Polițist dat afară din “greșeală”, vinovații încă neidentificați

1
338

 

Peste două luni se împlinește fix un an de când agentul de poliție Liviu Munteanu a fost dat afară din Poliția Neamț ca urmare a unei grave erori de interpretare a unei hotărâri judecătorești definitive. Cazul a fost prezentat pe larg de publicația atacul.ro și a produs un uriaș val de nemulțumire, în special din partea polițiștilor, la nivel național. Greșeala, chiar dacă a fost remediată după două luni de la luarea deciziei strâmbe, a provocat traume serioase polițistului și familiei acestuia. Numai că, cel puțin până în prezent, nimeni din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț nu a răspuns în niciun fel pentru cele întâmplate. Deși, așa cum am arătat, lucrurile nu ar fi deloc dificile, cei care anchetează neavând altceva de făcut decât să identifice semnăturile de pe decizia de destituire a polițistului și să stabilească gradul de vinovăție a fiecărui semnatar. Într-o adresă a Poliției Neamț către Sindicatul Agenților de Poliție, care a solicitat IGPR-ului clarificări cu privire la cele întâmplate cu polițistul Liviu Munteanu, se face precizarea că în cauză există un dosar penal ca urmare a plângerii pe care Liviu Munteanu a depus-o. Cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu de polițiștii de la Biroul Control Intern sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. În paralel, la nivelul IJP Neamț vor fi luate unele măsuri administrative dupa ce a fost emisa, în mod eronat, dispoziția șefului Poliției Neamț prin care polițistul Liviu Munteanu a fost dat afară pe nedrept din Poliție. Numai că, așa cum se vede, și în cazul anchetei penale, dar și în cel al verificărilor administrative, concluziile întârzie să apară, în condițiile în care nu vorbim de cine știe ce lucrări complexe. Este o decizie eronată pe care vinovații ar fi trebuit deja să și-o asume.

Citește aici răspunsul pe care l-a primit Sindicatul Agenților de Poliție de la IJP Neamț:

118.106 RASPUNS

Instanța a stabilit o pedeapsă, însă a dispus amânarea aplicării ei

 În ianuarie 2013, Liviu Munteanu era agent șef adjunct în cadrul Secției de Poliție Oniceni. În noaptea de 21 spre 22 ianuarie, agentul Munteanu, însoțit de o colegă, s-a deplasat în satul Iucșa, comuna Bozieni, pentru a aplana un conflict izbucnit la locuința Erminei Palaghia. Fostul soț al acesteia, Vasile Fundăcescu, de 41 de ani, venise la locuința Erminei băut și cu chef de scandal. Ajutată de un cumnat, femeia a reușit să-l liniștească pe scandalagiu, acesta fiind lovit și legat de un copac din curte. Ajunși la fața locului, cei doi polițiști au găsit victima legată de copac și le-au cerut agresorilor să o dezlege, lucru care nu s-a întâmplat. Polițiștii au intrat în casă pentru a lua declarații iar după aproximativ o oră, când și-au terminat treaba, au observat că Fundăcescu era în continuare legat de copac, fără a mai avea nicio reacție. A fost dezlegat și chemată ambulanța. Cadrele medicale nu au reușit să salveze victima, motiv pentru care a fost declarat decesul acesteia. În urma acestui eveniment, agentul Munteanu s-a ales cu un dosar penal și a fost pus la dispoziție. În februarie 2015, polițistul a fost trimis în judecată pentru neglijență în serviciu, iar în noiembrie instanța Judecătoriei Roman s-a pronunțat, agentului fiindu-i stabilita o pedeapsa de 6 luni închisoare, cu amanarea aplicarii ei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

“Schimbă încadrarea juridică a faptei de neglijenţă în serviciu prev. de art.298 Cod penal în infracţiunea de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate prev. de art.203 alin.1 Cod penal. Achită inculpatul pentru săvarşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă. Stabileşte pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare în sarcina inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate prev. de art.203 alin.1 Cod penal şi în baza art.83 alin.(1), (3) C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Obligă pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în decizia Judecătoriei Roman.

 Agentul Munteanu face apel, iar dosarul ajunge la Curtea de Apel Bacău, unde este înregistrat în decembrie 2015. Patru luni mai târziu, magistrații se pronunță și stabilesc o pedeapsa de un an și patru luni închisoare, dar tot cu amânarea aplicării pedepsei.

În temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman împotriva sentinţei penale nr. 405 din 05.11.2015 pronunţată de Judecătoria Roman în dosarul nr. 959/291/2015. Desfiinţează sentinţa penală amintită în ceea ce priveşte latura penală , reţine cauza spre rejudecare şi , pe fond : În baza art.396 alin.(1), (4) C. proc. pen. raportat la art.83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului Munteanu Liviu, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu prev. de art.298 Cod penal. În baza art.396 alin.(1), (4) C. proc. pen. raportat la art.83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului Munteanu Liviu, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă prev. de art. 47 rap. la art.273 al.1 din C.p. În temeiul art.38 al.1 , art.39 al.1 lit.b din C.p. contopeşte cele două pedepse în pedeapsa cea mai grea de 1 an la care adaugă un spor de 4 luni. Pedeapsă rezultantă 1 an şi 4 luni închisoare. În baza art.83 alin.(1), (3) C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

Așadar, agentului Munteanu i se stabilea, în 12 aprilie 2016, o pedeapsa de  un an și patru luni închisoare pentru neglijență în serviciu și mărturie mincinoasă. Numai că judecătorii dispun amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Este clar, polițistul a greșit, însă instanța a considerat că omul legii mai merită o șansă și a dispus amânarea aplicării pedepsei. Cu alte cuvinte, instanța a apreciat că, în raport cu situaţia personală a inculpatului, aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă fixă de doi ani.

Articolul 82 din noul Cod Penal stipulează clar că: „Persoana faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită; Renunţarea la aplicarea pedepsei nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărâre; dacă în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei se descoperă că persoana faţă de care s-a luat această măsură săvârşise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracţiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă chiar după expirarea acestui termen, renunţarea la aplicarea pedepsei se anulează şi se stabileşte pedeapsa pentru infracţiunea care a atras iniţial renunţarea la aplicarea pedepsei, aplicându-se apoi, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară”.

Agentul Munteanu, executat fără drept de apel

Fără a analiza cu atenție sentința Curții de Apel Bacău, reprezentanții Poliției Neamț decid, în data de 13 aprilie 2016, adică la o zi de la pronunțarea instanței în dosarul polițistului, să-l dea afară pe acesta. Așa apare Dispoziția Șefului Inspectoratului Nr. 291.462 din 13.04.2016. „Cu data de 12.04.2016, agentului șef adjunct de poliție Munteanu Ioan Liviu, din cadrul IPJ Neamț, pus la dispoziția unității conform art. 65(2) din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului, îi încetează raporturile de serviciu cu unitatea, fiind condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă”, se arată în documentul semnat de comisarul șef Paul Tablan, șeful IJP Neamț. În total, pe dispoziție sunt cinci semnături, inclusiv de la Compartimentul juridic, Serviciul resurse umane și Control financiar preventiv. Niciunul dintre cei care au semnat-o nu și-a dat seama de gafa comisă, respectiv că au dat afară sub semnătura lor un polițist, fără să existe temei legal în acest sens.

În iunie, Liviu Munteanu primește acasă Decizia penală în dosarul în care a fost judecat, iar după ce o analizează cu atenție își dă seama că a fost dat afară din Poliție pe nedrept. Pe 22 iunie cere oficial anularea dispoziției inspectorului șef prin care i s-a desfăcut contractul de muncă, iar pe 1 iulie este „reîncadrat” din nou în Poliție, fiind trimis la Poliția Bicaz, unde a lucrat 4 luni.

„Am fost dat afară fără să se facă nici cea mai mică analiză a hotărârii judecătorești. Ulterior am aflat că juristul inspectoratului s-a scuzat, nu față de mine, ci de un coleg de-al dânsei, că nu a citit hotărârea. Cum să decizi soarta unui om în asemenea mod, să-l dai afară fără să citești hotărârea judectorească? Cică fetele au scos-o de pe portal, iar ei au semnat-o fără să se mai uite ce. Iar pentru toate acestea să nu plătească nimeni? Să nu se facă nici o anchetă internă, o cercetare să vezi ce și cum? Eu nu voi lăsa lucrurile așa. Am făcut o plângere penală, în august, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Am făcut recent o adresă și mi s-a comunicat că lucrarea este în lucru la procuror. Sunt unii care îmi sugerează să-mi văd de treabă și să nu mai fac plângeri, să las lucrurile așa. Tuturor le-am spus și o să le spun să stea ei în locul meu 3 luni acasă, fără bani, dat afară pe nedrept și pe urmă să vorbească. Toți colegii mei rămân cu înmărmuriți când află ce mi s-a întâmplat. Dacă în cele 3 luni o luam razna, cine plătea pentru asta? Ca să nu mai spun că și în perioada cât am fost pus la dispoziție am fost bătaia lor de joc. Acum nici nu au avut bunul simț să-și ceară scuze pentru gafa asta. Am 17 ani în Poliție și până la episodul de la Iucșa nu am avut absolut nicio problemă. Nici acolo nu am greșit, lucru pe care l-am spus și instanței. Însă decizia este decizie și trebuie respectată, iar instanța nu a dispus ca eu să fiu dat afară, așa cum au făcut cei de la inspectorat”, a declarat Liviu Munteanu.

Daniel MURARU

Citește și:

CUM SE ASCUNDE GUNOIUL SUB PREȘ ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ. „ESTE UN ABUZ INIMAGINABIL!”

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.