PETRE DAEA, MINISTRUL DESEMNAT AL AGRICULTURII, CERCETAT ÎNTR-UNA DINTRE CELE MAI MARI ESCROCHERII POSTDECEMBRISTE

6
655

 

 

„Cam cu 10 zile înainte de preselecție, am fost chemat la ADS de domnul director Vlad Săvulescu, șeful Direcției Privatizare, care mi-a spus că domnul ministru Daea îmi transmite să nu particip la licitație, deoarece Piscicola Neamț a fost promisă unei persoane importante”. Declarația aparține inginerului Ilie Ciutea și fost făcută inclusiv în fața procurorilor anticorupție. Ministrul Daea, pomenit de inginerul Ciutea, este una și aceeași persoană cu Petre Daea propus recent să preia portofoliul Agriculturii în Guvernul Grindeanu. În 2003, atunci când a fost privatizată Piscicola Neamț, una dintre cele mai mari crescătorii piscicole din Moldova, Petre Daea era secretar de stat la Ministerul Agriculturii, funcție pe care a ocupat-o în perioada martie 2002-iulie 2004. Ulterior, până în decembrie 2004, Daea a fost ministru al Agriculturii. De numele celui care va fi fără doar și poate noul ministru al Agriculturii se leagă una dintre cele mai mari escrocherii postdecembriste. Nu a răspuns nimeni pentru privatizarea ilegală a Piscicola Neamț, deși povestea a făcut obiectul unui dosar penal anchetat de către procurorii anticorupție.

 O firmă din Mehedinți a pus mâna pe Piscicola Neamț

 În toamna anului 2003, societatea Piscicola SA Neamț a fost vândută la un preț de nimic unei firme din Drobeta Turnu Severin, orașul în care locuiește viitorul ministru Petre Daea. Astfel, patrimoniul firmei nemțene, compus din 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apă, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei vechi, a fost vândut cu doar 1,6 miliarde de lei. La data vânzării, în cele 14 iazuri exista pește evaluat la 6,5 miliarde de lei. Licitația pentru vânzarea Piscicola a avut loc la Agenția Domeniului Statului București, câștigător fiind declarată societatea Proora Impex SA Drobeta Turnu Severin. Alte două firme, care s-au înscris la licitație, Asociația Piscicola-PAS Neamț și Panrom SA Neamț, nu au mai ajuns să depună oferte pentru pachetul majoritar de acțiuni. Panrom SA Neamț, firmă controlată de Iulian Țocu, parlamentar la vremea respectivă, s-a retras din cursă, același lucru făcându-l și societatea Romclas SRL, controlată de fratele deputatului Ioan Munteanu. Acest lucru confirmă spusele lui Ilie Ciutea cu privire la presiunile făcute de către Petrea Daea prin intermediul angajaților ADS pentru ca nicio altă firmă în afară de Proora Impex SRL Drobeta Turnu Severin să nu ajungă în ultima fază a licitației. Ilie Ciutea, reprezentantul Piscicola PAS (n.r. firmă a angajaților Piscicola SA), nu a cedat presiunilor și s-a înscris în cursa pentru adjudecarea pachetului majoritar de acțiuni Piscicola PAS. Numai că, prin manevre murdare, Piscicola PAS a fost exclusă de la licitație. Motivul a fost unul pueril, Comisia de licitație fiind nemulțumită de faptul că în scrisoarea de garanție bancară prezentată de Pisicola PAS, în loc de „concesiune” apăruse termenul de „cesiune”, greșeala aparținând angajaților BRD Piatra Neamț. Rămasă singură în cursă, Proora Impex SRL a câștigat fără emoții, plătind 1,6 miliarde de lei vechi pentru pachetul majoritar de acțiuni, în condițiile în care acesta fusese scos la vânzare cu 8,9 miliarde de lei vechi.

 Legăturile Daea-Proora Impex SRL

Petre Daea este de loc din comuna mehedințeană Sisești, dar locuiește în Drobeta Turnu Severin, localitate unde este înregistrată Prora Impex SRL, firmă controlată la vremea respectivă de Ion Udriște. Despre Udriște și Daea s-a spus că au fost colegi de școală și chiar de facultate, lucru plauzibil dacă ne gândim că amândoi erau născuți în același an, 1949. S-a mai spus că Alin Iuliu Udriște, fiul lui Ion Udriște, ar fi finul Danei Năstase, soția fostului premier Adrian Năstase. Ion Udriște a murit într-un accident rutier petrecut în 2004, în apropiere de Craiova, în timp ce se întorcea de la Piatra Neamț, unde participase la o ședință cu angajații de la Piscicola. De altfel, firma Proora Impex SRL era reprezentată de Alin Iuliu Udriște, șef al tineretului PSD Mehedinți la acea vreme. Tânărul Udriște a fost cel care s-a prezentat la licitația de la ADS, unde firma sa a fost declarată câștigătoare, membrii comisiei de licitație fiind mai mult decât îngăduitori cu severineanul. Proora Impex SRL, cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor, nu avea deloc experiență în piscicultură, însă a prezentat un contract cu o firmă din Corcova, județul Mehedinți, pentru exploatarea unei suprafețe de 1,5 hectare de teren. Firma Exploatare Agricolă Corcova aparținea lui Ion Udriște, însă acest aspect nu a contat pentru cei de la ADS. Cum nu a contat nici faptul că acel contract de asociere în participațiune nu era datat, nu era semnat de reprezentantul Proora Impex, nu era ștampilat de firma din Corcova, nu era înregistrat la nici una din cele două firme, nu era înregistrat la Primăria Corcova. Mai mult, contractul nu era legalizat și nici contrasemnat de membrii comisiei de preselecție. Reprezentanții Piscicola PAS au atacat în instanță mârșăvia celor de la ADS și au câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Numai că acest lucru s-a întâmplat după ani buni, iar între timp Proora Impex SRL a înstrăinat iazurile. Degeaba instanta supremă a dispus reluarea licitației și revenirea la situația de dinainte de preselecție, pentru că ADS-ul nu a reușit nici în momentul de față să recupereze iazurile.

 În penal s-a pus batista pe țambal

Daca în civil cei de la Piscicola PAS au câștigat procesul în care au contestat licitația, în penal lucrurile au stat cu totul altfel. Ilie Ciutea a făcut plângeri peste plângeri, la Poliție, Parchetul General, DNA, ministere, guvern, etc. În 2005 se spunea că Petre Daea riscă să fie pus sub învinuire pentru abuz în serviciu în formă calificată, întrucât ar fi abuzat de funcția sa de secretar de stat pentru a trage sforile în afacerea Piscicola. În acelasi an, procurorii anticorupție anunțau că toată conducerea Agenției Domeniilor Statului este cercetată penal în dosarul Piscicola. 11 persoane de la ADS (Vlad Săvulescu, director al Direcției de Privatizare, Doina Buzoianu, reprezentant al Adunării Generale a Acționarilor, Corneliu Popa, director general, Marius Aposteanu, președintele Comisiei de preselecție, Marian Domnișoru, secretar la Comisia de preselecție, Claudia Cliza, președinte al Comisiei de soluționare a contestațiilor, Marin Durac, membru al Comisiei de soluționare a contestațiilor, Adriana Soare, secretar al Comisiei de soluționare a contestațiilor, Cătălin Sandu, director al Direcției juridice și Maria Petrescu, director al Direcției economice), plus Alin Iuliu Udriște, un primar din Mehedinți și doi funcționari bancari, au făcut obiectul cercetărilor. Acuzațiile aduse au fost cele de abuz în serviciu contra intereselor persoanei și intereselor publice, folosirea cu rea-credință a bunurilor societății pentru a favoriza o altă societate și stabilirea cu intenție a unei valori diminuate față de valoarea reală a bunurilor societății, precum și pentru fapte de corupție. Numai că de dosar s-a ales praful. Plimbat pe la mai multe parchete și “spart” în mai multe dosare pe criterii de competentă soluționare, totul a sfârșit prin soluții de scoatere de sub urmărire penală a celor cercetați. De cele mai multe ori scăparea a fost asigurată de prescrierea faptelor. Câteva personaje de la ADS au fost condamnate ulterior în dosarul ICA în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

 Mortul este vinovat

Însă lucrurile nu puteau să rămână așa, pentru că nu era firesc. În condițiile în care Înalta Curte de Casație a constatat că licitația a fost măsluită, cineva ar fi trebuit să răspundă și penal pentru asta. Și a fost găsit un țap ispășitor în persoana lui Ion Udriște care a murit în accidental rutier de lângă Craiova. Alții au scăpat pentru că faptele s-au prescris. Soluția finală a fost dată în 2013 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț împotriva ultimului învinuit în cauză- Alin Iuliu Udriște. Până să se ajungă aici, dosarul a avut un traseu mai mult decât interesant ce merită amintit. Cercetările au fost începute de Poliția Neamț în 2003, iar în 2006 dosarul a fost declinat, pe motiv de competență, la Direcția Națională Anticorupție. Procurorii dau soluții de netrimitere în judecată față de anumite persoane (fapta de abuz în serviciu era prescrisă), după care livrează dosarul Parchetului Județean Neamț, via DNA Bacău. Procurorii nemțeni îi deleagă pe polițiștii de la Economic să continue cercetările și apar alte soluții de netrimitere în judecată față de anumite persoane cercetate pentru abuz în serviciu în formă continuată. În dosar mai rămâne Alin Iuliu Udriște, pentru care procurorii de la Parchetul Județean trimit dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț pentru continuarea cercetărilor față de acesta. Se întâmpla în 2010, iar dosarul ajungea din nou la Poliția Economică pentru continuarea cercetărilor. Audiat, Udriște s-a apărat și a spus că afacerea a fost perfectată de către tatăl său, decedatul Ion Udriște. Polițiștii nu au crezut varianta severineanului și au trimis dosarul procurorului cu propunere de trimitere în judecată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals și uz de fals. Procurorul de caz nu a fost de acord, a infirmat soluția și retrimis dosarul la Poliție pentru continuarea cercetărilor. Polițiștii au reluat ancheta și au ajuns la o altă soluție, propunând netrimiterea în judecată a severineanului. Procurorul a fost de acord și așa s-a încheiat o anchetă care a necesitat un efort uman și financiar uriaș fără ca nimeni să fie tras la răspundere pentru una dintre cele mai mari potlogării postdecembriste.

Daniel MURARU

6 comments

 1. Dârlea Gheorghe 4 ianuarie, 2017 at 12:29 Răspunde

  Domnule Muraru . Vă felicit pentru această investigație , nu sînt deacord cu nici-un fel de ezcrocherii , dar mai ales, cu cele făcute de funcționari , ai statului , demnitari ai statului , sau ori de cine ar fi făcute , și de aceea , ași vrea să am posibilitatea , să lupt împotriva acestor , gunoaie , însă din poziția mea , lupta nu are sorți de , izbîndă . Dar , dumneavoastră , aveți un statut , care dă greutate acestui mod , de luptă ,și dacă vreți , am și eu , cîteva subiecte , care ar mrita , scoase la iveală . Dacă vă interesează , vă stau la dispoziție.

  • Manole 4 ianuarie, 2017 at 19:25 Răspunde

   Domnule Gheorghe Darlea sa stii ca singura dumitale izbanda este de a lupta impotriva acestor gunoaie de guvernanti si parlamentari prin a fi contra lor adica pe romaneste sa nu-i mai votati.Nu mai votati pe nimeni de la nici un partid.Votati numai independenti.Partidele sunt cei mai mari consumatori de fonduri financiare de la bugetul de stat in Republica Politista Romania.

 2. constantin 4 ianuarie, 2017 at 13:44 Răspunde

  nu ma mai mira nimic de ce se intampla.cand vezi ca este de aceeasi varsta cu U650,cravata spalacita de comunist si la varsta la care ar trebui sa-si creasca nepotii vrea ministru la agricultura unde in tinerete nu a facut nimic iti vine sa urli.si-a batut joc de piscicola dar si cu sprijinul cozilor de topor din judet pripasiti pe la parlament.se vede toamna cine prinde pestele si il valorifica.marele descurcaret e in toate si ciupeste cate un pic cand de la iazuri cand de la paduri cand de la primarii.dar e combativ si uraste coruptia.va dati seama ce rezerva de cadre are psd daca secretara unei scoli generale devine ministru de interne iar vre-o doua balerine pe la alte ministere.oare ceva serios poate sa faca dragnea?

 3. sagitarius 5 ianuarie, 2017 at 04:51 Răspunde

  VIDEO Înregistrare HALUCINANTĂ cu unul dintre IMBECILII care ajunge acum, din nou, MINISTRU!

  comisarul.ro miercuri, 04 ianuarie 2017, 11:39

  Doamne, ce imbecili! Înainte de 1989 am făcut ce mi s-a dictat, spunea într-o emisiune realizată de Robert Turcescu la Realitatea TV noul ministru al agriculturii Petre Daea în 2004! Era ministru în guvernul condus de Adrian Năstase. Acum, după 12 ani, este din nou ministru! El spune că înainte de 1989 a fost adjunct de șef secție Agricultură la Comitetul Județean al PCR. „Am intrat din convingere în 1970 în PCR”, a spus Daea.

  În emisiune, Petre Daea e incoerent și îi spune de mai multe ori lui Robert Turcescu „domnul Tucă”.

  Înregistrarea e halucinantă. Realizați ce „fresh” e ăsta după 12 ani?

  De la minutul 4.15 începe faza cu intratul în PCR:

  https://youtu.be/weGALCdmD8I

  • Stefan Vali 11 ianuarie, 2017 at 19:07 Răspunde

   Domnul ministru al agriculturii petre daeea acumparat piscicola dambovita prin interpusi precum domnul musca domnul acela de la viata satului .acum ferma piscicola este condusa de fiica lui dna larisa.este ruda cu dna dana nastase.a furat si a ajuns ministru.unde este d n a dnei kovesi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.