Supărare mare la „Apele Române”. De la dezvăluirile despre mafia balastierelor li se trage

7
560

Vasile Pintilie (foto: cel indicat de săgeată), fost director al Administrației Naționale „Apele Române”, s-a declarat deranjat de dezvăluirile pe care www.atacul.ro le-a publicat în articolul „Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele natural”. De  menționat că Vasile Pintilie a fost director al  ”Apelor Române câteva luni  în 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, și în perioada mai 2012 – iulie 2014, în timpul guvernării USL. Pintilie, care acum deține funcția de șef serviciu la Inspecția Apelor, este nemulțumit că numele său a apărut în articolul „Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele natural”,  fiind pomenit de sursa noastră din interiorul „Apelor Române” într-un context nu tocmai fericit.

„Pentru a ascunde cantitățile imense furate, s-au făcut adevărate trasee ilicite, care pot fi utilizate cu risc mai redus de către cei care sustrag agregate minerale. De asemenea, sunt folosite locuri bine ascunse, unde zilnic sunt transportate cantități imense de agregate minerale ce sunt comercializate, ulterior, de rețelele infracționale bine organizate. Administrația Națională „Apele Române” a primit rapoarte lunare cu privire la activitatea balastierelor, folosințelor de apă, microhidrocentrale,  folosințele de apă ale tuturor comunelor, orașelor din țară. În tot acest timp, Inspectia Apelor a fost condusă de Vasile Pintilie, fost director la ANAR, cercetat de DNA în mai multe dosare penale, destituit de prim ministru de două ori pentru incompetență”. –Aceasta este declarația pe care ne-a oferit-o sursa din AN Apele Române.

Vasile Pintilie ne-a contactat, spunând că din articol s-ar înțelege că situația prezentată i s-ar datora. De asemenea, Pintilie a ținut să precizeze că nu a fost cercetat de DNA și că nu a fost destituit de prim ministru, ci că și-a dat el demisia de onoare.

Cu Ponta în barca „Fă, Doino!”

Despre Vasile Pintilie au fost scrise, de-a lungul timpului, zeci de articole. Ziariștii spun că este protejatul baronului PSD de Vrancea – Marian Oprișan, care l-a ajutat să ajungă în fruntea „Apelor Române”, plecând de pe funcția de director al  Sistemului de Gospodărire a Apelor  Vrancea. Pintilie a fost martor la episodul „Fă, Doino!”, din aprilie 2014.  În calitatea sa de șef al „Apelor Române”, Pintilie se afla lângă Victor Ponta și Liviu Dragnea în barca trasă de pompieri pe ulițele inundate dintr-o localitate teleormăneană. Asta nu l-a salvat de la demisie câteva luni mai târziu, când a reușit să-l înfurie pe Ponta. Sute de gospodării au fost afectate de inundațiile care s-au abătut asupra țării la sfârșitul lunii iulie 2014. Supărat că Vasile Pintilie se afla în concediu în timp ce românii se luptau cu puhoaiele, Ponta, premierul de la acea vreme, i-a cerut demisia. Deși a încercat să se salveze, spunându-i lui Ponta că a coordonat toate acțiunile ANAR prin telefon, Pintilie nu a avut nicio șansă. Faptul că și-a dat demisia de onoare și nu a fost destituit, așa cum ceruse Ponta, nu schimbă cu nimic datele problemei, în sensul că Pintilie a plecat din funcție după ce premierul României ceruse destituirea sa. Că s-a recurs la artificiul demisiei de onoare, nu înseamnă decât că i s-a oferit această variantă în loc să fie dat afară.

Pintilie și jaful de zeci de milioane de euro de la Apele Române

Vasile Pintilie ne-a precizat, ieri, că nu a fost cercetat de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar că cei care scriu astfel de lucruri mint. Este grav dacă lucrurile stau așa, adică dacă DNA-ul nu l-a întrebat încă de sănătate. Asta evidențiază o mare problemă pe care DNA  o are, și anume că omite să ancheteze unul dintre cele mai mari jafuri de la „Apele Române” din istoria instituției. Nu am descoperit noi jaful, ci Curtea de Conturi care, în urma unui control ce a vizat perioada 2012-2014, ce a coincis cu șefia lui Pintilie, a constatat că instituția a fost păgubită cu zeci de milioane de euro. Când s-a întâmplat asta, Pintilie (foto) era director general. Raportul contestat în instanță, fără ca procesul să se fi finalizat până în prezent, conține aspecte care se înscriu clar în sfera penalului. Vorbim despre salarii ilegale, evaluate la vreo 40 de milioane de euro, achiziții scandaloase etc.

(Sursa foto: captura Youtube)

Cum sunt cheltuite sume fabuloase

În 2014, instituția „Apele Române” a primit de la bugetul de stat subvenţii  în valoare de 493,2 milioane de lei. În 2013, subvenţia a fost de 333,8 milioane de lei, iar în 2012 statul îi dăduse 633,6 milioane de lei. Pe lângă sumele primite de la bugetul statului, instituția încasează anual zeci de milioane de lei de la Hidrolectrica SA pentru apa uzinată. Așadar, instituția are la dispoziție anual un buget de sute de milioane de lei pentru a administra reţeaua hidrografică a țării, cu tot ceea ce implică ea. Fiind sume foarte mari la mijloc este clar că și presiunea politică pentru deținerea controlului este foarte mare. De asemenea, nu lipsesc derapajele financiare, așa cum a stabilit Curtea de Conturi.

Auditorii publici externi de la Curtea de Conturi au constatat că instituția „Apele Române” a efectuat, în intervalul 2012 – 2014, cheltuieli ilegale de personal în valoare de 176,2 milioane de lei. Auditorii au descoperit că sumele acordate necuvenit erau înscrise în contractul colectiv de muncă, specificând, însă, că amintitul document a fost încheiat cu încălcarea legii. Contractul fusese vizat de compartimentul juridic al ”Apelor Române” şi de Ministerul Muncii.

S-au încasat ilegal sporuri de fidelitate în valoare totală de 62,9 milioane de lei, prime de vacanţă, al 13-lea salariu şi tichete de masă însumând 96,1 milioane de lei şi încă alți 9,3 milioane de lei cu titlu de bonificații. Astfel, în perioada șefiei lui Pintilie la „Apele Române”, instituția a cumpărat milioane de saci cu prețuri și de cinci ori mai mari decât în realitate. Tot auditorii afirmă că instituția a pierdut 21 de milioane de euro la insolvența Hidroelectrica dintr-o neglijență. Plățile fără contracte și achizițiile fără licitații au fost și ele la ordinea zilei la ”Apele Române” în perioada cât Pintilie a fost director. În raportul Curții de Conturi este făcută mențiunea că neregulile descoperite la Administrația Bazinală de Apă Mureș fac obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș. Tot atunci, în 2014, mai multe publicații centrale precizau că într-o anchetă a DNA sunt investigate afacerile murdare de la ”Apele Române”, în dosar fiind vizat și Pintilie. Acesta susține, însă, că nu a fost anchetat de DNA.

Proces de 4 ani pentru o contestație, nici acum finalizat

Au trecut 5 ani de la constatările Curții de Conturi cu privire la matrapazlâcurile de la „Apele Române”, iar lucrurile nu sunt lămurite nici acum. Cei de la „Apele Române” au contestat, în urmă cu 4 ani, rezultatele raportului Curții de Conturi în instanță, iar procesul este în faza de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu termen, atenție, în iunie 2020. După ce au fost pierdute vreo nouă termene din cauza lipsei expertizei contabile, Curtea de Apel București s-a pronunțat în iulie 2017, când a admis în parte acţiunea reclamantei „Apele Române”.

„Anulează în parte încheierea nr. 66/2015 şi decizia nr. 11/2015 numai cu privire la măsurile de la punctul I.6, la care se elimină sintagma “cu corectarea prevederilor legale necorespunzătoare” şi măsura de la punctul II.6 liniuţa 3. Respinge în rest acţiunea reclamantei, ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 5000 lei onorariu expert şi 5560 lei onorariu avocat şi taxă judiciară de timbru proporţional cu admiterea în parte a cererii. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.07.2017”, se arată în minuta Curții de Apel Bacău. Decizia a fost atacată cu recurs de Apele Române, dar și de Curtea de Conturi, primul termen al procesului urmând să aibă loc la anul, în iunie, adică după 5 ani de la deschiderea acțiunii în instanța de fond.

Sinteza Raport Curtea de Conturi ANAR: http://atacul.ro/wp-content/uploads/2019/07/Sinteza_ANAR.pdf

Articolul a deranjat, nu situația dezastruoasă din țară

Articolul „Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele natural” stârnit mari frământări în rândul celor de la „Apele Române” și al altor instituții ca Garda de Mediu sau Agenția Națională de Mediu. Niciunul dintre conducătorii acestor instituții nu a venit cu vreun drept la replică în privința dezvăluirilor publicate în articol. Atitudinea lor este de înțeles, dacă ne gândim că preocuparea celor din fruntea instituțiilor nu este aceea de a stârpi ilegalitățile și de a-și face munca pentru care sunt plătiți boierește, ci de a-l identifica pe cel care ne-a furnizat informațiile.

Și pentru că suntem atât de citiți de șefii instituțiilor care se ocupă cu protecția mediului și administrarea apele din această țară, poate se încumetă să verifice cum au început lucrările de regularizare a cursului Moldovei, în zona podului de la Tupilați, în condițiile în care nu au fost emise autorizațiile de mediu. Râul Moldova, între Tupilaţi şi Roman, a fost declarat arie naturală protejată, iar pentru lucrările de regularizare a cursului de apa nu fusese emisă autorizația de mediu.

Cu toate acestea, unii s-au apucat să excaveze în albie. Fotografia în care se vede clar că unii au acționat asupra albiei a fost realizată în urmă cu o săptămână.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

7 comments

 1. Alina 2 iulie, 2019 at 14:51 Răspunde

  Pina la urma, eforturile sustinute si documentate ale publicatiei Atacul.ro, isi arata roadele. Nimic nu este in zadar, chiar daca cei care le demasca sint improscati cu noroi, jicniti si umiliti de clica PSD-ALDE. Ca si in alte situatii, sefii acestor institutii si tartorii mai mari care le administreaza nu depun nici un efort in vederea remedierii deficientelor. Tinta lor este sa afle de unde, cum si prin cine au ajuns la redactia publicatiei Atacul.ro, informatiile cu pricina. Ar fi in stare sa schingiuiasca angajatii, daca legea le-ar da mana libera. Dupa afirmatiile dnei Pana, se poarta otravirea cu mercur. Ma intreb, daca atunci cind se plimba cu barca alaturi de Dragnea si Ponta, nu a servit vreun suculet… cu mercur.

 2. mihnea1 2 iulie, 2019 at 21:51 Răspunde

  Am avut curiozitatea sa citesc sinteza raportului Curtii de conturi, pe care ati atasat-o la articol. Nu cred ca am mai citit vreodata un asemenea genocid produs asupra banilor publici dintr-o institutie. Unde au fost procurorii pana acum? Apele Romane sunt mai tari decat Biserica ortodoxa romana, nu dau socoteala nici lui Dumnezeu. Acum inteleg sutele de semnale pe care le trageti prin articolele documentate de d-voastra in legatura cu jafurile care se produc in aceasta institutie. Cititi sa vedeti ce jaf de tip mafiot se produce in institutii bugetare.

  • Alina 3 iulie, 2019 at 00:46 Răspunde

   Mihnea1, nu trebuie sa va mire nimic. Mai sint si alte rapoarte ale Curtii de Conturi pentru verificari in institutii publice, despre care, dupa ce le veti lectura, s-ar putea sa aveti ce comenta. Exemplu, Raportul Curtii de Conturi dupa incheierea verificarilor efectuate la Primaria Dobreni in luna mai 2018, pentru activitatea anului 2017. Mai precis a fost vizata perioada iulie-decembrie 2017, timp in care primarita Cretu Vasilica, intens preocupata de achizitii publice in favoarea conturilor ALDE Neamt, a dirijat resursele banesti ale bugetului local Dobreni, direct in pusculita ALDE, ruda saraca a PSD. Veti ramane uimit de mirare sa vedeti cum a smenuit banii vestita Cretu Vasilica, fara a avea nici cea mai mica remuscare. Refuz sa cred ca acel control de la Curtea de Conturi a mimat asazise verificari si singurul scop a fost acela de a o scoate basma curata pe primarita Cretu Vasilica. Cel care a condus echipa de control, in loc sa se implice in scopul pentru care a venit, a gasit de cuviinta sa foloseasca buldoexcavatorul primariei pentru a-si rezolva problemele de la imobilul pe care il detine in comuna Dobreni. Nu stim daca contracost. Cert este ca la finalul controlului, din dispozitia primaritei Cretu Vasilica, fostul consilier de achizitii de la acea vreme a fost trimis fortat sa-l insoteasca la Curtea de Conturi pe Popa Valer, furnizorul basculantei de 20000 euro, chipurile pentru a fi ajutat cel din urma sa rezolve “afacerea basculanta” cu cit mai putine pierderi. Oare cum s-o numi implicarea domnului de Curtea de Conturi in afscerea de la Dobreni?

 3. Nelu 3 iulie, 2019 at 09:40 Răspunde

  Daca s-a suparat ii va trece! Noi vad ca nu ne suparam ca ei ne fura incontinuu, fara nici o limita. Noi citim, ne minunam si uitam, ca ne doare-n cot, de aia! Noi nu ne gandim la copiii nostri si viitorul lor, ceea ce este incalificabil. Va intreb, ce ati putea face cu banii, multi si foarte multi pe care ii aveti, in cazul unui cutremur, a unor inundatii puternice, a sfirsitului acestei planete care este foarte aproape. Ii ajuta pe copiii vostri sa inoate, sa le tina adapost? Daca noi nu le-am permite, daca i-am trimite acasa, acolo, in vrancea, in neamt, la videle, am avea o lume mult mai buna!
  Dar noua ne place sa fim furati, batjocoriti.
  Sictir

 4. Cretu Dan 3 iulie, 2019 at 11:45 Răspunde

  Stimata doamna Alina, sa nu va mire situatia unor documente ale Curtii de Conturi care nu au finalitate ci sunt facute pentru a ascunde o stare de fapt cam neagra. Va dau un alt exemplu, cel al primariei Bicaz unde nenumarate nereguli au fost trecute cu vederea de Curtea de Conturi. De ce? Pentru ca primarul are proptele la Bucuresti, la Curte. Nu i-a interesat afacerea cu masina de pompieri, cu parcul din fata garii, cu Caminul de la Bicaz, cu statiile de microbus, cu etc. Pot continua exemplele cu Liceul din Bicaz, cu gradinita…Domnule jurnalist, investigatiile pe care dvs le puteti face in zona pot arata si realitatea de acolo, doar cunoasteti zona bine.

  Admin:
  http://atacul.ro/2017/05/16/revoltator-100-000-de-euro-pentru-o-amenajare-peisagistica/
  http://atacul.ro/2017/10/20/primaria-bicaz-arsa-smechereste-la-buget-masina-de-pompieri-un-renault-din-1990-costat-26-250-de-euro/

  • Alina 4 iulie, 2019 at 01:34 Răspunde

   Dle Cretu Dan, nu ma mira deloc situatia si rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi prin diverse institutii publice. Mai mult ca oricind sint sigura ca echipa de control de la Curtea de Conturi ce a vizitat in luna mai 2018 Primaria Dobreni, a fost trimisa in mod vadit si intentionat sa presteze asa zise verificari. Daca era o actiune serioasa, ar fi trebuit sa fie scoase la lumina toate smenurile marca ALDE Cretu Vasilica. Scopul real al controlului a fost sa se gaseasca o solutie pentru acoperirea fraudelor din banii publici, sezonul 2016-2018 Primaria Dobreni SRL Cretu Vasilica. Popa Valer, furnizorul basculantei de 20000 euro, de altfel o rabla cu defectiuni, a fost sfatuit de catre reprezentantul Curtii de Conturi( beneficiarul buldoexcavatorului in timpul verificarilor de la Dobreni) sa recunoasca partial sumele necuvenite din TVA-ul aferent cauciucurilor si pieselor auto livrate Primariei Dobreni si sa restituie banii necuveniti. Ce a uitat Popa Valer este ca a fost intrebat intr-un email daca bunurile livrate contin sau nu TVA. Raspunsul lui exista in scris si este afirmativ, inclusiv factura proforma. In ceea ce priveste TVA-ul de pe factura basculantei, s-a gasit o “solutie” sub forma unei decizii de imputatie care se incheie cu amenintari si cuprinde grave greseli de forma si continut. A fost intocmita si semnata de consilierul juridic al Primariei Dobreni, in persoana lui Mancas Octavian, ale carui cunostiinte de drept penal si civil lasa mult de dorit. Si a fost platit din bani publici pentru prostiile pe care le-a scris in somatia cu pricina. In ceea ce-l priveste pe primarul Bicazului pot doar sa-i amintesc cum a plecat din societatea pe care a condus-o. Afacerile cu iz penal si abuzurile “practicate” in scopul de a se capatui pe spinarea oamenilor din fabrica Tasca, l-au scos pe faras si cu ochii in pamint. Sper sa-si aminteasca cum dadea dispozitie sa fie incarcate cu ciment garniturile de tren ce urmau sa plece la depou pentru reparatii. Vagoanele ce urmau a fi incarcate erau insemnate cu creta. Era una din modalitatile de a scoate cimentul pe portile fabricii fara a fi platit. In ceea ce priveste amenajarea peisagistica din fata Bibliotecii Bicaz, este de departe cea mai mare magarie din mandatul edilului bicajean. In cele doua mandate ale sale, orasul Bicaz a ramas pe loc din multe puncte de vedere. Imaginea cartierului Marceni inspaiminta privirile celor care-l tranziteaza. Singura “realizare” este ca si-a pus numele pe zidurile Spitalului Bicaz. Gestul in sine reprezinta o profunda aroganta si lipsa de respect pentru localnici. Si se aude ca mai vrea un mandat de primar. Bicazul, un mic orasel de munte, ar putea fi o bijuterie turistica. Pacat ca s-a procopsit cu un asa edil.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.