Dan Vasile Constantin, afară din Consiliul Județean! Majoritatea PSD-ALDE este în pericol

13
1579

Consilierul județean Dan Vasile Constantin (foto) a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate care, în primăvara anului 2014, l-a declarat incompatibil. Asta după ce l-a dibuit că în perioada exercitării funcției de ales județean a semnat un contract în calitate de administrator special al SC Locato, firmă aflată în subordinea CL Piatra Neamț, cu SC Apaserv SA, companie a Consiliului Județean Neamț în care avea calitatea de agaman.

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui DAN VASILE CONSTANTIN, Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț (mandatul 2012-2016) și fost Prefect al Județului Neamț.

DAN VASILE CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier județean, a încheiat și semnat (în calitate de furnizor) un contract de furnizare produse, în valoare totală de 4.300 Lei, fără T.V.A, între S.C. LOCATO S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține funcția de administrator special) și COMPANIA JUDEȚEANĂ APA SERV S.A. (companie în cadrul căreia acesta deține calitatea de reprezentant al C.J. Neamț în Adunarea Generală a Acționarilor). 

Astfel, DAN VASILE CONSTANTIN a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „consilierii județeni care au funcția de […] administrator […] nu pot încheia contracte comerciale […] de furnizare de produse […] cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori autoritatea consiliului județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile județene respective”.

Persoana  evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. DAN VASILE CONSTANTIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Procesul a durat mai bine de trei ani de la decizia ANI. Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv, respingând recursul înaintat de Constantin. Acesta atacase sentința Curții de Apel Bacău unde, la fel ca și la instanța supremă, pierduse procesul.

Detalii soluţie: DECIZIA Nr.3497/9.11.2017. Respinge recursul formulat de Dan Vasile Constantin împotriva Sentinţei nr. 26 din 27 februarie 2015 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 9 noiembrie 2017.

Așadar, Constantin, un obișnuit al unor astfel de situații, el având la activ încă două decizii ANI de incompatibilitate (una când era președinte de CJ, alta când a fost prefect), își va pierde calitatea de consilier județean. Este doar o chestiune de timp până când Prefectura Neamț va lua act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și va emite ordinul de încetare a calității de consilier județean. Oricât de prietenoși ar fi cei de la Prefectură (să nu uităm că prefectul Vasile Panaite este un apropiat al lui Ionel Arsene, șeful PSD Neamț), Dan Vasile Constantin nu va mai sta mult pe scaunul de consilier județean.

Pe de altă parte, chiar dacă Dan Vasile Constantin nu se află într-o relație extraordinară cu actuala conducere a PSD-ului, fiind unul dintre consilierii neagreați, asta nu înseamnă că pe sociali democrați nu-i deranjează situația. Ba am putea spune că îi frământă tare, pentru că în acest moment PSD-ul mai are doar trei supleanți pentru Consiliul Județean. După ce Constantin va părăsi legislativul județean, locul lui va fi luat de avocatul Bogdan Onu, pe locul 42 pe listă.

Fost consilier județean în legislatura trecută, Onu a fost „pedepsit” din motive pe care doar le bănuim și plasat în coada listei PSD la alegerile locale din 2016. Tocmai din această cauză, Onu, cunoscut ca un apropiat al fostului senator Ioan Chelaru, s-ar putea să-i facă viață grea lui Arsene în ședințele CJ-ului. Iar situația pare a fi și mai complicată, pentru că în acest moment PSD și ALDE au 19 voturi din cele 35, după ce PMP, cu cei doi aleși ai săi, a ieșit din jocul cu social democrații (n.r. vezi scandalul în urma căruia vicele Laurențiu Dulamă a rămas fără birou și atribuții). Așadar, PSD și ALDE se bazează pe o majoritate destul de fragilă, iar lucrurile se pot complica și mai tare. Vorbim de faptul că PSD, după ce va rămâne fără Dan Vasile Constantin, se va mai baza doar pe doi supleanți: Adrian Smarandei și Ana Trifan. Dacă ne raportăm la numărul mare de aleși care au părăsit legislativul până în prezent, deși nu au trecut nici doi ani de la alegerile locale din 2016, este clar că PSD va avea o mare problemă. Și asta pentru că este greu de crezut că în cei doi ani și jumătate rămași până la alegerile locale din 2020 nu va mai pierde niciun consilier. Bineînțeles, mulți se întreabă cum de s-a ajuns aici, în condițiile în care PSD Neamț a avut o listă cu 44 de candidați, iar în urma alegerilor a prins 17 mandate. Răspunsul este simplu: în prima parte a listei au fost plasați mulți primari care au renunțat la mandate, dar și social democrați care, la alegerile parlamentare, au candidat și au câștigat, renunțând, la rîndul lor, la mandatele de consilieri județeni. S-a spus că numele grele au tras lista, aducând mai multe voturi și, implicit, mai multe mandate, însă la fel de adevărat este că persoane cu funcții în partid și-au securizat, prin mandatele obținute la CJ, activitatea în administrație în cazul unui eșec la parlamentare. Și uite așa, PSD Neamț a ajuns de la poziția 17 de pe listă la 42, în mai puțin de doi ani de la alegeri și riscă să piardă majoritatea în legislativ. În cazul în care PSD va rămâne fără supleanți, locul din CJ va fi vacantat, în sensul că va pierde un mandat. Asta înseamnă că majoritatea de 19 pe care o are acum va ajunge la 18. Dacă situația se va repeta, în sensul că un alt consilier județean își va pierde mandatul, PSD și ALDE vor rămâne cu 17 voturi, cu unul în plus față de cât au acum PNL (14 consilieri) și PMP (2). La acest scenariu se poate ajunge foarte repede pentru că, din informațiile noastre, am aflat că unul dintre cei trei supleanți pe care îi are acum PSD-ul este plecat în străinătate. Deci, după validarea lui Onu, PSD va rămâne cu un singur supleant.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

13 comments

  1. Mihai Grovu 10 noiembrie, 2017 at 16:21 Răspunde

    Noroc de ANI. Altminteri acest activist PCR din pricina caruia au suferit atatia oameni in Judetul Neamt, inca ar mai fi avut tupeul sa dea lectii de democratie. Si nu e singurul fripturist neocomunist care se afla in structura anatomica a PSD. Tovarasul Puscasu Neculai este un exemplu viu de communist revopsit. Economist facut la Stefan Gheorghiu, unde si-a desavarsit arta clampanitului fara rost, si acest domn dinozaur, tine sa arate cu orice pret ca PSD nu e nimic altceva decat fostul Partid Comunist, care si-a tradat si apoi si-a ucis conducatorul.

  2. Mihnea 12 noiembrie, 2017 at 13:14 Răspunde

    La Spinalonga cu el. Poate il ia si pe tovarasul sau de partid care acum face si desface la pesedeu si la Apa Serv. Si ca sa aiba un viitor asigurat sa-l ia si pe prostanacu ala tantalau de la chefere.

  3. george 22 noiembrie, 2017 at 12:09 Răspunde

    Acest personaj trebuia sa dispara de mai multi ani de pe scena politica a judetului.Domnule Presedinte, va face CJ de tot rasul !! Afara cu UTC istul necinstit !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.