Condamnatul penal Andrei Baciu, fost consilier local PDL, confundă Publiserv cu propria moșie

1
266

Andrei Baciu, condamnat penal pentru conflict de interese și fals în declarații, cu suspendare ce-i drept, fost consilier local PDL vreo 2-3 mandate la Piatra Neamț, a rămas în memoria pietrenilor ca un politician de tristă amintire. Baciu, care în perioada domniei lui Pinalti s-a afirmat ca fiind un mare combinator al banului public, revine în  atenția opiniei publice într-un scandal care se „coace” la societatea Publiserv SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Totul  are ca punct de plecare o înțelegere verbală pe care Adrian Niță, fostul director al Publiserv , a făcut-o cu Baciu, cel din urmă primind acceptul pentru a-și depozita trei autoturisme, marca Matiz, în curtea firmei Consiliului Local Piatra Neamț. Bunăvoința lui Niță este de înțeles dacă ne gândim că cei doi se cunosc bine din perioada în care slujeau același partid – PDL și pe același stăpân – Pinalti. Mașinile, care nu par a fi în stare de funcționare, au fost parcate/depozitate fără să existe vreun contract încheiat între cele două părți, așa cum ar fi fost normal. Firesc ar fi fost ca Baciu sau firma sa, în cazul în care mașinile sunt înmatriculate pe persoană juridică, să plătească pentru parcare ceea ce nu s-a întâmplat. Probabil, Baciu crede că portocalii sunt încă la putere în orașul Piatra Neamț și confundă societățile consiliului local cu propriile moșii. Mai grav este că fostul consilier refuză, cu un tupeu extraordinar, să ridice mașinile din curtea societății Publiserv.

Cele trei autoturisme Matiz (foto) pe care noi le-am găsit în curtea Publiserv SA în luna iulie, când am avut prilejul să fotografiem ciurul de mii de euro pe care firma familiei prefectului l-a vândut societății consiliului local, se află și acum în același loc și în aceeași poziție. La vremea respectivă l-am întrebat pe directorul interimar, Gheorghe Triboi, cui aparțin respectivele autovehicule, bănuiala noastră fiind aceea că ciururile lui Baciu au fost cumpărate de Publiserv după aceeași rețetă folosită și în cazul DAF-ului familiei lui Vasile Panaite.

Triboi ne-a declarat că mașinile sunt ale fostului consilier local Andrei Baciu și că au fost parcate la Publiserv cu acceptul fostului director, Adrian Niță. Acum aflăm că cele trei autovehicule zac de luni bune la Publiserv, fără să se achite un leu pentru asta, dar și fără să existe un contract încheiat în acest sens. Contactat telefonic, actualul director, Valentin Ciobanu, ne-a confirmat că există o problemă cu cele trei mașini parcate ilegal în curtea Publiserv, însă speră că situația va fi rezolvată cât mai curând. Cert este, spun sursele noastre, că situația a fost adusă și la cunoștința polițiștilor, aceștia urmând să analizeze și să ia o decizie. Mai degrabă, neînțelegerile ar putea fi tranșate în instanță, unde juriștii ar putea cere judecătorilor să-l oblige pe Baciu să-și ia mașinile din curte. Numai că un proces ar fi de durată, timp în care autoturismele vor rămâne tot în curtea societății consiliului local. O altă variantă ar fi aceea ca împotriva fostului director Adrian Niță să fie depusă o plângere penală pentru neglijență în serviciu pe motiv că a permis amicului său să-și depoziteze mașinile pe terenul societății. Poate așa va înțelege și Andrei Baciu că-și pune amicul într-o situație delicată și va accepta să-și ridice mașinile de pe un teren care nu-i aparține. Totodată, poate vor înțelege și alții că folosirea abuzivă a bunurilor, în cazul de față a terenului, unor societăți de stat îți poate crea mari neplăceri, inclusiv penale.

Fostul consilier local Baciu a fost condamnat, la sfârșitul anului 2015, de Curtea de Apel Bacău la 8 luni de închisoare cu suspdendare pentru conflict de interese și fals în declarații. Instanța l-a găsit vinovat, stabilind că Baciu, în perioada 2008-2010, în timp ce era membru în CA și AGA la Perla Invest, societate a Consiliului Local Piatra Neamț, a semnat mai multe contracte între această societate și firmele sale. Nu și-a trecut afacerile în declarațiile de interese, el încasând de pe urma acestora peste 45.000 de lei. Magistrații au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 8 luni închisoare aplicate inculpatului Baciu Andrei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 8 luni.Încecările noastre de a-l contacta și pe Andrei Baciu au fost sortite eșecului. 

Daniel MURARU

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.