Poliția Neamț a intrat pe mâna ieșenilor. Doi ofițeri din județul vecin conduc instituția

0
2901

Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Neamț a intrat, de astăzi, sub controlul a doi ofițeri ieșeni, care vor ocupa două dintre cele trei funcții de conducere. Comisarul șef Gabriel Coman (foto) a câștigat concursul organizat de IGPR pentru ocuparea funcției de inspector șef, post pe care îl ocupă deja de ceva vreme prin împuternicire. Nota obținută a fost suficientă pentru a fi declarat câștigător.

Tot începând de astăzi, comisarul șef Marius Ciprian Barboșanu, șeful Secției Urbane nr. 2 Iași, a fost împuternicit pe cea de-a doua funcție de adjunct a IJP Neamț.

Cealaltă funcție este ocupată (în urma unui concurs) de comisarul șef Mihai Osoianu, fiind singurul nemțean din echipa de conducere a Poliției Neamț.

Gabriel Coman, care are pensia în buzunar, a ajuns la Neamț renunțând la funcția de șef al DGA Iași.

Conform presei ieșene, el a fost implicat în câteva episoade deloc onorante.

De asemenea, comisarul șef Ciprian Bărbosu are un frate (șef de bancă la data comiterii faptei) care, în urmă cu cinci ani, a fost condamnat după ce a fost prins la volan având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Elena Cristina Barboșanu, ofițer de poliție și ea, este soția lui Ciprian Barboșanu, iar în prezent este șefa DGA Iași, funcție pe care o ocupă din momentul în care Coman a fost împuternicit la șefia IJP Neamț. Interesant, nu?

Șeful Poliției Neamț, implicat în scandaluri răsunătoare

Comisarul Coman a fost împuternicit la șefia IJP Neamț în luna mai a acestui an, pentru o perioadă de 6 luni, el renunțând la funcția de șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași, din cadrul DGA.

Conform publicației ieșene 7iasi.ro, proaspătul șef pe bază de concurs al IJP Neamț, ar avea susținători atât în IGPR, dar și în MAI, a fost implicat în două scandaluri de răsunet: a cumpărat cu un preț foarte mic un apartament al Primăriei Iași în care locuia cu chirie și a fost suspectat că ar fi furnizat informații dintr-un dosar. Coman ar fi fost coleg de an la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, cu chestorul Bogdan Despescu, în prezent secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Intrerne.

În primul caz, conform sursei amintite, Gabriel Coman a cumpărat de la Primăria Iași un apartament (trei camere, doua bai, bucătărie și holuri) în suprafață de 90 metri pătrați într-o zonă bună a orașului, respectiv la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare cu strada 14 decembrie 1989, în zona în care se află Restaurantul Select. Polițistul a dat 10.000 de euro pentru apartamentul în care locuia cu chirie, în condițiile în care în zona respectivă apartamente similare se vindeau cu 100.000 de euro. Tranzacția a fost încheiată în vara anului 2015, primăria fiind reprezentată de Mihai Chirica, viceprimar la acea dată.

Jurnaliștii ieșeni precizează că tranzacția a avut la bază o hotărâre judecătorească a Curții de Apel Iași, care a fost pronunțată într-o perioadă agitată pentru unii magistrați ieșeni. Gabriel Coman se adresase Judecătoriei Iași, în anul 2012, solicitând instanței să oblige primăria să-i vândă apartamentul în care locuia cu chirie din anul 1999. Judecătoria a respins solicitarea, motivul fiind foarte simplu și corect, respectiv că nu poți să obligi un proprietar (Primăria Iași în cazul de față) să vândă apartamentul chiriașului. Decizia Judecătoriei a fost atacată la Tribunalul Iași care a menținut-o. Lucrurile s-au schimbat la Curtea de Apel Iași, unde a fost admis apelul lui Coman. Jurnaliștii de la 7iasi.ro spun că decizia Curții de Apel Iași a fost pronunțată „într-o perioada tulbure, în care mai multi magistrați de la această instanță erau vizați de o anchetă a DNA-ului”. În anul respectiv, mai mulți magistrați de la Curtea de Apel Iași au fost vizați într-un dosar de corupție, unora fiindu-le ascultate și telefoanele. În final, dosarul a fost închis. 

Acuzat că furniza informații din dosare

Gabriel Coman, spun jurnaliștii de la 7iasi.ro, a fost suspectat că l-ar fi avertizat pe un șef de Poliție din Iași vă este vizat de o anchetă a DGA-ului. Acest aspect ar fi reieșit din declarațiile unor martori, dar și din interceptările convorbirilor telefonice. 

Lucrarea DNA a avut la bază denunțul unui polițist care lucra la Brigada de Operațiuni Speciale Iași. Ofițerul le-a spus procurorilor că a fost abordat de o persoană care i-ar fi cerut să-l avertizeze pe un coleg de-al său, Ciprian Popa, șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, că este vizat de o anchetă DGA. În ordonanța procurorului de caz se menționează că Gabriel Coman ar fi vorbit despre ancheta ce-l viza pe Ciprian Popa „fără o motivație aparentă”. Sau, cum se spune în popor, a vorbit gura fără el. Chiar așa să fi fost, este inacceptabil pentru un ofițer să se trezească vorbind despre dosarele pe care el, colegii sau subalternii le au în lucru și, astfel, să divulge informații nedestinate publicității. Șefii lui Coman de la București nu au luat nicio măsură împotriva acestuia, ofițerul nefiind nici măcar cercetat disciplinar. Nici Serviciul de Protecție și Informații (fostul doi ș`un sfert) nu a fost interesat de caz.

Sursa foto: 7iasi.ro

D.MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.