Mojicie. Lucrările la Blocul Operator, efectuate cu utilitățile plătite din banii asiguraților. Dezmăț cu fondurile pentru Sănătate

1
506

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ar fi trebuit să aibă funcțional, încă din primăvara anului 2016, Blocul Operator, însă, deși proiectul a înghițit milioane de euro, el nu a fost finalizat nici până în acest moment. În anul 2013, cu bani de la Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, demara unul dintre cele mai mari proiecte de la Spitalul Județean Neamț, respectiv construirea unui Bloc Operator dotat cu toate cele necesare desfășurării activității medicale, respectiv cinci săli de operații aseptice, complet echipate, cu toate spațiile medicale tehnice necesare funcționării la standarde europene. Blocul Operator (foto) urma să fie construit la etajul al II-lea al clădirii Nefromed, situată în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, legătura dintre Secția Chirurgie Generală, din spital, și Blocul Operator făcându-se prin intermediul unei pasarele. În primăvara anului 2016, contractul a fost finalizat, însă lucrările nu. Astfel, la data de 30 aprilie, proiectul „Amenajare bloc operator etaj 2, Centru Medical – S.C. Nefromed Dialysis Centers şi construire pasarelă de legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“ era realizat doar în proporție de 65%, deși fonduri pentru realizarea lui fuseseră alocate.

Pentru toată lucrarea au fost alocaţi 25.118.600 lei – fonduri de la Ministerul Sănătății și de la bugetul județului, şi au fost decontate lucrări în valoare de 17.571.145 lei, restul de 7.547.455 lei nefiind cheltuiţi. Executantul lucrării a fost Medicare Technics SA București, lider în asocierea cu Karl Storz Endoscopia România  SRL, Edas Exim SRL, Aqua Parc SRL, Dacorum Grup SRL și Bodo Invest SRL. Așa cum era și firesc, în momentul opririi contractului, la spital a fost numită o comisie pentru a recepţiona lucrările efectuate până la data încetării contractului şi pentru a inventaria, din punct de vedere tehnic şi valoric, lucrările mai rămăseseră de executat pentru punerea în funcţiune a obiectivului. 

Nepăsare crasă. Blocul Operator, dezmăț pe banii asiguraților 

În vara anului 2017, o echipă a Camerei de Conturi Neamț a descins la Spitalul Județean Neamț unde, printre altele, a verificat și modul în care s-au chletuit banii pentru Blocul Operator. Astfel, s-a constatat că ultima plată făcută a fost în ianuarie 2016. Contractul expira în aprilie 2016, iar beneficiarul lucrării, adică spitalul, nu a mai fost de acord cu prelungirea perioadei de execuție. Controlul auditorilor externi a scos la iveală un aspect deosbit de grav, și anume că membrii comisiei de inventariere și-au îndeplinit atribuțiile în mod defectuos. În primul rând, inventarierea s-a făcut doar scriptic, nu și faptic. Comisia nu a inventariat pe teren lucrările executate și cele rămase de executat. Nu au fost inventariate nici materialele de construcții și echipamentele livrate și plătite, fără să fie puse în operă, susținute de comisie că se află în custodia spitalului. În plus, custodia invocată nu a fost probată cu documente justificative, repectiv proces verbal de recepție sau proces verbal de custodie pentru preluare în gestiunea spitalului. Grav este că membrii comisiei au constatat că prețul echipamentelor nemontate includea și manopera, însă nu au stabilit care este valoarea acesteia și nici nu au cerut constructorului returnarea banilor.  

Echipament medical ieșit din garanție. Masă de operație nouă, dar defectă

În momentul controlului Curții de Conturi, nu mai exista finanțare, iar investiția stagna. Astfel, echipamentele cumpărate și nemontate se degradau, multe fiind ieșite din garanție. În plus, reprezentanții spitalului nici nu au probat dacă echipamentele funcționează sau nu. Au fost identificate echipamente defecte, deși erau noi. Este cazul mesei de operații pentru secția de chirurgie. Garanția de bună execuție, în cuantum de 5% din valoarea execuției, nu mai era constituită în vara anului 2017, deși lucrarea era în curs de execuție. În plus, polița de asigurare expirase încă din aprilie 2016.

Aparat de anestezie dispărut. Țeapă de peste 500.000 de lei la plata utilităților 

Către firma Edas Exim SRL s-a plătit nejustificat 226.967 lei pentru niște lucrări, iar reprezentanții spitalului au „ajutat” ca această plată să fie făcută. Spitalul a plătit pentru achiziția a 6 aparate complexe de anestezie cu sistem de monitorizare, însă în gestiunea unității medicale au intrat pe bază de proces verbal de predare primire doar 5 aparate. Un aparat complex de anestezie cu sistem de monitorizare, la prețul de 177.192 lei, cu TVA inclus, nu a fost identificat în spital, semn că cineva a dipus ca el să fie plătit, deși nu fusese recepționat. În contractul încheiat de beneficiar cu constructorul se stipula clar: „Costurile pentru consumul de utilități, precum și cel al contoarelor sau al altor aparate de măsurat se suportă de către executant”. În urma verificărilor s-a constatat că executantul nu a montat contoare sau alte aparate de măsurat consumul de utilități. În consecință,  firmele au consumat utilități direct de la beneficiarul lucrării, adica de la spital. Bineînțeles, reprezentanții spitalului nu s-au deranjat să impună constructorului să monteze aparatele de măsurat și nici să recuperereze sumele consumate de către constructor cu utilitățile. Valoarea prejudiciului a fost evaluată la 567.000 lei.

Dacă-i bal, bal să fie, dar pe bani publici   

Că acest proiect nefinalizat a fost pentru constructori, dar și pentru unii din spital, o mană cerească, financiar vorbind, o demonstrează o altă țeapă de peste 100.000 de lei din banul public. Astfel, din confruntarea situațiilor de plată cu lucrările puse în operă pe teren la obiectivul Bloc septic, s-a constatat că unele cantități de materiale de construcții, plătite încă din anii 2013-2014, nu se regăsesc la acest obiectiv de investiție și nici pe teren depozitate. Astfel, Spitalul a plătit ilegal 101.698,22 lei. De asemenea, materialele de construcții procurate pe bază de factură, în decembrie 2014, pentru obiectivul Bloc operator aseptic, în valoare de 111.900,37 lei, nu au fost puse în operă și nici nu au fost găsite depozitate. Spitalul a mai fost prejudiciat cu 1,2 milioane de lei în urma achiziției de echipamente medicale, contractul fiind supraestimat. Echipamentele medicale, pentru blocul operator, au fost livrate spitalului de subcontractanți, prin contractant, la un preț de două ori mai mare decât prețul pieței la data ofertării.

Batista pe țambal și procese pierdute de spital

Actuala conducere a Consiliului Județean Neamț este foarte zgârcită în a oferi informații cu privire la această investiție. În ultimii 3 ani, reprezentantii instituției nu au spus absolut nimic despre acest eșec, deși nemțenii au dreptul de a afla ce s-a întâmplat cu banii lor. Bineînțeles, probleme constatate în urma controalelor Curții de Conturi nu au fost pomenite nici de șefii de la CJ, dar nici de cei de la spital, deși asiguratul ar trebui să știe dacă banii sifonați de unii și de alții au fost recuperați sau nu. În aprilie 2018, într-un document cu antetul Spitalului Județean Neamț și vizat de managerul interimar de la acea vreme, Cristina Iacob Atănăsoaie, se făcea mențiunea că proiectul Blocul Operator este realizat în proporție de 95%. Oare așa să fie? Din 2016, când procentul de executare a lucrărilor era de 65% să se fi ajuns, în aprilie 2018, la 95%. Informația se află într-un caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de expertiză tehnică pentru obiectivul „Amenajare bloc operator etaj II, în Centrul Medical al SD Nefromed Dialysis Center SRL și construire pasarelă de legătură cu SJU Piatra Neamț, cu evidențierea soluției de amplasare a CTA-urilor și a aparatului de sterilizare”. Lucrarea a costat Spitalul Județean Neamț vreo 30.000 de lei. Deși, pe surse, există informații că DNA-ul s-ar ocupa de jaful de la Blocul Operator, ancheta, așa cum se vede, se mișcă foarte greu. Cât de grijulii sunt reprezentanții Spitalului Județean Neamț cu banii asiguraților o demonstrează și modul în care unitatea medicală a pierdut procesul cu asocierea de firme care trebuia să construiască Blocul Operator. În iulie 2017, Spitalul Județean a dat în judecată Medicare Tehnics SA, Karl Storz Endoscopia Romania SRL, Edas Exim SRL, Aqua Parc SRL, Dacorum SRL și Bodo Invest SRL, dosarul având ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice”. Unitatea medicală a pierdut procesul, instanța acceptând excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului Spitalului Județean Neamț, invocată de pârâți. În concluzie, Consiliul Județean Neamț și Ministerul Sănătății, finanțatorii proiectului, ar fi trebuit să cheme firmele în judecată și nu spitalul. Recursul a fost făcut tot de Spitalul Județean, iar Curtea de Apel l-a respins ca nefondat. Spitalul a pierdut rușinos, nu numai procesul, ci și vreo 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Daniel MURARU

Citeste si:

Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

NERUȘINARE! Aparatură de sute de mii de lei depozitată lângă pubelele de gunoi din curtea spitalului

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Dobre 24 martie, 2019 at 12:17 Răspunde

    Cine plateste toate esecurile cauzate de proiectele inutile si discretionare? Acum vrea sa construiasca un bloc nou pe post de spital. Dar banii alocati pentru etajarea de la Nefromed sau cusca pentru computerul tomograf sau aparatele extrem de costisitoare care zac nefolosite? Probabil dupa ce aloca bani anticipat pentru constructia noului spital vor ajunge la concluzia ca trebuie mutat in afara orasului. Cine plateste pentru aceste tunuri date pe bani publici?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.