Judecătorii pregătesc pronunțarea! Vor fi condamnați sau achitați inculpații din dosarul schimbului de terenuri dintre Primăria Piatra Neamț și Apopii?

5
204

Magistrații care judecă dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”, în care sunt judecați Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu, notar, și Mihai Apopii, om de afaceri, se vor pronunța peste câteva zile, urmând să stabilească dacă inclupații sunt sau nu vinovați pentru schimbul de terenuri care ar fi prejudiciat municipalitatea pietreană cu peste 1 milion de lei, după cum afirmă procurorii anticorupție.

La termenul de ieri, magistrații au anunțat pronunțarea pentru data de luni, 20 mai.  Decizia nu va fi una definitivă. Dosarul în care Primăria Piatra Neamț s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Bacău la sfârșitul lunii ianuarie 2018 și a avut opt termene de judecată. Toți cei șase inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 
CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al orașului; 
VIȘAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, 
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; 
BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț;
ZĂPOR VASILE, expert evaluator; 
CASAPU ALEXANDRU, notar public; 
APOPII MIHAI, om de afaceri.

Procurorii au stabilit că, în perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei. Contractul, afirmă anchetatorii, a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta, spun procurorii, a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț. Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie, totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului. Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Gheorghe Dumitreasa, în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”: „N-am votat, pentru că mi s-a părut că e în neregulă!”

 

 

5 comments

 1. Alina 15 mai, 2019 at 18:55 Răspunde

  Nu stiu daca condamnarea cu executare sau nu, a celor implicati in mizeria aceasta, ar rezolva ecuatia. Cel mai important lucru este sa fie recuperat prejudiciul. Intr-o institutie publica, indiferent de rangul ei, secretarul are un rol determinant in aplicarea sau blocarea/suspendarea unor decizii. El are obligatia de a informa conducerea institutiei in legatura cu avantajele sau riscurile pe care le comporta astfel de actiuni. Deasemenea, secretarul institutiei publice trebuie sa-si sustina punctul de vedere bine argumentat, in sedintele de consiliu cind se dezbat astfel de decizii. Zapor Vasile, in calitate de evaluator, Alexandru Casapu, notar si Apopii Mihai, zis om de afaceri care “face legea” la Camera de Comert, merita pedepsiti deopotriva, deoarece au pus la cale impreuna aceasta hotie. Visan Vasile, in calitate de secretar al Primariei orasului Piatra Neamt si Bordei Marin, sef serviciu Administrare Patrimoniu, ar fi putut impiedica, daca ar fi vrut, acest jaf. Prezentind in Sedintele de Consiliu, care au avut pe ordinea de zi tema schimbului de terenuri, argumentele pro si contra bine documentate, temeiurile de legalitate/ilegalitate asupra unei astfel de decizii, Visan Vasile si Bordei Marin puteau evita jaful. Lipsa lor de implicare in solutionarea legala a acestei situatii(la data comiterii faptei erau functionari publici), puterea de convingere a celor trei “asociati” respectiv Apopii Mihai, Casapu Alexandru si Zapor Vasile, au condus deopotriva, total nejudicios, la o decizie gresita, asociata unor consecinte grave pe termen lung, in ceea ce-l priveste pe, inca, edilul orasului Piatra Neamt. La vremea respectiva, viceprimar al orasului Piatra Neamt. In ceea ce priveste posibilele pedepse sau sanctiuni administrative, cred ca vor fi “echilibrate”. Nu acesta este jaful reprezentativ in Romania.

 2. Stefan 16 mai, 2019 at 13:52 Răspunde

  Alina, teoretizezi prea mult!Golania a fost pusa la cale de Pinalti si executata de slugile din Primarie!Nu inteleg, totusi, care este vina notarului?!

 3. Alina 16 mai, 2019 at 19:52 Răspunde

  Notarul a legalizat tranzactia de terenuri. Nici o modificare in Cartea Funciara si la Oficiul de Cadastru nu se opereaza fara semnatura unui notar si stampila acestuia. In situatia de fata, nu este relevant ca hotia isi are obirsia pe timpul lui Ghe. Stefan. Atita timp cit se regasesc pe documente semnaturile celor enumerati mai sus, inclusiv a notarului Casapu, ei sint cei care vor imparti “premiul”, indiferent care va fi decizia finala a completului de judecata. Daca ati putea avea acces sa cititi referatul procurorilor, ati putea trage cu siguranta niste concluzii naucitoare. Este fixat termenul de pronuntare pe 20 mai, dar pe surse, aseara cartile erau facute deja. In ceea ce priveste teoretizarea, cred ca atunci cind plasam un comentariu, el trebuie sa fie logic, asumat si documentat atit cit este permis spre publicare.

 4. nicu 18 mai, 2019 at 08:07 Răspunde

  Daca ar fi numai aceasta golanie , sa spunem ca nu este o mare HOTIE …..etc .
  Dar cum ne explica “INSTITUIILE LOCALE ” de aceste JAFURII ?

  Lucruri pe care le asteptam in continuare sa fie explicate de Primaria Piatra Neamt si INSTITUTIILE ABILITATE de APLICARE LEGI .
  Pina aceste lucruri nu sunt clarificate, administratia acestei Primarii nu este legitima si nu ne reprezinta interesele:
  1.Cine sunt iresponsabilii pentru ”investitiile”/hotiile colosale care au distrus orasul ,adica cine din CL a votat?
  2.Cine sunt ”iresponsabilii” care au decis sa imprumute 120 milioane euro de la banci pentru investitii falimentare..investitii care s-au dovedit a fi niste hotii grosolane.
  3.Cine sunt iresponsabilii pentru distrugerea dealului Cozla si a infrastructurii de 100 ani/drum piatra cubica.
  4.Cine sunt iresponsabilii din Primarie care au declarat prin licitatii trucate drept cistigatori firme care si-au batut joc de oras si de infrastructura dealului Cozla cu lucrari de cea mai proasta calitate si in cea mai mare parte inutile.
  5.De ce nu sunt deferiti justitiei cei care au fost partasi si cu buna stiinta au participat activ sau pasiv la distrugerea acestui oras.
  6.Cine sunt iresponsabilii care au aprobat cheltuieli de milioane de euro pentru extinderea stadionului Ceahlaul in conditiile in care orasul era distrus si fara infrastructura .
  7.Cine sunt iresponsabilii din Primarie care au devalizat banul public prin licitatii trucate care au rezultat in achizitia de echipamente de cea mai proasta calitate sau inutile,vezi parcuri de joaca sau punctele info din Darmanesti/Centru,fintina muzicala,etc.
  8.Am vrea sa stim daca mai sunt oameni in administratia Primariei in prezent..lucru ce ar fi criminal..care au fost partasi si martori la tot jaful din ultimii 10 ani…?
  9.Am vrea sa stim ce s-a vindut si cui s-a vindut din proprietatile Primariei si cine sunt cei care au votat pentru acest jaf.
  10.Am vrea sa stim care este situatia Primariei in prezent si ce garantii avem ca jaful care a fost nu va continua….pentru ca semnele dl.Chitic nu sunt deloc bune….tot ce a-ti facut pina acum este de mintuiala si de cea mai proasta calitate…
  ETC.
  Dosarul este la motivat din luna ianuarie 2019 la Judecatorul Catalin Mormoie , care tine cauza la prescrierea faptelor . NU sunt acuze , pot fi contactat pentru detalii ….

 5. Emi 20 mai, 2019 at 08:20 Răspunde

  Iacata ajunseram si pe 20 mai 2019. Ce-o sa fie, ce-o sa fie, mare comedie. Unde? La instantele care vor pronunta verdictele pentru schimbul de terenuri de la Piatra Neamt si pentru Dragnea in legatura cu tot ce nu-i convine atit domniei sale cit si celor care-i tin proptelele. Ce sa vezi, daca era judecat vreun amarit de functionar, nu se mai lupta nimeni atita sa dizolve completurile de judecata, sa modifice legi prin cascade de OUG, dupa interesele primatelor care s-au protapit prin guvern si parlament. Or fi tremurind unii sau altii, in asteptarea verdictelor?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.