Un popor fără tradițiile ancestrale nu mai există și peste el se poate instaura ușor globalizarea

2
207

Dispare țăranul român!

Ar fi trebuit să scriu despre situația politică actuală din România. Dar nu merită! Cei ce conduc și vor conduce țara sunt la fel: ticăloși, mincinoși, lași, hoți și proști. Aceste gunoaie umane nu merită nici un interes, poate doar pedepse, dar cine să le dea ?
Am să scriu despre țăranul român, talpa țării, cel care a contribuit decisiv la perpetuarea acestei nații și a acestei țări. Simplu, de cele mai multe ori analfabet, dar educat, acest om a transmis copiilor săi cei șapte ani de acasă, adică să fie muncitori, să respecte tradițiile, să nu mintă, să nu fure și să dea celor săraci, adică celor care nu puteau munci. Țăranul român avea un adevărat cult pentru oamenii cu carte și fiecare spunea copiilor săi :
„Învață ca să ajungi departe !”.
Țăranul nostru nu era om de afaceri sau fermier, el creștea o vacă, capre, oi și păsări pentru consumul propriu, iar dacă avea ceva în plus dădea la vecini sau cunoscuți, pe bani sau pentru alte servicii. Exista o poezie și o puritate care astăzi nu mai sunt, care erau de fapt nu numai tradițiile, ci și identitatea acestui popor. Aceste lucruri le pierdem azi și fără ele parcă nu mai suntem noi. România tradițională se mai regăsește prin Transilvania, Bucovina și Maramureș, dar accidental. Cei mai mulți țărani au murit sau sunt foarte bătrâni.
Locul țăranului arhaic este luat de fermieri, puțini la număr, cei care produc pentru vânzare, deci care trebuie să obțină profit. Atunci când dorești să obții profit cât mai mare folosești tot felul de stimulenți și produsul nu mai poate fi cel de pe timpul bunicilor și părinților noștri de la sate. Viitorul nu poate fi decât al fermierilor care reprezintă progresul și viitorul, dar ce facem cu tradiționalul care reprezintă România istorică?
Un popor fără tradițiile ancestrale nu mai există și peste el se poate instaura ușor globalizarea. Nu trebuie să alegem între cele două căi, tradiționalismul țărănesc și modernismul fermierilor, ci trebuie să le combinăm, până nu va fi prea târziu. Te rog, mai rezistă dulce și frumoasă Românie!

Prof. Vălu Năstăselu

Vălu Năstăselu este profesor de istorie, prospăt pensionar. Născut în ziua de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 a fost profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

(Sursa foto: Youtube)

 

2 comments

  1. Stefan 29 octombrie, 2019 at 08:37 Răspunde

    Sa inteleg ca dl. Nastaselu este un adept intarziat al curentului Samanatorist?!Poate domnia-sa nu a aflat ca taranul roman, pe care il evoca atat de patetic, nu mai exista demult!El a fost pervertit in anii comunismului fiind transformat intr-un fel de iobag caruia , insa, i se mai permitea sa fure cate ceva pentru a supravietui.Astazi, satulromanesc este populat in mare parte de batrani care fac o agricultura de subzistenta, de navetisti, de cocalari si betivani.Fermierii blamati de dl. Nastaselu fiindca “fac profit” reprezinta , din pacate, o minoritate. (***)

  2. constantin 29 octombrie, 2019 at 11:04 Răspunde

    Oare de ce ne place sa denaturam atat de mult realitatea.Ce inseamna in viziunea lui Stefan “intr-un fel de iobag”Poate nu cunoaste cel in cauza ca in anii comunismului multi tarani au fost scolarizati si calificati devenind muncitori in toate domeniile industriei.Cei care au ramas in agricultura s-au organizat in CAP-uri si au ocupat diverse functii:presedinte, brigadier, sefi de echipe ,muncitori in mica industrie.Aveau statiuni proprii de tratament si odihna, casa judeteana de pensii etc.Poate ne spune Stefan ce s-a intamplat dupa 1990 cand cei din mediu rural au devenit cei mai vulnerabili, majoritatea traiesc in saracie si sunt victime pentru samsarii politici la vandut voturile.Poveste cu fermierii e de la DAIA.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.