Licitații pentru zece balastiere pe râurile din Neamț: „O golăneală de ani de zile, manevrele sunt aceleași!”

2
316

Astăzi, la sediul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău au loc licitațiile pentru închirierea unor terenuri situate în albiile minore ale râurilor din Neamț, pentru exploatarea agregatelor minerale. Vorbim de 10 suprafețe  care însumeză peste 250.000 de metri pătrați. Terenurile vor fi transformate în sursă de alimentare cu agregate minerale pentru balastierele ce vor fi operate de către firmele câștigătoare Numai că firmele câștigătoare, spun sursele noastre din Administrația Națională „Apele Române”, sunt aceleași de ani, societăți care și-ar împărți frățește terenurile scoase la licitație. 

„Este ca la Silvic, la licitații, unde câteva firme mari își împart partizile. Pe aia o iei tu, pe cealaltă eu și tot așa. Ca să creeze aparența de legalitate se înscriu câte 2-3 firme pentru fiecare teren licitat, dar câștigă, cum spuneam, cine trebuie. Asta este manevra, o golăneală de ani de zile, fără ca autoritățile să intervină. Până și comportamentul noilor șefi este același ca al vechiului șef (n.n. Vamanu, fostul director al ABA Siret), în sensul că în ziua licitațiilor, o șterg din sediu”, a declarat, sub semnul anonimatului, un angajat al Apelor Române. 

Cele 10 terenuri vor fi date spre exploatare în urma unor licitații publice în plic închis. ABA Siret afirmă că închirierea are ca scop „exploatarea de agregate minerale în vederea regularizării și reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie”. Durata închirierii este de 24 de luni, iar garanția de participare este de 10% din valoarea minimă a chiriei anuale. Valoarea minimă a chiriei anuale este de 0,62 lei/mp/an.

În Neamț, terenurile scoase la licitație se află pe:

 * Râul Moldova

– Cordun – Horia/Cordun și Horia – 41.045 mp;

– Horia/Horia – 17.000 mp;

– Dulcești – Cordun/Dulcești și Cordun – 35.560 mp;

* Râul Bistrița                        

– Podoleni/Podoleni – 10.000 mp;

– Piatra Șoimului/Piatra Șoimului – 33.970 mp;

– Săvinești amonte1/Dumbrava Roșie și Piatra Șoimului – 70.628 mp;

* Râul Siret

– Sagna aval/Sagna – 12.256 mp;

– Hârlești amonte 3/Ion Creangă – 21.000 mp;

– Tămășeni – Doljești/Tămășeni și Doljești – 25.890 mp;

– Ion Creangă/Ion Creangă – 13.865 mp. 

Ieri, ABA Siret a licitat terenurile pentru balastiere în județul Vrancea, iar azi pentru județele Neamț, Buzău și încă trei terenuri în Vrancea. Pe 22 mai vor avea loc licitații pentru închirierea a 7 terenuri în județul Suceava, unul în Botoșani și patru în Bacău.

Daniel MURARU

2 comments

  1. toma pop 15 mai, 2019 at 14:48 Răspunde

    Vorba Marelui DEM RADULESCU….” putin foarte putin…”referitor la pretul de rahat in lei /mp/an, fata de DEZASTRUL ECOLOGIC care de ani de zile se face in TOATE BAZINELE HIDROGRAFICE ale TARII!!DNA constituiti un DEPARTAMENT SPECIAL DE LUPTA ANTIFRAUDA care sa se ocupe de Ministerul Mediului si Apele Romane!!!!Sau poate deja este constituit!!!!Succes!

  2. Emi 15 mai, 2019 at 18:13 Răspunde

    Daca Ministerul Mediului si Apele Romane, de comun acord cu autoritatile locale ar stabili redevente pentru exploatare si taxe de concesiune, astfel incit statul roman, in calitate de proprietar al resurselor, sa-si vinda “pielea” cit de scump se poate, situatia acestor resurse ar fi alta. Atita timp cit nu exista reglementari precise in acest sens, fiecare dintre personajele precum Cuc si Arsene, nu vor face altceva decit sa-si umple buzunarele proprii golindu-le pe cele ale statului. Cit despre controale, acestea sint anuntate dinainte iar amenzi si somatii de plata primesc doar cei din afara “sistemului”. Starea aceasta de fapt trebuie curmata intr-un mare fel.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.