În atenția procurorilor: Primarul de Agapia și-a angajat „nașul” pe post de consilier personal

2
617

Primăria Agapia este condusă de luni bune de un primar interimar, în speță fostul vice care a ajuns la cârma instituției după ce fostul primar, Neculai Nastasă, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Nastasă nu a stat mult departe de primărie, pentru că primarul interimar, Mugurel Vasiliu, l-a angajat în funcția de consilier personal. Cum primul este „nașul politic” al celui de-al doilea, putem spune că „finul” a fost foarte atent cu cel care îi este „părinte spiritual” și nu l-a lăsat pe drumuri, oferindu-i o funcție bine remunerată. Între cei doi nu există niciun grad de rudenie, însă faptul că Nastasă l-a ajutat pe Vasiliu să promoveze politic se poate spune, metaforic vorbind, că fostul primar l-a nășit politic pe cel care i-a luat locul la cârma primăriei. Nastasă și Vasiliu au în comun și calitatea de aleși cu probleme, aspecte constatate de ANI. În cazul lui Năstasă, instanța supremă a constatat definitiv și irevocabil starea sa de conflict de interese. În ceea ce-l privește pe Vasiliu, „războiul” cu ANI în instanță se află la început, Vasiliu fiind declarat incompatibil în luna iunie a acestui an. Așadar, Primăria Agapia este condusă în acest moment de un viceprimar cu atribuții de primar, declarat incompatibil de către ANI, ajutat de consilierul personal Nastasă, declarat definitiv în conflict de interese de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Prefectura Neamț nu a cerut alegeri parțiale la Agapia pe 5 noiembrie, dar nici la Bârgăuani, acolo unde, la fel, primarul Șchiopu a zburat din funcție în urma deciziei a ÎCCJ, dar nici la Primăria Dragomirești, unde funcția de primar a rămas vacantă după ce Vasile Panaite a ales Prefectura. Însă asupra acestui subiect, care arată cât de mult este respectată legea de Prefectura Neamț, o să revenim.

PNL Neamț – leșinat. Mai vioi sunt liberalii din Agapia

Situația din cadrul Primăriei Agapia nu a atras atenția șefilor PNL care ar fi putut măcar sa tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă acolo. Prinși probabil cu alte treburi, șefii liberali i-au lăsat pe aleșii din comună în bătaia vântului. Consilierii liberali nu au dezarmat în fața indiferenței celor de la centru și au pornit, pe cont propriu, în căutarea dreptății și au trimis două plângeri, una la Prefectura Neamț, cealaltă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. În ambele plângeri, petenții arată că Neculai Nastasă, fostul primar al Agapiei, a fost numit în funcția de consilier personal al primarului interimar fără respectarea legii. Concret, liberalii din Agapia s-au plâns prefectului că în ședința Consiliului Local a comunei Agapia, din data de 13 iunie, aleșii locali au votat ca în funcția de consilier personal al primarului să fie angajată o persoană cu studii juridice, ceea ce nu s-a întâmplat. Problema a fost ridicată de către unul dintre consilierii locali, care a cerut un jurist în funcția de consilier al personalului care să-i ajute pe cei din primărie în rezolvarea problemelor juridice. În procesul verbal de ședință s-a făcut chiar mențiunea: „Se supune la vot cu condiția să se angajeze un jurist pe post de consilier al personalului”. Cu toate acestea, Mugurel Vasiliu l-a ales consilier pe fostul primar Nastasă care nu are studii juridice.

În răspunsul oferit petenților, reprezentanții Prefecturii arată că Mugurel Vasiliu a procedat corect pe motiv că ocuparea postului de „consilier al primarului unei unități administrative nu se face prin concurs, ci prin emiterea de către acesta a actului administrativ de numire în funcție”. Cu alte cuvinte, primarul interimar Vasiliu a procedat corect atunci când și-a numit consilier personal în persoana lui Nastasă, fostul primar, declarat definitiv în conflict de interese prin decizie a ÎCCJ.

A doua plângere a consilierilor locali liberali, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, se află în lucru. În documentul înaintat procurorilor, reclamanții cer ca Nastasă și Vasiliu să fie cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu (Neculai Nastasă) și abuz în serviciu (Mugurel Vasiliu).

Deși este greu de crezut că plângerea penală a liberalilor va avea succes, măcar sunt de admirat că au încercat să facă ceva, față de șefii lor de la județ care se mulțumesc să tacă. O situație ca cea de la Agapia, unde primarul suspendat din funcție revine în primărie pe o funcție de consilier personal al primarului interimar, este o chestiune care ține măcar de moralitate.

Daniel MURARU

 

Uluitor! Primar în conflict de interese, viceprimar în incompatibilitate

Ministerul Afacerilor Interne joacă la cacealma. „Nu am pomenit așa ceva! O prostie fără nicio noimă juridică”

 

2 comments

  1. valisor 27 noiembrie, 2017 at 17:05 Răspunde

    Nu e neapărat nevoie ca Vasiliu să cunune, ci și să boteze e bine, ca să-și asigure post de “nășel” de primărel când s-o finaliza procesu și presupunând că ciordăcheala lu Dragnea nu va mai fi să fie, Nastasă devenind atunci… ce? că avroximativ nu prea le am afsolut deloc cu nănășâtu administrativ local.

  2. Diana 28 noiembrie, 2017 at 15:53 Răspunde

    Incet-incet isi arata adevarata valoare alesii psd-isti. Mai mult, e bine ca au inceput sa-i trimita unde le e locul pe cei care au furat. Asa ca, nu dormiti linistiti, va vine randul daca ati furat. Iar nenea asta de la Agapia o fi crezut ca-i ca-n tinerete, in Germania, cand prietenii ii tineau spatele.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.