Record: ABA Siret nu a amendat în jumătate de an niciun deținător de balastieră. Drupo SA poluează Cracăul cu nesimțire

4
138

Interesele care gravitează în jurul afacerilor cu agregate minerale sunt cunoscute bine de toți cei care „roiesc” în jurul acestor afaceri, de la patroni ancorați în lumea politică, până la cei care au atribuții de cercetare penală. Se exploatează, de cele mai multe ori, haotic și se fură pe rupte, însă autoritățile nu intervin, fie că sunt dezinteresate, fie că cedează în fața presiunilor. Lipsa de transparență a autorităților care au atribuții de control în ceea ce privește tot ce înseamnă exploatare de agregate minerale nu face decât să ascundă opiniei publice modul în care își fac treaba. Garda de Mediu poate să verifice și să aplice amenzi proprietarilor de balastiere care nu respectă legea. Același lucru îl pot face și administrațiile bazinale de apă care, prin birourile specializate, pot controla și amenda firmele care exploatează agregate minerale. Administrația Bazinală de Apă Siret (ABAS), prin Biroul Inspecția bazinală, îi controlează pe cei care exploatează agregate minerale, firme si instituții publice, iar acolo unde este cazul aplică sancțiuni sau sesizează organele de cercetare penală. În primele șase luni ale acestui an, lucrătorii de la Inspecția ABA Siret, instituție condusă de nemțeanul Mihai Popescu, au făcut controale, au identificat nereguli, însă nu au aplicat nicio sancțiune contravențională, ci doar două  avertismente. Vorbim de 133 de controale efectuate la balastiere situate pe raza județelor Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, plus cele din zona controlată de SHI Pașcani. Verificările  au dus la identificarea diverselor probleme, de la decantoare colmatate, la exploatări fără avize sau autorizații legale. În județul Neamț au fost controlate, în primele șase luni ale acestui an, 26 de puncte de explotare a agregatelor minerale, însă puține au fost identificate fără probleme. De exemplu, balastiera societății Andrei Construct SRL Podoleni funcționa, la data controlului, cu autorizația de gospodărire a apelor expirată. În acest caz, inspectorii nu au dat nici măcar un avertisment. Același lucru s-a constatat și în cazul firmei Laura Turism SRL care exploatează gresie la Brateșu Unguresc (Tarcău).

O situație deosebită a fost întâlnită la Drupo SA, compania Consiliului Județean Neamț, la punctul de lucru din Girov, la exploatarea de agregate minerale de pe râul Cracău. Inspectorii au solicitat decolmatarea decantorului stației de sortare, precum și respectarea autorizațiilor. Numai că la stația de sortare a Drupo SA lucrurile nu s-au schimbat, în sensul că sunt în continuare probleme cu decantorul. Apa folosită la spălarea agregatelor este deversată în râul Cracău așa cum se vede în fotografii.

În cazul exploatării de pe râul Siret a firmei SC Transport Balașcă SRL, inspectorii au dispus sistarea lucrărilor, permițând numai transportul materialului excavat. În acest caz s-a aplicat un avertisment. Societății Fyo Drum Company SRL i s-a cerut să decolmateze decantoarele de la stația de sortare de pe Siret. Tot aici s-a constatat că autorizația de gospodărire a apelor era expirată. În anii anteriori, controalele celor de la ABA Siret la exploatările de agregate minerale duceau și la întocmirea unor dosare penale. De exemplu, în anul 2013, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru infracţiunile constatate, patru la număr.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

Supărare mare la „Apele Române”. De la dezvăluirile despre mafia balastierelor li se trage

 

 

 

4 comments

 1. Virgil 4 noiembrie, 2019 at 15:08 Răspunde

  Domnule Muraru, sa va zic una tare. Marele om politic Marcoci, reintors asa cum ati scris pe o functie de biet inginer la ABA, a primit promisiuni de sprijin din partea prietenilor Cozmanciuc si Misaila ca va primi un post de conducere la ABA Siret sau la mediu la Neamt. Noaptea mintii. Cum le va povesti Cozmanciuc liberalilor ca un nimeni precum Marcoci, care a intrecut orice limita a bunului simt, va fi promovat intr-un mod mizerabil? Eu zic sa-l puna candidat la consiliul judetean. Va incepe aceeasi mizerie?

 2. mihnea1 4 noiembrie, 2019 at 22:35 Răspunde

  I-auzi la borfasi, sunt onorati ca au lucrat pentru romani. Para…ta OB isi face bagajul de la guvern. De fapt toate curvele si analfabetii vor pleca. Inclusiv gasca de la ape in frunte cu Marcoci cel mai nociv politician si iubitorul de bodegi Popescu.
  Sper ca e o gluma cu Marcoci, asta nu merita nici macar primit in judet.

 3. sam. 5 noiembrie, 2019 at 07:00 Răspunde

  Iftime Petrariu si Pavaleanu Ioan doua (***) care au dirijat controalele pentru depistarea si sanctionarea celor care incalca cu buna stiinta a legislatiei de ape si de mediu!! Acest lucru a fost posibil numai interventiilor ilegale si repetate a lui “soseta” in activitatea acestor doua institutii ale statului Roman!! Cu greu a venit timpul ca “soseta “dar si acesti indivizi, sa plateasca incalcarea legilor si ascunderea realitatilor din teren!!Ce au facut conducerile centrale Administratia Nationala Apele Romane si Garda Nationala de Mediu ??? vestitele Corpuri de Control!!!se vorbeste in teritoriu ca ele colectau bani negri pentru fel de fel de persoane de la ” Centru” si participau la chiolhanurile date de balastieristi si agenti econimica!!?????

 4. Dragos 5 noiembrie, 2019 at 08:22 Răspunde

  Noi, cei din Bacau,, va rugam sa va luati acasa grupul organizat trimis la administratia bazinala doar pentru aranjamente. Nu ne referim doar la cei aflati in posturi de conducere. Sa nu uitati sa predati masinile si telefoanele.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.