încă un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, iar pe proprietarul casei, Bogdan Dumea, l-a amendat cu 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea privind protejarea monumentelor istorice. Așa cum spuneam, imobilul are regim de monument istoric, iar proprietarul este obligat de lege „să asigure paza, integritatea și protecția, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii”.

Casei, supusă unor grele încercări în ultimii doi ani, după ce a fost cumpărată de Dumea, i se aplică regimul de monument istoric începând de anul trecut, la solicitarea Direcției Județene pentru Cultură Neamț. Recent, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat favorabil propunerea de clasare, în regim de urgență, a imobilului. Urmează ca subiectul să fie discutat și în Comisia Națională a Monumentelor Istorice ca, în final, prin ordin de ministru, clădirea să fie clasată în categoria monumentelor istorice. Până atunci, așa cum prevede Legea 422/2001, imobilul are regim de monument istoric, iar proprietarul este obligat să respecte acest lucru.

Incendii, demolări, dosare și procese

La începutul lunii februarie, o porțiune destul de mare din partea din față a casei s-a prăbușit, procesul de degradare. După ce a fost cumpărată de Dumea, casa a început să se dezintegreze, să-i dispară tâmplăria și chiar un stâlp. Polițiștii s-au autosesizat, iar lucrarea a ajuns pe masa comisarului Vitalie Josanu, singurul polițist nemțean specializat pe protejarea patrimoniului cultural național. Astfel, cercetările preliminare au arătat că, după ce i s-a interzis să demoleze casa, Dumea ar fi pus muncitorii să strice elementele decorative. Au spart porticurile pe câte o latură ca să le provoace prăbușirea, însă nu s-au prăbușit; au spart toate capitelurile coloanelor decorative.

În aprilie 2019, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-una dintre camerele imobilului, cineva dând foc unei saltele. Mama lui Dumea, care locuiește vizavi de casa boierească, a arătat cu degetul spre oamenii străzii care s-ar fi aciuat în imobilul părăsit. După acest incident, la recomandarea autorităților, proprietarul a blocat ferestrele. După incendiul care a afectat clădirea, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, a avut o reacție dură la adresa lui Dumea pe care l-a acuzat public că nu a protejat clădirea: 

„Domnul Dumea Bogdan, <bun proprietar al clădirii>, are un dosar penal pe rol pentru demolare fără autorizație. A fost obligat să pună în siguranță clădirea pe durata cercetărilor, lucru pe care nu îl respectă. Vrea, în schimb, să pozeze în victimă, încălcând în mod repetat legea. În luna martie 2018, această clădire era în stare de conservare satisfacătoare și așa a stat mulți ani înainte, până când s-a decis domnul Dumea că vrea să o demoleze. Și, văzând că nu poate obține documente în acest sens, o face folosind tot felul de tertipuri și minciuni. Nu se întreabă nimeni cum s-a păstrat acest imobil atâția ani în stare bună și, deodată, vine un individ plin de bani și vrea să-l demoleze ignorând legea? Și culmea, clădirea rezistă, săraca, în ciuda tuturor încercărilor de a o rade de pe suprafața pământului”.

La sesizarea Direcției de Cultură, a fost întocmit și dosarul penal. Dumea s-a apărat spunând că nici vorbă de demolare, că hoții au furat materialele. Numai că oamenii legii ar avea probe că lucrurile nu au stat deloc așa, distrugerile fiind provocate de oameni coordonați de Dumea, într-o zi de sâmbătă. La rândul său, Dumea s-a adresat instanței de judecată pe motiv că nu a primit autorizația de demolare și încercat să convingă reprezentanții Ministerului Culturii că imobilul reprezintă un pericol, riscând să se prăbușească. Numai că efectul a fost altul, Institutul Național al Patrimoniului cerând clasarea de urgență a imobilului în patrimoniul cultural, ceea ce a dat calculele peste cap proprietarului care voia să demoleze casa. Oamenii legii i-au atras atenția proprietarului că, până la finalizarea cercetării penale, este interzisă orice acțiune asupra imobilului, în caz contrar proprietarul urmând să  suporte consecințele. Chiar și așa, imobilul a fost afectat de un nou incendiu, iar o parte din el s-a prăbușit. Proprietarul ar fi trebuit să se îngrijească și să intervină ca imobilul să nu se prăbușească, dar și să-i asigure paza.

Daniel MURARU

Citește și:

Viitor monument istoric, la un pas de prăbușire sub ochii Poliției. Primăria Roman, fără reacție

Dumea, consilierul Oanei Bulai și responsabil cu imaginea lui Arsene pe Facebook, anchetat penal. A vrut să demoleze o casă din secolul XIX

Numit consilier în Guvernul României, după ce a sifonat banii județului

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.