Arsene află azi dacă va merge acasă sau la penitenciar. Prefectul și subprefectul, martori în dosar

3
153

Magistrații Curții de Apel Bacău vor judeca astăzi, într-o ședință programată pentru ora 10, contestația președintelui suspendat al CJ Neamț, Ionel Arsene, la decizia Tribunalului Neamț din data de 22 februarie prin care s-a hotărât ca Arsene să rămână în arest preventiv. Președintele suspendat al CJ Neamț a fost trimis în judecată de DNA în data de 22 februarie cu propunerea de menținere a măsurilor preventive și asiguratorii în cauză. În aceeași zi, avocații lui Arsene au contestat propunerea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare la Tribunalul Neamț, însă nu au avut câștig de cauză, drept pentru care au făcut contestație, aceasta urmând să se judece azi la Curtea de Apel Bacău.

 

În cazul în care judecătorii băcăuani vor admite contestația lui Arsene, acesta va fi pus în libertate, măsura arestului preventiv urmând să fie înlocuită, cel mai probabil, cu alta – arest la domiciliu sau control judiciar. În cazul în care contestația va fi respinsă, Arsene va rămâne în continuare în arest preventiv, însă va fi transferat din arestul Poliției Neamț în Penitenciarul Bacău. Și asta pentru că Arsene a fost trimis în judecată, situație în care inculpații arestați preventiv ajung  în penitenciar. Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru două fapte de trafic de influență. Cercetările au fost făcute separat în două dosare penale, însă în instanță cele două cazuri au fost conexate, astfel că Arsene va fi judecat în același dosar pentru cele două infracțiuni comise. Interesant este că martorii principali în ambele cauze sunt prefectul Vasile Panaite și subprefectul Iulian Jugan. Primul este martor în dosarul înresgistrat ca urmare a denunțului lui Gheorghe Ștefan, iar cel de-al doilea în cauza privind traficul de influență pe care Arsene l-ar fi făcut pentru a obține niște plăți, dar și contracte, unui om de afaceri din Iași.

Prefectul Panaite este personaj cheie în stenogramele DNA, de unde reiese că a avut rolul de intermediar în conflictul dintre Gheorghe Ștefan și Ionel Arsene. Ultimii doi ar fi pus la cale, în anul 2013, un plan care avea drept scop eliminarea din funcția de șef al CJ Neamț a lui Culiță Tărâță. În acest sens, Pinalti spune că i-a fi dat lui Arsene 115.000 de euro în două tranșe: 100.000 pentru a ajunge prin intermediari la șeful ANI din acea vreme, Horia Georgescu, urmând ca acesta, în schimbul banilor, să-l „rezolve” pe Tărâță pe un conflict de interese. Suma de 15.000 de euro ar fi fost oferită de Ștefan lui Arsene, pentru ca cel din urmă să o înmâneze redactorului șef de la cotidianul România liberă. În schimbul banilor, Turturică trebuia să-l „zugrăvească” pe Tărâță în ziar.

În cel de-al doilea dosar, procurorii afirmă că Arsene ar fi făcut, în cursul anului 2014, presiuni asupra unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea alocării unei sume mari de bani unei firme din Iași. La acea vreme secretar de stat era Iulian Jugan, actualul subprefect de Neamț, care a refuzat propunerea lui Arsene. Afaceristul îi promisese lui Arsene că-i va da 5% din suma de 60.000.000 de milioane de lei, pe care ar fi urmat să o primească de la minister. Afacerea nu a fost dusă la bun sfârșit, iar pe fir au intrat procurorii anticorupție. Dosarul în care Arsene este judecat pentru cele două fapte de trafic de influență a fost trimis la Tribunalul Neamț, urmând să se stabilească primul termen de judecată.

Comunicatul DNA:

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Daniel MURARU

3 comments

  1. V.Vasile 28 februarie, 2018 at 09:11 Răspunde

    Intrebare :intr-o tara normala , ,,intermediarul,, Panaite mai ramane,
    prefect, reprezentantul guvernului in teritoriu ?
    Raspuns : da, pentru ca poate…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.