Vegetație incendiată, pompieri puși pe drumuri. Două incendii, în nici 24 de ore, la Văleni
În ultimele două zile, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată izbucnite în mai multe zone ale județului.
Într-unul dintre locuri, pe un teren din apropierea cartierului Văleni, situat la granița orașului Piatra-Neamț cu localitatea Dumbrava Roșie, pompierii au intervenit două zile la rând, luni și marți, pentru a stinge focul pus, cel mai probabil, de persoane care doresc să-și „curețe” terenul de vegetația uscată.
Metoda folosită, incendierea, este interzisă, iar cei care sunt prinși că dau foc vegetației riscă amenzi foarte mari, între 3.000 și 6000 de lei – persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei – persoanele judicie. Chiar și în aceste condiții, mulți indivizi sunt impasibili și, mai grav, nu sunt conștienți de consecințele faptelor lor, de nenorocirile pe care le pot produce.
Faptul că în Neamț, numărul incendiilor de vegetație uscată este ridicat indică faptul că autoritățile nu fac toate demersurile pentru a-i identifica și sancționa pe cei care provoacă astfel de nenorociri.
Principala atribuție a pompierilor militari este aceea de a interveni și de a stinge incendiile de vegetație uscată, identificarea incendiatorilor intrând în zona de competență a altor autorități, Garda de Mediu fiind una dintre ele.
Cine-i pedepsește?
Faptul că indivizi au îndrăznit să incendieze, două zile la rând, vegetația uscată de pe un teren situat în apropierea Cartierului Văleni (Piatra-Neamț) demonstrează că nu dau doi bani pe instituțiile statului român.
În cele două zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț au trimis la fața locului mai multe autospeciale și pompieri pentru a stinge focurile, întrucât exista riscul ca flăcările să se extindă și să ajungă la fondul forestier național. Luni, în prima zi, au ars 20 de hectare de vegetație uscată, adică o suprafață însemnată.
Marți după-amiază, pompierii militari au fost solicitați să se deplaseze în același loc pentru a stinge un alt incendiu. Vorbim despre bani cheltuiți, efort uman, dar și de poluare masivă, pentru că cei aflați în aval de Văleni au fost nevoiți să respire fumul adus de vânt.
„Am zis că ieri a fost un accident, că cineva a aruncat o țigară aprinsă sau ceva, însă azi s-a întâmplat același lucru. Au dat foc că nu mai puteai să vezi Muntele Pietricica de fum. Așa ceva este inadmisibil! Ne-am băgat în case și am stat cu ferestrele închise că nu se putea respira efectiv”, ne-a declarat un sătean din comuna Dumbrava Roșie, care ne-a transmis mai multe fotografii cu incendiile de pe tăpșanul de la Văleni.
Fotografii de la incendiul de luni:
Poze de la incendiul de marți:
Arderea vegetaţiei, numai în cazuri excepţionale
Legea interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de către persoane fizice sau juridice fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale. Asta pe hârtie, pentru că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Mulți proprietari de terenuri dau foc vegetației uscate după cum îi taie capul. În ultimii ani, acest obicei a dus la izbucnirea unor puternice incendii soldate cu importante pagube materiale, dar și cu victime omenești.
D.M.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.