Ce țeapă! Direcția Silvică Neamț are de recuperat mulți bani de la un fost angajat

Home » Atac la nesimțire » Ce țeapă! Direcția Silvică Neamț are de recuperat mulți bani de la un fost angajat

By admin on februarie 14, 2017. 4 Comments

„Fabrica de făcut bani” a Direcției Silvice Neamț, implicit a RNP-Romsilva, Atelierul de Debitat și Prelucrat Lemn (ADPL) Târgu Neamț (n.r. fost Centru de Fructe de Pădure, fost Centru de Prelucrare a Lemnului) are de recuperat o sumă importanta de la un fost angajat. Este vorba de Valeriu Bârsan care a avut funcția de șef depozit la ADLP pentru o scurtă perioadă. La mijloc este vorba de 372.795 lei, adică 82.808 euro la cursul de astăzi al BNR, bani pe care, conform deciziei primei instanțe -Tribunalul Neamț, Bârsan este obligat să-i restituie. Gaura financiară a ieșit la iveală în vara anului 2015, la nici doi ani de când Bârsan fusese angajat la fostul Centru de Prelucrare a Lemnului Târgu Neamț. 

A fost un control al Direcției Silvice Neamț, în urma căruia s-a constatat minusul de 82.000 euro. La scurt timp după verificare, lui Valeriu Bârsan i-a fost desfăcut contractul de muncă, iar în martie 2016, Silvicul s-a adresat instanței de judecată, introducând la Tribunalul Neamț o acțiune în răspundere patrimonială împotriva angajatului. Primul termen al procesului a avut loc pe 24 martie 2016, iar la al doilea termen, pe 21 aprilie, instanța s-a pronunțat, dând câștig de cauză Direcției Silvice Neamț și obligând pârâtul să-i plătească suma de 343.361 lei. Povestea nu s-a terminat aici, pentru că magistrații nemțeni au fost nevoiți să îndrepte o eroare materială, în sensul că suma pe care trebuie să o achite Bârsan este de 372.795 lei.

„Admite cererea de îndreptare eroare materială formulată de reclamanta RNP Romsilva – Direcţia Silvică Neamţ şi în consecinţă: Îndreaptă eroarea materială strecurată în minuta şi în sentinţa civilă nr. 533/21.04.2016 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 2946/103/2015 în sensul că: Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 372.795,22 lei, cu titlu de prejudiciu, în loc de „ Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 343.361,74 lei, cu titlu de prejudiciu”, cum greşit s-a menţionat. Executorie de drept . Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune de partea interesată la Tribunalul Neamţ, Secţia I – Civilă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12.01.2017. Document: Încheiere – îndreptare eroare materială 12.01.2017”, se arată în sentința instanței.

Soluția a fost atacată de Valeriu Bârsan la Curtea de Apel Bacău, următorul termen de judecată fiind fixat pentru data de 20 februarie.

Despre Valeriu Bârsan, fost patron și administrator al unei firme de prelucrare a lemnului, cunoscută în mediul de afaceri, s-a spus că angajarea la ADPL s-a făcut la presiunile unui lider de partid politic. În acest sens s-ar fi făcut constrângeri pentru ca lui Bârsan să i se facă loc la cea mai prolifică secție a Direcției Silvice Neamț, o secție considerată de către mulți ca fiind una care face concurență neloială societăților comerciale din domeniul exploatării și prelucrării masei lemnoase.

 Forestierii nu vor să audă de ADPL

Fostul Centru de Prelucrare a Lemnului din Târgu Neamț, subunitate a Direcției Silvice Neamț, nu este singurul de acest gen din țară. La discuțiile purtate de către reprezentanții asociațiile profesionale din domeniul exploatării masei lemnoase și cei ai Silvicului, primii au cerut desființarea acestor centre ale Romsilva, invocând concurența neloială. Contestatarii au spus, și pe bună dreptate, că nu este normal ca cel care administrează pădurea statului să o și exploateze, alegându-și cele mai bune partizi. La un moment dat, aceste centre au dispărut din schemă, angajații fiind trimiși acasă, însă presiunile și interesele obscure ale politicienilor au făcut ca aceste unități ale RNP-ului să nu-și înceteze activitatea. În noul Regulament de exploatare a masei lemnoase, Regiei Naționale a Pădurilor i se permite să mențină aceste centre, implicit să debiteze masă lemnoasă. Chichița invocată a fost nevoia de lemn pentru nevoi proprii ale direcțiilor silvice, dar și a comunității. În ultimul caz a se citi nevoia de lemn de foc. Însă altele au fost interesele în toată această poveste, și anume menținerea posibilității direcțiilor silvice din țară de a exploata și debita în continuare masă lemnoasă din pădurea pe care o administrează. Pentru ce atâta interes? O să vă spunem într-un alt articol.

 Daniel MURARU

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

4 Comentarii la Ce țeapă! Direcția Silvică Neamț are de recuperat mulți bani de la un fost angajat

 1. valisor   februarie 14, 2017 at 4:52 pm

  EU vreau și am dreptul să știu, că e și pădurea mea, ce s-a întâmplat cu lemnul, că nu mă mulțumește să treacă așa, cu dat înapoi contravaloarea, că asta se vede-n stradă că nu mai merge, că ar fi ca și cum și-au luat ăia 13le înapoi și de-acuma gata… vor să rămână cu jugulara lor penală neștirbită; umblă vorba că nu se mai poate. Aaa…!.. dacă lemnul nu a dispărut, doar că nu își mai amintește unde l-a pus, atunci da, neatenția asta costă fix atâta cât face. Dar dacă, cumva, vreun stol de alți “sturdzi” au cumpărat lădițe pentru cartoafe bio de pădure și, din greșeală, au cumpărat vreo zece tone de hectare de lădițe în plus, tocmai “greșeala” vreau să se îndrepte precis după lege și dreptate, că acolo e și despre buzunarul meu și despre viața mea și, dacă trăiesc într-un județ și într-o țară de “ciobenașul moldovean” – să aibă parte de cum sunt – eu unul simt în topor o jenă pân’ la os. DA!

  Răspunde
 2. constantin   februarie 15, 2017 at 8:53 am

  participind la licitatiile organizate de directia silvica neamt am observat ca anumite societati comerciale sunt tratate preferential(nu depun garantiile de participare in totalitate,au datorii la buget etc..)de asemenea cunoscand bine cuibul forestier de la tg.neamt m-am implicat mai mult si am combatut cu cineva de la romsilva.prieteneste mi s-a recomandat sa uit de centru de la tg.neamt ca este a directiei silvice doar pe hartie si pentru linistea si binele meu sa nu mai comentez despre acest centru.apoi colateral m-am lamurit de ce.si acum cumatru iesit la pensie si aciuat pe valea tarcaului se uita urat la mine.

  Răspunde
 3. neculai   februarie 15, 2017 at 11:38 am

  Spuneti direct a fost sacrificat Mitica Dorneanu si adu Birsan de actualul presedinte al CJ atunci deputat Arsene

  Răspunde
 4. cristian   februarie 16, 2017 at 8:18 am

  Dar de contractele obtinute de Suculet – ginerele marelui sef de la Silvic ….. ba mai mult acesta a prins si in declaratia de avere aceste contracte …..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.