Pârtia de schi de la Piatra Neamț, la al treilea sezon ratat. „Mai este de luat în calcul și aspectul economic”

7
350

Este al treilea an consecutiv în care pârtia de schi de la Piatra Neamț nu funcționează, iubitorii sporturilor de iarnă din Neamț fiind nevoiți să aleagă alte destinații, respectiv pârtiile de schi din Harghita, Suceava sau chiar Ucraina. De ce pârtia de la Piatra Neamț nu a fost deschisă nici anul ăsta? Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț dă vina pe lipsa zăpezii suficiente și pe temperaturile scăzute care ar permite folosirea tunurilor de zăpadă. Vineri, înainte ca valul de frig să se abată asupra Neamțului, primarul orașului ne spunea că este nevoie de mai multă zăpadă, dar și de temperaturi sub minus 5 grade.

„O pârtie de schi are nevoie, în primul rând, de zăpadă suficientă, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Mai este de luat în calcul și aspectul economic, pentru asta ar trebui să funcționeze măcar 7-8 săptămâni, lucru care iar nu a fost posibil în această iarnă tot din cauza vremii. Dacă ar fi fost zăpadă, minimum 15-20 cm nebătătorită și frig, sub -5 grade, pentru a folosi tunurile de zăpadă, am fi putut porni pârtia”, a declarat Dragoș Chitic.

Așadar, factorul economic nu este deloc de neglijat, acoperirea cât de cât a cheltuileilor necesitând o funcționare a pârtiei de 7-8 săptămâni pe sezon. Deh, funcționarea tunurilor de zăpadă și a instalațiilor costă, și deloc puțin, iar aceste cheltuieli trebuie acoperite. Mai ales că atât primăria, dar și Perla Invest SRL nu se află într-o situație financiară extraordinară. Cum suntem la sfârșitul lunii februarie, ar înseamnă că pârtia ar trebui să funcționeze până la sfârșitul lunii aprilie pentru ca operatorul să-și acopere cheltuielile, ceea ce este aproape imposibil. Adică nu s-a schiat în decembrie și ianuarie și se va schia în martie și aprilie? Greu de crezut, așa că în acest moment se poate spune, cu siguranță, că pârtia de pe Cozla, în care s-au investit zeci de milioane de euro, va bifa al treilea sezon mort. Perla Invest SRL, firma care deține instalația de pe Cozla, se află în procedură de reorganizare și îi va fi greu să scape de datoriile de zeci de milioane de lei pe care le are. Instalația de telescaun aparține Perla Invest, iar ratrackul și pârtia sunt ale primăriei, aspect care confirmă spusele primarului, și anume că pentru ca pârtia să funcționeze trebuie să existe un parteneriat între firmă și administrația publică locală. Însă, colaborarea celor două entități nu este suficientă, dacă vremea nu este cea potrivită.

În concluzie, pietrenii au o pârtie în care s-a investit zeci de milioane de euro, însă nu o pot folosi, investiția fiind pe post de bibelou. Ne lăudăm că avem pârtie, dar schiem prin Harghita, Covasna, Suceava sau chiar Bacău. Cine să fie de vină, încălzirea globală, așa cum spunea în urmă cu câțiva ani un politruc nemțean? Nu, de vină sunt cei care au avut proasta idee de a amplasa această pârtie pe dealul Cozla. Altitudinea nu este deloc una potrivită pentru o pârtie de schi, iar despre poziționarea ei nici nu are rost să mai vorbim. Dar pentru unii nu au contat aceste aspecte, ci doar interesul de a sifona cât mai mulți bani din această investiție. Ei au rămas cu banii, iar cetățenii cu o gaură în buget și o pârtie nefuncțională. Primăria a fost garant pentru împrumutul de zeci de milioane de lei făcut de Perla Invest SRL pentru instalația de pe Cozla. Acum, Perla Invest SRL este cu un picior în groapă, iar riscul să intre în faliment este imens.

Daniel MURARU

 

7 comments

 1. FLORIN 26 februarie, 2018 at 13:02 Răspunde

  Nu vedeti ca nimeni nu ancheteaza nimic in acest oras?

  A fost distrus dealul Cozla,au fost defrisate zeci de hectare de padure si lemnul vindut pe nimic,au fost construite niste cocioabe la preturi exorbitante,a fost distrus drumul din piatra cubica construit acum 100 de ani,a fost ”reabilitat” dealul Cozla cu niste canale/rigole inutile si mizerabile ,a fost distrus observatorul de pe Cozla,numai hotii pe fata toate cu scopul de a fura bani.

  ZECI DE MILIOANE DE EURO FURATI

  Nu este NICI o ancheta.

  DNA-ul ancheteaza politisti de la circulatie si citeva spagi.

  Nu exista lupta impotriva coruptiei.

  Doar praf in ochii prostilor care se multumesc cu firmituri si circ de 2 bani.

  Cu institutii praf de incompetenta si coruptie nu ai cum sa faci anti-coruptie.

 2. V.Vasile 26 februarie, 2018 at 14:49 Răspunde

  Domnule primar, unde erai si ce functie indeplineai cand s-au pus bazele acestui maret proiect, nu a avut la baza calcule economice si atunci ?
  Poate dai publicitatii cine este initiatorul privind achizitionarea de aparate pt. fitness din banii alocati drumurilor, in timp ce noi, ne rupem masinile…,

 3. Stefan 26 februarie, 2018 at 15:55 Răspunde

  Daca ramanea doar telescaunul initiat de Rotaru, era suficient!„Tunurile” mari s-au dat la Telegondola, amenajarea partiilor, etc.!Sigur, Pinalti e principalul vinovat, dar eu as zice ca responsabili sunt si onorabilii cetateni care l-au votat pe „Sarmala” inclusiv in 2012 cand se stia deja ca partia Cozla e o mare teapa!

 4. Videoton Szekesfehervar 26 februarie, 2018 at 21:10 Răspunde

  O gaura neagra perpetua .Singura solutie, cautat client ( desi greu de gasit ), si demontata atat gondola cat si restul aiurelii de acolo .
  Din banii luati cumparat puiet si reimpadurit locul .

 5. Andrei 27 februarie, 2018 at 13:47 Răspunde

  Partia Cozla are si cota foarte mica si expunere estica. asa o tampenie nu s-a mai vazut. Cine a facut si aprobat studiile de impact si fezabilitate impreuna cu proiectantul si terminand cu edilii ar trebui trasi la raqspundere. Cel mai lung sezon a fost 2012 cand partia a rezistat cu greu pana la 14 martie , dar si atunci din pdv financiar a fost in gaura. Este un proiect nascut mort si asa o sa ramana .

 6. Dragos C. 5 martie, 2018 at 15:12 Răspunde

  Pentru cei de mai sus, inclusiv “blogerul” care nu au schiat niciodata: partia e la est, adica insorita dimineata dar nu incalzita. daca era la sud era rau. la nord sau vest ar fi fost intunecata. locatia si orientarea a fost stabilita acum peste 40 ani. Toate partiile din zona sunt la aceeasi altitudine, toate au fost functionale in sezonul 2018. Din 31 ianuarie si pana azi, 5 martie, a fost zapada destula de schiat fara sa fie nevoie de tunuri, trebuia doar pornit telescaunul si plimbat cu ratrack. Ca sa fie rentabila partia cand se folosesc tunurile, trebuie sa plateasca 120 clienti. in 2012-214 rata de plata la telescaun era de 20%. restul mergeau gratuit.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.